Řídila letadlo, hrála golf, skvěle vařila... 
To byla herečka Joan Fontaineová

Řídila letadlo, hrála golf, skvěle vařila...
To byla herečka Joan Fontaineová

16. 12. 2013

Americká herečka Joan Fontaineová, kterou proslavil především Alfred Hitchcock, zemřela v neděli ve svém kalifornském domě ve věku 96 let. Na stříbrném plátně debutovala v roce 1935. Hrávala především v komerčních komediích, než její talent objevil Alfred Hitchcock. Ten ji v roce 1940 obsadil do hlavní role svého thrilleru Mrtvá a živá, natočeného podle románu Daphne Du Maurierové. Za hlavní roli v dalším jeho thrilleru, Podezření, získala o dva roky později Oscara (celkem na něj byla nominovaná třikrát).

Od 40. let patřila po téměř dvě desetiletí k předním herečkám amerického filmu. Zpočátku ztvárňovala především zdrženlivé, ale sugestivně působící plavovlásky, později jí byly svěřovány i složitější charakterní role. Byla nejen uznávanou herečkou, ale uměla také řídit letadlo a balóny, skvěle hrála golf, byla znamenitou kuchařkou a dekoratérkou interiérů.

O přízeň filmových diváků soupeřila se svou o rok starší sestrou Olivií De Havillandovou, držitelkou dvou Oscarů, která excelovala zejména ve filmové sáze Jih proti Severu (1939). I když jim v žilách kolovala stejná krev, nebylo jejich zápolení o nic méně urputnější; provázela ho nenávist, pocity ublíženosti a oboustranné naschvály.

herci Hollywood úmrtí
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.