Skyros, Ios, Chios… Málo známé řecké ostrovy jsou nyní dostupnější
Chios. FOTO: Ingimage

Skyros, Ios, Chios… Málo známé řecké ostrovy jsou nyní dostupnější

9. 2. 2023

O řeckých ostrovech platí, že čím jsou menší, krásnější a méně zavalené turisty, tím obtížnější je dostat se na ně. Tedy z pohledu člověka, který touží po přímém leteckém spojení. Něco se však letos v tomto směru mění.

Když se řekne dovolená v Řecku, většina českých turistů si vybaví ostrovy známé z nabídek cestovních kanceláří: Krétu, Rhodos, Zakynthos, Kos, Korfu. Na nich byl snad každý, kdo má rád Řecko. Jenže lidé, které tato země skutečně uchvátila, časem začínají toužit poznat více jejích podob. Především je začnou lákat ostrovy, které donedávna běžně dostupné nebyly.

A tak se turisté dělí na dvě části. Jedna jezdí stále dokola na ty ostrovy známé – je to tak prostě jednoduché, létají tam přímo linky z Prahy, Brna a Ostravy, stačí objednat si zájezd v cestovní kanceláři. Druhá část se naučila kupovat si letenky do Athén a z tamního rušného a drobátko chaotického letiště malými letadélky zajištujícími spojení pevniny s ostrovy, létají na místa, která většina Čechů nezná. Nebo z letiště v Athénách jedou do přístavu Pireus a odtamtud cestují na ostrovy trajekty. Obojí je poněkud zdlouhavější, únavnější a logisticky náročnější na organizaci.

Milovníků Řecka, kteří chtějí víc, než jen popíjet drinky v hotelovém komplexu na Krétě či Rhodosu, však přibývá a tak se cestovní kanceláře snaží organizovat zájezdy i na ostrovy, které dříve bývaly Čechy málo navštěvované.

Tento trend zastavila pandemie covidu, kdy bylo letecké spojení značně omezené a na některá místa zcela přerušené, ale letos se ukazuje, že trend je zpátky.

S některými cestovními kancelářemi, které operují na českém trhu, se dá letos vypravit například na ostrovy Skiathos, Skopelos, Chios, Ios, Skyros, Syros, Naxos, Paros a další. Prodej těchto míst je od podzimu v plném proudu.

Na některé se bude letos v létě létat přímou linkou z Prahy, na jiné bude poté nutno ještě kousek popojet trajektem. Je to příklad například ostrova Skopelos. Přistává se na ostrově Skiathos, pak následuje krátká cesta lodí. Stejně se cestuje na Ios, v tomto případě je přistání na Santorini a pak se člověk plaví dál. Pro méně sebevědomé či angličtinu příliš neovládající turisty je výhodou, že pokud takovou složitější variantu volí s cestovní kanceláří, odpadá jim stres, neboť mají na místě či na telefonu v případě potřeby stálou pomoc, asistenci. A výhodou také je, že cestovní kanceláře celý přesun vymýšlejí tak, aby byl co nejméně časově náročný, aby lety či trajekty co možno nejlépe navazovaly. Cestovatelé, kteří volí přesuny na vlastní pěst, dobře vědí, že právě logistika je nejnáročnější a nejúnavnější fází dovolené.

 

PHOTO-2023-01-26-10-40-35.jpg
Naxos. FOTO: Vratislava Hofmanová

kyt.png
Kythira. FOTO: Ingimage

chios1.png
Chios. FOTO: Ingimage

 

Oblíbené se mezi Čechy v poslední době stávají ostrovy Naxos či Paros, v obou případech se však musí počítat s letem do Athén a pak přestupem na vnitrostání linku. Dostupný je nyní i úchvatný ostrov Syros, jehož hlavní město fascinuje architekturou, na ten se však cestuje ještě složitěji – letecky z Prahy do Athén, z nich letecky na Paros a pak lodí na Syros.

Není to zbytečné, když moře je všude v Řecku pěkné? Taková otázka je logická. Položí ji však jen ten, kdo nikdy na žádném menším řeckém ostrůvku nebyl.

Takže, co se nám letos v létě stane jednodušeji dostupné než bývalo? Tady jsou příklady.

Syros. Už zmíněný mezi Čechy málo známý ostrov navštěvují především Řekové. Chtějí si ho nechat tak trochu pro sebe. Jeho hlavní město Ermoupoli patřilo mezi nejvýznamnější řecké přístavy, je plné výstavních budov a doslova ohromuje.

Skyros. Jedno písmenko navíc v názvu, ale úplně jiný svět. Tento ostrov je naopak spíše divoký, málo obydlený a fascinuje především přírodou a svou typickou Chorou – městečkem, které vypadá jako hromada chaoticky naskládaných bílých domečků.

Chios. Tady si přijdou na své milovníci koupání, přírody i historie. Nabízí především možnost pozoruhodných výletů. Spokojení budou lidé, kteří chtějí poznat skutečný řecký život, nejen pozlátko pro turisty.

Ios. Nabízí jak zábavu pro mladé, tak tichá místa a nádhernou přírodu pro ty, kteří hledají klid. Za pozornost stojí opět jeho Chora – městečko, které je jeho centrem. V něm se zaraduje každý, kdo miluje pohled na sněhobílé domečky, spoustu květů a staré řecké dámy v černém, které si bystrým zrakem měří každého cizince, který jejich ráj navštívil.

Kythira. Tento ostrov mají Češi v čím dál větší oblibě. Jeho pláže jsou krásné,  dosud je klidný a turistů na něm není mnoho. Pozor, příliš na něm nefunguje autobusová doprava, takže je nutný pronájem auta nebo volba místa, které nabízí pěkné pěší vycházky do okolí.

Je třeba počítat s tím, že čím je ostrov méně známý a čím je doprava na něj méně frekventovaná, tím je zájezd finančně náročnější. Paradoxně se nyní dá za nižší cenu pořídit zájezd jehož součástí je stravování v nějakém hotelovém komplexu na turismem značně zmasakrovaném místě, než jednoduché studio bez stravy na některém z méně navštěvovaných ostrovů.

Je samozřejmě na každém, co mu více vyhovuje, co si může dovolit, co je pro něj prioritou. Každopádně je však dobrá zpráva, že možnosti poznávat Řecko se letos zase o něco více rozšířily.

 

 

 

 

cestování Řecko
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.