Šedesátnice se fotí odhalené. Nevkus nebo chvála přirozenosti?
Ilustrační foto: Pexels

Šedesátnice se fotí odhalené. Nevkus nebo chvála přirozenosti?

8. 9. 2022

Je tělo i ve vysokém věku krásné? Je něco špatného na tom, když se padesátnice, šedesátnice a starší dámy ukážou v prádle či nahé? Tato otázka je teď hodně probíraná. Mimo jiné za to může jeden pozoruhodný film.

Herečka Emma Thompsonová nedávno způsobila celosvětovou senzaci tím, že se v komedii s názvem Hodně štěstí, pane Veliký, ukázala nahá. V šedesáti třech letech natočila film, ve kterém nemá ani kousíček těla zakrytý. Snímek sklízí úspěch. Ne kvůli tomu, že by někoho extra zajímalo, jaké má uznávaná herečka tělo, ale proto, že se týká právě toho ošemetného tématu – vnímání těla ve vyšším věku. Film s nadhledem a humorem popisuje příběh ženy, která celý život byla věrná svému muži, žádného jiného intimně nepoznala, ze sexu neměla příliš potěšení a až po šedesátce se rozhodla, že zkusí prožít vášeň, vzrušení, orgasmus, o němž zatím jen slyšela či četla. No a najme si k tomu výrazně mladšího muže. Součástí filmu jsou intimní scény, v nichž je herečka vidět tak, jak ji Bůh stvořil.

„Vyrovnat se s tím, jak vypadáme, tedy přijmout své tělo, je pro mou postavu ve filmu velmi těžké a bylo to i těžké v mém životě. Celý život nám bylo vštěpováno, že se od určitého věku za svá těla máme stydět. Všechno, co nás obklopuje, nám ukazuje, jak jsme nedokonalé, že musíme vypadat podle představ někoho jiného,“ vysvětlila na tiskové konferenci k uvedení komedie. A poradila ženám, aby udělaly totéž, co její hrdinka: „Zkuste se postavit před zrcadlo a nehýbat se. Jen tam tak stůjte a přijměte se taková jaká jste. Nesuďte se, neporovnávejte se s jinými ženami. Já jsem to zkusila. A bylo to to nejtěžší, co jsem musela udělat.“

Snímek se setkává s velkým ohlasem, protože vystihl téma, o kterém se nyní mluví a o němž lidé přemýšlejí. Mnoho žen a mužů nyní totiž navazuje nové známosti v takzvaně vyšším věku, v době, kdy to dříve nebylo běžné. A mnozí řeší témata spojená s intimní fází nového vztahu.

Mám se před ním odhalit?
Budu se mu líbit?
Hodí se, abychom se viděli nazí, když je nám přes šedesát?
Nebo má být naše láska jen platonická?
Budu se jí líbit, když už mám bříško a nevypadám mužně?

Emma Thompsonová způsobila svým odhalením velké pozdvižení, ale už se trochu zapomnělo, že podobně reagovali čeští diváci na film Bába z ledu. V něm proběhla milostná scéna mezi hercem Pavlem Novým a herečkou Zuzanou Krónerovou, která se také ukázala nahá. „Vím, že to mnozí lidé nepochopí, ale já tímto způsobem zkusila hájit právo starších lidí na lásku,“ řekla herečka, která má letos sedmdesát let a film točila před pěti roky.

Nahota ve vyšším věku se nyní netýká jen filmů. Ostatně, v nich má zpravidla své opodstatnění. U obou zmíněných snímků se jedná o téma, ve kterém je zcela na místě. Rozmohl se však další poměrně pozoruhodný jev a to je focení odhalených snímků, které si pak dámy zveřejňují na svých sociálních sítích nebo si je prostě prohlížejí samy jen tak pro radost.

Výraznou představitelkou tohoto trendu je bývalá topmodelka Pavlína Pořízková, které je nyní padesát sedm let. Jedna z nejslavnějších modelek všech dob českého původu se stala propagátorkou názoru, že je úplně jedno, kolik let ženě je a pokud jí činí radost ukazovat se odhalená může to dělat klidně ve stovce. Část lidí ji za to fandí, část ji odsuzuje, občas se u článku o ní objeví v titulku slovo nestyda. Pavlína Pořízková má svůj Instagram plný více méně odhalených snímků, ovšem odmítá nejrůznější úpravy a vylepšování. Zakládá si na tom, že se ukazuje taková, jaká ve skutečnosti je a píše k fotkám například takovéto komentáře: „Všimněte si zmačkaného podbřišku, což se stává, když porodíte dvě děti, jste hubené a je vám padesát sedm let, bez ohledu na to, jak dobré máte svalstvo.“

Často se jí novináři ptají, proč v tomto věku doslova propadla posedlosti ukazovat své tělo. Její odpověď: „Proč ne? Myslím, že nahá vypadám furt dobře.“

V poslední době se zdá, jako by se slavné ženy předháněly, která se ve vyšším věku ukáže nahá. Zatímco dříve by bylo nemyslitelné, že by se šedesátiletá herečka ukazovala na fotkách byť třeba jen v plavkách, dnes to vypadá jako závod o to, která má po padesátce lepší postavu a kolik pochvalných komentářů dostane.

Pro někoho je to ukázka, že platí pořekadlo „věk je jen číslo.“ Příznivci tohoto trendu jsou přesvědčeni, že podobné snímky motivují ženy, aby se necítily být staré a takzvaně k ničemu.

Jiní lidé naopak označují situaci, kdy šedesátiletá dáma zveřejní nahou fotku za naprostou ztrátu soudnosti, nevkus a pokus předstírat věčné mládí.

Nicméně případů, kdy se setkáváme se snímky, na nichž pózují více či méně odhalené ženy ve věku, kdy dříve nosily dlouhé černé šaty a šátek na hlavě, přibývá. A vypadá to, že jde o společenské téma, které hned tak nevyšumí. 

 

stárnutí vztahy a sex
Hodnocení:
(4.9 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.