Restaurace se vracejí
k tradiční české kuchyni

Restaurace se vracejí
k tradiční české kuchyni

3. 8. 2015

Restaurace se v posledních několika letech stále častěji vrací k tradiční české kuchyni. Trend objevování zahraničních jídel patrný v devadesátých letech minulého století tak začínají opět nahrazovat pokrmy z jídelníčku našich prababiček, shodují se kuchaři i gastronomičtí experti. Problémem je však nedostatek tuzemských surovin. Například vepřové maso musí restaurace často dovážet ze zahraničí.

Renesance české kuchyně podle prezidenta Asociace kuchařů a cukrářů Miroslava Kubce začala po roce 2005, kdy se kuchaři a školy, které budoucí kuchaře vzdělávají, začaly tímto trendem zabývat. "Připomíná se základ české kuchyně, kterým jsou především omáčky, ze základních potravin pak především brambory, které se zde všude pěstovaly," uvedl. Podle něj je v Česku řada surovin, které snesou srovnání se zahraničními delikatesami.

Budoucí kuchaři se tak nyní učí, že prémiová gastronomie nemusí být postavená jen na mořských rybách z dovozu, ale i na surovinách pocházejících z Česka. Podle Kubce jde například o domácí těstoviny, které prý třeba Italové neumí udělat. "Naše klasická těstovina, kterou dělaly naše babičky, je 13 vajíček na kilo mouky. Z toho jsou pak skvělé těstoviny, flíčky, domácí nudle do polévky," podotkl Kubec.

Jiná situace je u masa, které bývá převážně z dovozu a v běžné restauraci se prý už s českým masem zákazník téměř nesetká. "Tuzemští výrobci jsou málo konkurenceschopní a restaurace hledí především na cenu a kvalita i místo původu už je tolik nezajímá," řekl ředitel nákupu tuzemské divize dodavatelské společnosti Bidvest Foodservice Jan Valečka. Pokud restaurace inzerují, že maso pochází z tuzemských farem, může jít pouze o iluzi, protože původ se velice těžko prokazuje.

Dalším problémem je skutečnost, že řada lidí považuje českou kuchyni za nezdravou. "To, že tuzemské pokrmy, jsou-li připravovány podle tradičních receptů, nejsou zrovna dietní, je důsledek zcela odlišného životního stylu, který naší předkové vedli," uvedl Pavel Maurer, organizátor gastronomických akcí a vydavatel gastronomického průvodce Maurerův výběr Grand - Restaurant. Lidé tehdy nejedli tolik jídel přes den a pracovali především fyzicky. Šéfkuchaři pracující s původními recepty nyní hledají možnosti, jak tradiční pokrmy zlehčit bez toho, aby tím byly tyto recepty ochuzeny.

Česká kuchyně je podle Kubce syntézou středoevropských kuchyní a pokrmů vyskytujících se zejména v okolních zemích patřících v devatenáctém století k Rakousko - Uhersku. Nynější návrat k původní kuchyni není specialitou jenom České republiky. Jde o celosvětový trend, který je možné vidět v celé řadě jiných zemí.

