Unikátní výstava
o rodu Lucemburků

Unikátní výstava
o rodu Lucemburků

9. 5. 2015

V Ostravě se chystá unikátní výstava mapující působení rodu Lucemburků. Postavena bude například kopie erbovní síně z hradu Lauf nedaleko Norimberku. K vidění budou ale i středověké dobývací stroje či středověký jeřáb. Výstava nazvaná Magičtí Lucemburkové bude ve Světě techniky v Dolních Vítkovicích k vidění od 17. května do 17. září.

"Výstava je jedním z prvních projektů k 700. výročí narození Karla IV. z rodu Lucemburků, které si připomeneme v roce 2016. Expozice představí široké veřejnosti dobu vlády českých králů a moravských markrabat z rodu Lucemburků," uvedl autor projektu Oldřich Beneš.Dodal, že časově je výstava vymezena roky 1308, kdy byl zvolen Jindřich VII. Lucemburský římským králem a rokem 1437, kdy zemřel Zikmund Lucemburský.

Návštěvníci se mohou seznámit nejen s dobovou literaturou, modely staveb, ale i strojů vyrobených podle dobových technických výkresů. Na výstavě pak budou i sochy a repliky korunovačních klenotů. Zájemci uvidí kopie koruny Svaté říše římské a svatováclavskou korunu z dílny klenotníka Jiřího Urbana z Turnova. "Budeme zde ale například mít i středověký jeřáb či šestimetrový prak," řekl Beneš. Dodal, že mezi menšími replikami bude například pranýř.

Jednou z hlavních atrakcí ale má být kopie erbovní síně z hradu Lauf nedaleko Norimberku. Hrad nechal v roce 1356 postavit Karel IV a přijímal na něm velmože z celé římské říše. Zajímavostí je, že síň je vyzdobena jen erby pánů a duchovních z českých zemí. Celkem jich je 112. "Jednotlivé erby jsme nafotili, vytiskli a budeme je na repliku sálu lepit," sdělil Beneš. Dodal, že místnost bude mít téměř 55 metrů čtverečních.

Cílem výstavy je přiblížit dobu a kulturu sledovaného období s přihlédnutím na dějiny Moravy a Slezska. Texty na panelech a také jednotlivé exponáty představí české krále Jana Lucemburského, Karla IV., Václava IV. a Zikmunda Lucemburského. Také ale moravská markrabata Jana Jindřicha, Jošta, Prokopa a Jana Soběslava a další významné osobnosti jejich dvora, třeba Jana ze Středy, Petra Parléře, Arnošta z Pardubic či Jana Očka z Vlašimi.

Termín zahájení výstavy Beneš určil symbolicky. Odkazuje na historické datum 17. května 1362. V tento den bylo vydáno Privilegium Karla IV., které dává městu Ostrava právo na konání výročního trhu. Jde o nejstarší dokument uložený v Archivu města Ostravy a jeho originál bude jedním z exponátů chystané výstavy.

výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Vladka Steinová
To je nádherná zpráva od redakce, škoda, velká škoda, že ji nemohu zatím využít.Hiostorie, dějiny, to je můj velký a letitý koníček.Protože 700 let od narození Karla IV. uplyne 14.5.2016 věřím, že nějaké další akce a výstavy zvládnu.
Zdenka Jírová
To je dobrý nápad, škoda, že Ostrava je tak daleko, určitě bych tuto výstavu navštívila. Lucemburkové zanechali v našich dějinách širokou stopu, zejména Karel IV.
VANDA Blaškovič
MM, tak to je super příležitost! Že bychom konečně uskutečnily naše plánované setkání, zašly na výstavu a skončily ve staré dobré Stodolní? Dobrý nápad, viď? Užijeme si to!....:))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.