Zemřel legendární hokejový
bojovník Jaroslav Holík

Zemřel legendární hokejový
bojovník Jaroslav Holík

17. 4. 2015

Ve věku 72 let zemřel legendární hokejista a později úspěšný trenér Jaroslav Holík. Podlehl dlouhé těžké nemoci. Zprávu potvrdil Holíkův mladší bratr Jiří.

Jaroslav Holík, mistr světa a bronzový olympijský medailista z roku 1972, proslul jako neúnavný bojovník. Na světových šampionátech získal s reprezentací celkem šest medailí.

Jeho kariéra je neodmyslitelně spjata s Duklou Jihlava, s níž vybojoval sedm ligových titulů jako hráč a další čtyři jako trenér. V letech 1999 až 2003 byl hlavním koučem reprezentační dvacítky a jako dosud jediný trenér ji dovedl ke zlatu na mistrovství světa, a to hned dvakrát po sobě (2000 a 2001).

S hokejem začínal v rodném Havlíčkově Brodě, stejně jako jeho neméně slavný bratr Jiří, trojnásobný mistr světa.

V hokeji slavil úspěchy i syn Jaroslava Holíka Robert (Bobby), který vybojoval dvakrát Stanleyův pohár. Dcera Andrea se věnovala tenisu a stala se vítězkou wimbledonské juniorky.

V posledních letech Holíka trápily různé zdravotní problémy, v roce 2011 mu kvůli infekci musela být amputována část levé nohy. V roce 2012 obdržel nesmlouvavý útočník i trenér za svůj celoživotní postoj hlavní cenu Českého klubu fair play.

hokej úmrtí
Autor: Redakce i60
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Emil Buchta
Jarda Holík - tahoun Dukly Jihlava i Národního mužstva konce 60 tých a počátku 70 let minulého století, byl PERSONA, ctěná i rivaly z jiných ligových klubů a NM. Měl jsem tu čest, že jsem kamarádil s Frantou Ševčíkem. Povídal nám mimo jiných "perel", že nejen on, než do Jihlavy na vojnu - Kometa měla rekord do té doby v počtu titulů - tak raději budu študovat VUT v Brně 9 let. O bratreh Holíkových mluvil vždy s respektem a Jardovi jednou "ujel"... Franto, to má trenér pravdu, že tTy jediný zpacifikuješ Firzova a CCCP bude i se svou koncepcí v háji. To ten "odklad" zkoušek za to stojí, viď. Derby -Brno :Jihlava, byla svátkem hokeje v té době a nemalou zásluhu na nich měl Jarda Holík.
Miroslav Štorch
Viděl jsem vzpomínkový medailón na Jaroslava Holíka a bylo mi smutno, co všechno musel vytrpět. Od různých zranění, život ohrožujících nemocí až po amputaci pravé nohy. Pamatuji ho, když s námi jako student trenérské školy běhal na běžkách v Krkonoších na Richtrových boudách. Bohužel nikdo z nás neví - jaké nemoci ho potkají. Nebo se dá říci i Bohudíky. Budeme moc vzpomínat na jeho svérázný humor.
Soňa Prachfeldová
Je to legenda a měl ohromný vliv na úspěchy v hokeji.
Jaroslava Handlová
Úspěchy bratří Holíků dokázaly přitáhnout do brodské Kotliny tisíce fanoušků. A co teprve ty ovace v ulicích města po slavných šampionátech! Jardo, zůstaneš žít navždy v našich srdcích.
Hana Šorejsová
Byl to bouřlivák, ale hrdina československého hokeje. Všichni dobře pamatujeme, jeho zalepení hvězdičky na dresu v roce 1969, či za trest jeho neúčast na OH v Grenoblu. Vždy mu národ fandil. Na Jaroslava Holíka budeme dlouho vzpomínat. Klid a pokoj jeho duši !

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...