Američtí penzisté se mají
hůře než čeští a slovenští

Američtí penzisté se mají
hůře než čeští a slovenští

12. 3. 2013

Nejen Švýcaři a Norové, případně jiné bohaté národy, ale také Izraelci, Slovinci, Češi a Slováci předstihují Američany v penzijním zabezpečení. Vyplývá to poněkud překvapivě z žebříčku, který sestavila francouzská finanční společnost Natixis Global Asset Management a jenž hodnotí život penzistů ve 150 zemích světa. Nejlépe dopadlo Norsko, následuje Švýcarsko a Lucembursko. Česká republika je v pořadí, které zveřejnila americká televizní stanice CNN, sedmnáctá, Slovensko osmnácté a USA až devatenácté.

Experti této pařížské organizace žebříček sestavili na základě dvou desítek ukazatelů ze čtyř hlavních kategorií. Ty se týkaly zdravotní péče, hmotného blahobytu, kvality života a financí. Nikoli náhodou tak pořadí ovládla desítka severských a západoevropských zemí, které jsou proslulé kvalitou zdravotní péče a štědrými sociálními programy.

„Většina vyspělých zemí zápolí se stárnutím populace, prodlužováním očekávané délky života a klesající porodností,“ uvedla viceprezidentka Natixisu Tracey Flahertyová. Evropané podle ní v tomto ohledu odvádějí lepší práci než Američané, a to i díky dobré sociální síti. Například Švédsko poskytuje penze všem lidem, kteří tam mají trvalý pobyt.

USA: špatná dostupnost péče

Pořadí na žebříčku lze vysvětlit i kombinací hodnotících kritérií. Kupříkladu pořadí ve zdravotní péči vznikalo z ohodnocení čtyř faktorů: z celkových výdajů na zdravotnictví, výdajů z vlastní kapsy, dostupnosti lékařů i zdravotní péče a očekávané délky života. Američané sice za zdraví utrácejí ze všech nejvíce, ale v dostupnosti péče skončili až na 23. příčce. Tuto kategorii vyhrálo Rakousko, které ale celkově skončilo až páté.

Američtí penzisté nezabodovali ani s kvalitou života, uškodilo jim totiž znečištění životního prostředí. V kategorii, do které hodnotitelé započítávali pocity štěstí a kvalitu klimatu, si nejlépe vedlo Švýcarsko s nejpřísnější kontrolou znečišťování přírody.

Státním penzím hrozí kolaps

Američtí důchodci sice mají jedny z nejvyšších příjmů na světě, v žebříčku jim ale velmi uškodila sociální nerovnost v populaci. Nejbohatší desetina obyvatel totiž disponuje 75 procenty bohatství, Spojené státy se tak v kategorii blahobytu propadly až na 38. příčku. Pokud jde o finance, nejistotu ohledně další životaschopnosti programů sociální zabezpečení a individuální schopnosti nastřádat si dost peněz na penzi odsunuly USA až na 28. příčku.

Podle Flahertyové by se americké penzijní pojištění mohlo v příštích letech zhroutit, pokud se nezmění jeho struktura. Stále více pracujících lidí se totiž chystá dát přednost individuálním úsporám před doživotní penzí. Středisko pro penzijní výzkum při vysoké škole v Bostonu nedávno varovalo, že asi 53 procent amerických pracujících starších 30 let není na důchod připraveno. „Skutečně tu hrozí krize,“ dodala Flahertyová.

důchody penze žebříček
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...