Herec a režisér Mel Gibson:
bouřlivý muž mnoha tváří

Herec a režisér Mel Gibson:
bouřlivý muž mnoha tváří

25. 6. 2014

Hollywoodský herec, režisér a producent Mel Gibson se do povědomí diváků dostal díky filmům o Šíleném Maxovi či detektivní série Smrtonosných zbraní. Později se úspěšně vrhl i na režii a produkci. Pět Oscarů včetně ceny za režii a pro nejlepší film získal za Statečné srdce z roku 1995, k jeho dalším režisérským počinům patří Umučení Krista či Apocalypto.

Posledně zmiňovaný snímek osmpadesátiletý Gibson uvede na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech, kde také převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Odvrácenou stránkou kariéry tohoto otce osmi dětí jsou však obvinění z rasismu či z napadení své přítelkyně.

Bavič od pána Boha

Celým jménem Mel Colm-Cille Gerard Gibson se narodil 3. ledna 1956 v Peekskillu ve státě New York. Komediantem byl prý od mala a touha bavit ho neopustila ani poté, co se ve 12 letech s rodinou přestěhoval do Austrálie, odkud pocházela jeho matka. Důvodů ke stěhování bylo více – otec, vysloužilý železničář, chtěl například uchránit syny před Vietnamem. Pár let předtím vyhrál slušné peníze v soutěži Jeopardy (předloha českého Riskuj) a navíc vysoudil odškodné za pracovní úraz.

Po studiích na univerzitě a herecké škole Gibson hrál v seriálech a v divadle. Velkou šanci, kterou využil naplno, dostal ve třiadvaceti, když si jej vybral George Miller pro roli Šíleného Maxe. Postapokalyptická sci-fi o policistovi, který mstí svou rodinu, vydělala velké peníze a z modrookého krasavce udělala hvězdu. V dalších filmech, romanci Tim (1979) a válečném Gallipoli (1981), pak Gibson ukázal, že opravdu umí hrát – jeho výkon ocenila i australská filmová akademie.

V osmdesátých letech se začal uplatňovat i v Hollywoodu. Zahrál si po boku Anthonyho Hopkinse v Bounty (1984) a hlavně se objevil v prvním díle série Smrtonosných zbraní (1987), kde si vystřihl společně s Daannym Gloverem dalšího trochu šíleného policistu. V sérii ukázal komediální nadání, které uplatnil i později – třeba ve westernovém Maverickovi (1994) nebo romantické komedii Po čem ženy touží (2000).
Uznání fanoušků i kritiků sklidil snímkem Million Dollar Hotel (2000), kam ho trochu překvapivě obsadil režisér Wim Wenders. Zaujal také rolí ve válečném dramatu Údolí stínů (2002). Velký herecký návrat zaznamenal hlavní rolí v detektivním thrilleru Na hraně temnoty (2010). A fanoušci už netrpělivě čekají na akční snímek Expendables 3, který je pokračováním komerčně úspěšných dvou předchozích stejnojmenných filmů. V něm se Gibson objeví po boku takových hvězd, jako Sylvester Stallone, Harrison Ford nebo Arnold Schwarzenegger.

Úspěch střídají pochybnosti

Za kameru se Gibson prvně postavil v roce 1993, psychologické drama Muž bez tváře ale nevzbudilo příliš pozornosti. Mnohem lépe dopadlo Statečné srdce (1995) o skotské vzpouře proti Angličanům, kde si i zahrál hlavní roli. Odneslo si pět Oscarů, včetně ceny za režii a pro nejlepší film. Kontroverzní Umučení Krista (2004) sice u akademie nebodovalo, přitáhlo ale velkou pozornost a do kin miliony diváků. Divácky úspěšné bylo i jeho dobrodružné drama o starobylé říši Mayů Apocalypto (2006).

Tento film byl uveden do kin krátce poté, co byl Gibson v Malibu zadržen kvůli řízení v opilosti. Policisty, kteří ho zastavili, zasypal hrubými antisemitskými nadávkami. Vykřikoval například, že Židi jsou odpovědní za všechny války na světě. Později se za to omluvil, kál se při setkání s židovskými vůdci a podrobil se protialkoholní léčbě. Soud mu také vyměřil podmínku na tři roky, někteří filmoví pracovníci ale své kolegy vyzvali, aby s ním přestali spolupracovat.

V roce 2011 byl odsouzen k dalšímu tříletému podmíněnému trestu – tentokrát za ublížení na zdraví bývalé přítelkyni Oksaně Grigorijevové, s níž má dceru. Ve stejném roce Gibson, který se sám označuje za horlivého katolíka, dosáhl i rozvodové dohody se svou manželkou Robyn, s níž má sedm dětí. Jejich svazek trval 28 let až do roku 2008, kdy Robyn podala žádost o rozvod.

herci Hollywood
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.