gastronomie jídlo recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Květoslava HOUDKOVÁ
Jsem sama -přesto NIKAL kupuji - DĚLÍM se s rodinami dětí, přímo nevařím - hlavně používám k DOCHUCENÍ = menší spotřeba. Více osob a menší spotřeba prodlouží dobu využití a tím se i zlevní cena, ale nesníží kvalita. Dne 27. 8. se těším na další info-výlet a další možnosti využití, které získám od účastníků - a už jich mám podchyceno hodně - předávám nejen své rodině, ale všem "novým" zájemcům. S Nikal spolupracuji v zajišťování hromadných objednávek = vždy bez poštovného!
Jarmila Komberec Jakubcová
Firma Nikal patří mezi ty dražší, protože ceny koření se pohybují od 300-700,--Kč za jedno větší balení.Sama kilo koření nespotřebuji ani za rok, proto asi výrobky nebudu kupovat.Ale zřejmě koření bude kvalitní.Raději si nasuším svoje vypěstované bylinky a udělám si své výborné směsi různého koření.
Květoslava HOUDKOVÁ
Zdravím, paní Zdenko - k dochucování a zahušťování už 15 r. používám německé instanty - báze zeleniny, bez živočiš.tuků, bez "E", konzervantů, většina v bio kvalitě. Přečtetě si sama: www.nikal.cz Od této firmy mám i grill - v provozu téměř denně - upeče mi např. také šunkofleky, žemlovku, koláče, pečivo. Přikoupila jsem si vhodné hlubší nádobky = ohřeje polévku, omáčku atd. Mám 4 r.-super! Koncem srpna jedu s firmou na info akci - jezdím ráda a pravidelně - zkušenosti účastníků = další využití výrobků.
Zdenka Jírová
Souhlasím s návratem českých pokrmů do restaurací. Je hloupost propagovat např. špagety s rajskou omáčkou před typickým vepřo-knedlo-zelo. Je kaloricky podobné sníst knedlíky nebo těstoviny, záleží v obou případech na množství a na rozdíl zmiňovaného vepřového - zase záleží, zda si dáte prorostlý bůček nebo libovou krkovičku. Navíc je tu zastoupena i složka zelí, které také nemusí plavat v tuku nebo jíšce. I české omáčky sedají uvařit bez množství zahušťovací jíšky a tuku, já zahušťuji většinou rozmixovanou zeleninou a nízkotučnou smetanou.
Květoslava HOUDKOVÁ
Pane Tomáši, děkuji za souhlas s restaurací "Na Pekárně". Můj nejstarší vnuk (20 r.) je vzorný - poradí, pomůže mi.(Brigádně chodí s pánem "hodinovým manželem" a tak už umí mnoho z různých řemesel). Chci ho právě k p.Fričovi pozvat na oběd/večeři jako poděkování. (možná též na brigádu - dle event. dohody). Vnuk již od 12 r. výborně vaří, kuchařem být nechce, ale proč by se nepřiučil, že?
Soňa Prachfeldová
Je dobře, že se zase objevuje kouzlo české kuchyně. Je to jako s módou. neustále se vše po čase opakuje. Také vařím velmi často, jako moje babička i maminka a nikdy moji strávníci neprotestovali.
Květoslava HOUDKOVÁ
V obci Čakovičky u Prahy je výborná restaur."Na Pekárně". Majitel-šéfkuchař p. Václav Frič nabízí českou kuchyni a hosty má i z daleka. Pro skupiny, nebo so/ne je nutno si místa rezervovat. Zde kontakt: www.napekarne.com Další tip na gastronomický výlet: Hostinec "U koně" v obci Klokočná (šéfkuchař p.Sapík - byl v TV) - info internet. Přeji dobrou chuť. A kdo že je lepší kouzelník, než ten světoznámý? No, přeci česká kuchařka: Z českého vola vytvoří španělský ptáček !
Květoslava HOUDKOVÁ
Česká jídla vařím celý život - jsou to jídla chutná i pestrá, kdo chtěl "něco extra", tak si to někde dal - a já měla klid. A na "stará kolena"- ač nejsem z oboru - jsem členkou party "Stará garda" = kuchaři,cukráři/senioři. Mají zajímavé exkurze, výlety, akce - při kterých vaří atd.- jsou fajn. V září se dozvím plán akcí 2. polol. - třeba "í"čkaře i pozvu.
Hana Šorejsová
Svíčková je jedno nejoblíbenější jídlo mých vnoučat. Maso jako "dort" a to z pravé svíčkové je a knedle k tomu. Babička jim to ráda uvaří. Musíme se skutečně hodně pohybovat. Knedlo, zelo, vepřo a Plzeňka je mé oblíbené. Domácí nudle dělám doposud. Většina turistů ze zahraničí si dává tato naše oblíbená jídla a jak si pochutnávají ........

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.