Zuzana Pivcová zpovídá 
studentku pana Farského

Zuzana Pivcová zpovídá
studentku pana Farského

27. 10. 2015

Takřka na rozhraní historického centra Českých Budějovic a jedné z rušných příjezdových komunikací stojí Rabenštejnská věž, součást někdejšího městského opevnění. V přízemní budově, sousedící s věží, se nachází prodejní galerie Domestika. Obchod je útulný, barevný a voňavý a nezůstává nic dlužen svému jménu. K dostání jsou zde užitkové i ozdobné předměty, u nichž převažuje ruční a řemeslná výroba.

Obchod je o to zajímavější, že ho vede jedna paní inženýrka, někdejší studentka našeho známého čtenáře a autora Libora Farského. Tak jsme si tu s ní dali sraz.

Paní Iva Reitingerová je matka tří dětí, avšak působí velmi mladistvě, je srdečná a energická. Obchodní prostory získala od města v konkurzu již před 15 lety. Pro její volbu rozhodlo to, že zde chtěla zřídit obchod v domácí tradici. Většina výrobků, ať to je keramika, sklo, obrazy, bytový textil, nebo přírodní kosmetika, šperky a různé suvenýry, pochází od soukromých výrobců, z malých dílen a jen ojediněle od větších firem. Až na malé výjimky se jedná o český sortiment.

V obchodě bylo v době naší návštěvy několik mladých prodavaček. Ale protože my jsme z i60, portálu pro aktivní seniory, tak stočíme následující hovor s Ivou spíše směrem k naší zralejší generaci.

Paní Ivo, jaké zkušenosti máte se starší generací ve svém okolí, máte ještě rodiče?

Oba s manželem máme naštěstí stále rodiče v relativně dobré kondici, takže jsme se starší generací v rodině v intenzivním kontaktu. Můžeme navíc porovnávat i různé aspekty stárnutí. Například moje maminka trpí obezitou, což jí působí mnohé zdravotní potíže. Manželova maminka je naopak štíhlejší a zdravější a důchod si aktivně užívá. Myslím, že kromě nemocí je obezita velký nepřítel stáří.

V čem spatřujete generační rozdíl mezi vámi?

Generační rozdíl nepovažuji za zásadní. Cítím, že rozdíl mezi mnou a rodiči nevyplývá z věku, ale ze způsobu uvažování, který je zapříčiněn zřejmě prožitím aktivního života v rozdílné době. Jsem sice dítě totality, ale během studia na ČVUT jsem se mohla s ostatními studenty zapojit do sametové revoluce a velmi si považuji všech pozitivních změn, které přinesla. Vážím si svobody projevu, podnikání a cestování. Podnikám, studuji cizí jazyky a velmi ráda cestuji. Moji rodiče tuto možnost neměli a jsou jako většina starších lidí poněkud usedlejší.

Vedle zdejších mladých prodavaček, zaměstnala byste, řekněme, i prodavačku kolem šedesáti?

Zaměstnávám ráda ženy v důchodovém věku na výpomoc v obchodě a vážím si jejich práce, neboť jsou zodpovědné, pečlivé a důsledné. Navíc nemají velké omezení například z rodinných důvodů, o víkendech a podobně a do práce se zpravidla těší.

Jsou mezi Vašimi smluvními dodavateli také nějací senioři?

Mezi mými dodavateli je mnoho seniorů. Jedná se buď o zakladatele menších rodinných firem, kteří v práci pokračují i přes pokročilý věk, nebo o seniory, kteří se začali teprve v důchodu věnovat řemeslné nebo rukodělné výrobě a hledají odbyt pro své výrobky.

Navštěvují vaši prodejnu také starší dámy a jak byste charakterizovala jejich zájem?

Starší dámy jsou našimi častými zákaznicemi. Mají na rozdíl od zaměstnaných žen čas se u nás zastavit a vše si v klidu prohlédnout a při té příležitosti koupit nějakou drobnost. Někdy chodívají ve skupinkách v rámci nějaké společné procházky nebo s vnoučaty.

Považujete starší lidi většinou za nostalgické a poněkud kýčovité?

Seniory za nostalgické ani kýčovité nepovažuji. Naopak jsou často mnohem praktičtější při výběru než mladší zákazníci.

Vy i Váš manžel jste byly studenty Ing. Farského. V jaké době vás učil a vnímali jste ho tehdy jako staršího člověka?

