Gornergrat - místo panoramatických pohledů
Foto: autorka

Gornergrat - místo panoramatických pohledů

19. 9. 2017

Během našeho pobytu ve Švýcarsku jsme si nemohli nechat ujít výlet na Gornergrat.

Gornergrat je 3130 metrů vysoký vrchol ležící nedaleko Zermattu, z kterého se naskýtá neobyčejný rozhled na dvacet čtyřtisícových alpských vrcholů. Zajímavá je cesta ozubnicovou železnicí, jejíž dolní stanice se nachází v Zermattu. Vláček překonává převýšení 1485 m na trase dlouhé devět kilometrů a jízda nahoru trvá asi třicet minut. Kromě horní stanice ozubnicové železnice je zde i horní stanice kabinové lanovky, horský hotel s astronomickou observatoří a vyhlídková plošina Belveder.

Před dvěma lety jsme neviděli nic kvůli mlze, zato letos se počasí vydařilo a my se mohli kochat vysokohorskou přírodou.

img-20170820-113139.jpg

Z časových důvodu jsme se nechali vyvézt vlakem jen část cesty a dál pokračovali pěšky. Kousek pod Gornergratem v Riffelbergu na přírodním jevišti pod širým nebem se zrovna odehrávala atraktivní podívaná - divadelní hra "Romeo und Julie am Gornergrat." Na turistických stezkách stály uvaděčky a usměrňovaly hlučnější turisty.

Nahoře na Gornergratu jsme si v kapličce koupili a zapálili svíčku, nastudovali leták, že v hotelovém Matterhorn PhotoShopu si můžete v podobě  suvenýru odvézt za 25 CHF snímek zpracovaný hyperrealitní fotografickou technikou dle přání (např. stoj na hlavě před nejfotografovanější horou světa apod.), vyšli na vyhlídkovou plošinu a zadívali se na masiv Monte Rosa s nejvyšším vrcholem Dufourspitze.

Kromě výhledu na okolí bylo neobyčejným zážitkem pozorování japonských turistů. Focení s rozvinutými transparenty, přičemž polovina z nich kromě deštníků měla na ústech roušku, překonal letos trend "vysílání on-line", jenž se rok od roku stále více rozšiřuje. Na každém rohu jsme viděli pobíhající Asiaty, převážně mladší generace, se selfí tyčemi a tabletem, jak horlivě komentovali účastníkovi na druhé straně sítě vše, co vidí.

Z Gornergratu jsme scházeli pěšky dolů do Zermattu a opět fotili, až se nám málem zavařily foťáky. Ono to ani jinak nejde, když vám tvoří téměř nepřetržitě po celou dobu cesty kulisu Matterhorn.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ilona Erika Kolář
Děkuji Vám všem za komentáře.
Eva Mužíková
Ilono nejsem závistivá, ale v toto případě závidím ...:)))) nádhera
Alena Vávrová
Tak to je vyhlídka přímo snová, když přeje počasí, ovšem. Díky, Ilu, za dechberoucí fota.
Naděžda Špásová
Ilono, máš to moc pěkné a určitě to bylo krásné. Soudím tak podle opravdu super fotek.
ivana kosťunová
Úchvatná podívaná !
Zuzana Pivcová
Je to moc hezké vyprávění a překrásné fotky. Když čtu o Tvých túrách, je mi jasné, že nějaká jízda na elektrokole je pro Tě hračka. Prima!!
Alena Tollarová
Nevím, jak to jinak napsat. Tak jen ... jsem bez dechu ... nádhera!
Blanka Macháčková
Super vyprávění o překrásném Švýcarsku. krásné fotky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.