Vietnamské krásky ve Fata Morganě
Všechny fotografie: Martina Růžičková

Vietnamské krásky ve Fata Morganě

11. 3. 2023

Botanická zahrada Praha pořádá každým rokem ve skleníku Fata Morgana výstavu orchidejí. Ta letošní se koná ve dnech 3. až 19. března pod názvem ORCHIDEJE, poklady vietnamské džungle.

Botanická zahrada se věnuje pěstování těchto pozoruhodných a krásných květin již od roku 1995. V současnosti má ve sbírce na 2200 druhů z různých koutů světa. Úlohou sbírky je ochrana genofondu těchto rostlin, které jsou na mnoha místech svého přirozeného výskytu ohroženy činností člověka a klimatickými změnami, a jejich přiblížení odborné i laické veřejnosti. Část z nich trvale zdobí expozici ve Fata Morganě, další jsou vystavovány příležitostně.

Ve vietnamské přírodě roste více než 170 rodů a přes 1 200 druhů orchidejí. Tato čísla každoročně rostou o nově popsané druhy. Pro tamní obyvatele jsou květiny důležitou součástí života, zejména při svátečních příležitostech. Letošní výstava je proto koncipována nejen jako ukázka orchidejí z této části Asie, ale floristka Klára Franc Vavříková se studenty České zahradnické akademie Mělník se snažili návštěvníkům přiblížit i atmosféru svátku Tết Nguyên Đán (vietnamský Nový rok). V expozici proto potkáte lampiony a nad hlavami se vám vznáší figurína draka.

S kamarádkou jsme letošní výstavu navštívily a odnesly si odtud nezapomenutelný zážitek. Kamarádka si navíc vezla domů půvabnou orchidejku ze zdejší prodejny. Já plný foťák obrázků na památku. Výběr z nich vám nabízím v přiložené galerii.

Pro zájemce přikládám pár odkazů na články o výstavě a orchidejích:

https://www.botanicka.cz/clanky/akce/orchideje-poklady-vietnamske-dzungle
https://www.botanicka.cz/odborna-cinnost/sbirka-rostlin/orchideje
https://www.kudyznudy.cz/akce/orchideje-a-bromelie
https://prazsky.denik.cz/ctenar-reporter/praha-botanicka-zahrada-vystava-orchidej-vietnamska-dzungle-iva-janzurova-202303.html
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vstava%C4%8Dovit%C3%A9
https://itesco.cz/hello/clanek/zasady-pestovani-orchideji-pro-dlouhe-a-bohate-kveteni/26172/

 

květiny příroda výstavy
Hodnocení:
(5 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.