Pan Farský nás učil již před 30 lety. Byl nám žákům svým založením a flexibilním přístupem velmi blízký. Dostala jsem se k němu jako studentka víceméně nedopatřením, protože mě nepřijali na VŠ humanitního zaměření, a tak jsem se rozhodla doplnit si po gymnáziu maturitu v technickém oboru na stavební průmyslovce. Pan Farský mě nechal projít k maturitě v předmětu pozemní stavitelství, když mu slíbím, že se nebudu živit stavařinou. Přestože jsem pak úspěšně dokončila ČVUT, svůj slib dodržuji. Myslím, že mu mladý duch zůstal dodnes.

Mění se u Vás s postupem věku pohled na stárnutí a stáří?

Cítím, že se mě stárnutí velmi týká, a již nyní se snažím myslet na zadní kolečka. Jednak se snažím žít zdravě a udržovat se v kondici a také se snažím finančně zabezpečit, abych nebyla závislá na nějaké almužně od státu pro vysloužilé podnikatele a mohla se o sebe postarat sama. Uvědomuji si a mrzí mě, že se legislativa v tomto ohledu stále mění, a co se nástupu do důchodu a důchodového zabezpečení týče, nemám nic jistého, přestože platím značné částky na daních a odvodech na zdravotní a sociální zabezpečení.

Už Vás napadlo, čím byste se chtěla zabývat?

Až budu postarší a když mi bude zdraví sloužit, tak budu aktivní babička (pokud budu mít vnoučata), budu cestovat, budu pracovat na zahradě a budu číst spoustu knížek, které si už léta kupuji s tím, že si je v důchodu přečtu. Naučím se ještě španělsky a budu provádět turisty po Krumlově, když se mi bude chtít. Už se na to těším.

Máte nějaký vzkaz pro naše čtenáře?

Myslím, že platí, že věk nerozhoduje a že každý je tak starý, jak se cítí. Takže za svůj věk si můžeme vlastně tak trochu sami.


Tímto Vás, Ivo, zvu na stránky našeho internetového portálu i60, a vás, milí čtenáři, naopak při návštěvě jihočeské metropole do kouzelné stylové prodejní galerie Domestika. Děkuji za rozhovor.

Zpovídání
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Tomanová
To je zajímavý článek! Podle fotografií soudím, že by mi se mi v tom obchůdku moc líbilo :-) Takhle si představuji smysluplný prodej pro radost.
Libor Farský
Iva a Míra (dnes její manžel) patřili v mé třídě k nejmilejším studentům a to zejména pro jejich, mně velmi blízký, smysl pro humor. Po letech jsem ji objevil v Domestice a od té doby u ní každoročně pravidelně nakupuji dárky. V nabídce jsou nejrůznější krásné výtvarné věcičky v různých cenových relacích, počínaje levnějšími originálními vánočními či velikonočními motivy. Návštěvníkům Českých Budějovic anebo amatérským výtvarníkům na i60 návštěvu v Domestice vřele doporučuji. Protože se vánoční nákupy blíží, zde je e-m kontakt a orientace na mapě ČB: http://www.firmy.cz/detail/12882843-domestika-ing-iva-reitingerova-ceske-budejovice-1.html
Hana Šorejsová
Povedený rozhovor Zuzky, děkuji !
Soňa Prachfeldová
Krásné zpovídání Zuzky s paní Ivou. Ano to je takový obchůdek pro štěstí, když člověk k pěknému dílku dostane i upřímný úsměv. A díky paní Ivo za dobrý vztah k starým lidem - ale co to říkám - k těm dříve narozeným :-)
Zdenka Jírová
Moc hezký rozhovor, hezké bylo, že fandí i seniorům a nepřechází tuto otázku jen úsměvem, jak to někteří dělají. Je pravda, že dnešní mladí mají velké možnosti se uplatnit ve všem, co je baví což jme my neměli. Právě včera jsme si s mou přítelkyní a spolužačkou vyprávěly, co bychom studovaly dnes a proč to tehdy nešlo.
Alena Tollarová
Zajímavý rozhovor se sympatickou majitelkou kouzelného království. Také mám takové obchůdky ráda a jestli se ještě navíc zrodila další spolupráce, tak to je super ...
Jarmila Komberec Jakubcová
Velmi zajímavý rozhovor a také i obchůdek.
Zuzana Pivcová
Borku, zůstávám vždy přece jen raději podle pořekadla, že "dobré dílo se chválí samo".
Alena Várošová
Pěkný rozhovor .Vše jsem přečetla až do konce Z jejího obchůdku určitě malé dárečky potěší.Děkuji.
Eva Balúchová
Moc pěkný rozhovor.Je vidět,že galerie je vkusně zařízená,vkusným zbožím.Musí tam být radost pracovat.Kdyby někdy moje cesta vedla do ČB,určitě bych se ráda podívala do prodejny osobně. Oceňuji,že paní Iva dává přednost českým výrobcům i z malých soukromých dílen.Takové zboží má pro mě hodnotu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.