Rodný dům Josefa Kajetána Tyla v Kutné Hoře se dočká rekonstrukce, na co se můžete těšit?
FOTO: Poskytnuto Středočeským krajem

Rodný dům Josefa Kajetána Tyla v Kutné Hoře se dočká rekonstrukce, na co se můžete těšit?

15. 9. 2023

Spisovatele, dramatika, překladatele a člověka mnoha dalších profesí, Josefa Kajetána Tyla si každý nejspíš spojí s hrou Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka, kde poprvé zazněla česká hymna, či se Strakonickým dudákem. Méně lidí ovšem tuší, že Tyl pocházel z Kutné hory a že je dokonce možné jeho rodný dům navštívit – tedy brzy opět bude.

Rodný dům Josefa Kajetána Tyla měl původně gotickou podobu, během života Tyla vyhořel a získal nový vzhled. To, že se zde v roce 1908 Josef Kajetán Tyl narodil, značí i památní deska na fasádě domu. Tyl zde však dlouho nepobýval, studoval na gymnáziu nejprve v Praze, pak v Hradci Králové a do Prahy se vrátil na vysokou školu.

Tylův rodný dům byl už dříve veřejnosti přístupný jako součást kutnohorského Českého muzea stříbra a v roce 2025 se do něj budou moci návštěvníci opět navrátit. Středočeský kraj se rozhodl budovu zrekonstruovat a zpřístupnit dosud nepřístupné části památky, jako je sklep s chodbami z přelomu 15. a 16.století. Nově bude mít budova bezbariérový vstup do dvorany a přízemí.

V neposlední řadě je důležité zmínit novou výstavu věnovanou Tylovi, ale překvapivě i českému dinosaurovi. „Jedna z připravovaných expozic přiblíží život a tvorbu slavného rodáka, českého básníka, dramatika, novináře a spisovatele Josefa Kajetána Tyla. S otevřením pro veřejnost se počítá po rekonstrukci celého objektu zhruba v průběhu roku 2025. Druhá expozice bude věnována prvnímu českému dinosaurovi Burianosaurus augustai, jehož zkamenělá stehenní kost byla v roce 2003 nalezena poblíž Kutné Hory. V objektu zrekonstruovaného muzea počítáme s vystavením makety tohoto dinosaura v životní velikosti,“ vysvětlil za Středočeský kraj radní pro oblast kultury Václav Švenda.

Dosud nevyužitá půdní část objektu bude přestavěna na sdílené edukační prostory pro Vzdělávací institut Středočeského kraje a České muzeum stříbra. Sdílené prostory by měly sloužit dětským i dospělým klientům obou institucí. Celkové náklady rekonstrukce objektu jsou odhadovány na necelých 17 milionů korun, přičemž pro financování kraj počítá s využitím evropských fondů.

města a obce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.