Věnováno paní Jiřině Bohdalové
Fotografie: obrazky.cz

Věnováno paní Jiřině Bohdalové

8. 5. 2018

Již deset let vlastníme chalupu na Semilsku a pravidelně tam dojíždíme obdivovat krásy okolní přírody. Stejnou lokalitu si patrně oblíbila i paní Jiřina Bohdalová, neboť prý poblíž, spíše však v Českém ráji, občas pobývá na svém letním sídle.

V Semilech ji lidé potkávají většinou při nákupech. Sama jsem byla svědkem toho, jak tato napohled energická a vitální dáma zaparkovala svým vozem před obchodním centrem Albert, vystoupila a s nákupní taškou se vydala do obchodu. Už při zvuku jejího nezaměnitelného hlasu polovina návštěvníků obchodu, či alespoň ti, kteří mají sluch v pořádku, zpozorněli a s mimovolným úsměvem zaregistrovali slavnou herečku, která už patří ke koloritu města Semil.

Jednou jsme si takhle u kávičky povídaly s mojí  báječnou sousedkou a kamarádkou Maruškou a jak jinak , přišla řeč i na paní Bohdalovou.
"Víš, já až někdy paní Bohdalovou potkám, moc bych si přála poděkovat jí za to, jak úžasně ztvárnila tu roli Fany ve stejnojmenném filmu. Za to, že nevytvořila karikaturu, ale  člověka, který má své myšlenky, city, jenom trochu jinak nastavené, než my. "

Maruška dlouhá léta pracovala v ústavu pro lidi duševně poněkud jiné, rozuměla jejich dušičkám, starala se o ně a pomáhala jim. Proto nejlépe dokázala ocenit, jak moc se postava Fany Jiřině Bohdalové povedla. Velmi jsem  si proto pro Marušku to setkání přála.

A stalo se. Při mé další víkendové návštěvě jsem se dozvěděla, že Marušce se její přání splnilo. Byla nakupovat a najednou, zničeho nic, když šla vrátit prázdné lahve, zjistila, že stojí ve frontě za paní Bohdalovou. Ta se zatím marně snažila vložit prázdné lahve do sběracího stroje, pokaždé se jí vracely zpátky. Zatímco Maruška rozechvěle přemýšlela, jak vhodně a nevtíravě paní Bohdalovou oslovit, ta zatím zápasila s lahvemi a porouchaným strojem, a začala být už pořádně rozčilená. A s temperamentem sobě vlastním dávala své rozčilení najevo. Okamžitě přispěchal zaměstnanec prodejny, dal celou záležitost do pořádku, ale příležitost už byla promarněna. Citlivá a taktní Maruška usoudila, že teď by nebylo vhodné paní Jiřinku obtěžovat.

Ráda bych u příležitosti 87. narozenin Jiřiny Bohdalové tuto úsměvnou příhodu zveřejnila. Budu doufat, že paní Bohdalová si třeba nějakou shodou okolností článek přečte a snad ji i potěší. A myslím, že Maruška  se na mě také nebude kvůli zveřejnění zlobit. A kdyby nic jiného, alespoň všem skvělou Jiřinu Bohdalovou připomenu.

Za sebe přeji paní Bohdalové hodně dalších tvůrčích let ve zdraví.

Na závěr Jiřina Bohdalová v jedné ze svých prvních rolí - ukázka z filmu "Madla zpívá Evropě"

 

 

foto ze serveru   osobnosti.cz

Můj příběh osobnosti
Hodnocení:
(5 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
.... vlastní názor who is who.
Jitka Caklová
Děkuji L.P. za "přežvýkání" mých diskuzních příspěvků aby je "vážení čtenáři, kteří neznají naše íčko", lépe pochopili a udělali si vlastní názor :-) :-)
Dana Puchalská
Já jsem si myslela že se tu bude psát o tom, jaká herečka je paní Bohdalová. A ejhle! Ono se to vše zvrtlo v diskuzi o tom, jaký je kdo z nás debatujicich je a kdo koho má nebo nemá rád . Přijde mi to divné. Někdo je prostě jako dítě a nenechá si vysvětlit vůbec nic. Nebo možná ani nechce a pořád si vede svou.
ivana kosťunová
Zuzko, vaše ocenění mě potěšilo a děkuji za ně i za další milou vzpomínku na JB.
Věra Ježková
J. B. jsem měla dříve moc ráda. Byla (a jistě ještě je) skvělá herečka. A Televarieté jsem milovala. V posledních letech ji ale nemusím. Mám dojem, že je všude.
Zuzana Pivcová
Díky, Ivano, tyhle Vaše pohotové články v podobě blahopřání nebo bohužel někdy i nekrologu mám ráda a oceňuji je. Možná už jsem se někde zmínila, ale na Jiřinu Bohdalovou mám vzpomínku ze 60. let, kdy vystoupila dokonce i u nás v Týně nad Vltavou v představení Idiotka, to byla jedna z jejích tehdejších vynikajících rolí. Šla jsem si k ní pro autogram, bylo mi 17, ale vypadala jsem hodně mladě, protože ona mi řekla: A to tě sem pustili? (večerní představení). Tak jsem se trochu nafoukla a ona povídá, No, kolik ti je? Sedmnáct, řekla jsem dotčeně. A ona dodala: Aha, tak to pardón. Ale stejně mě asi brala jako dítě. Na představení přijela sama autem.....Tolik vzpomínka. A hodnotit její politické nebo jaké postoje?? Myslím, že bylo, je a bude hodně umělců, kteří pro svou uměleckou kariéru udělají vše. Protože si bez toho svůj život neumějí představit a mnohdy ani nic jiného neumějí. Nerada bych tu jmenovala mnoho jiných, považuji to za zbytečné. Záleží jen na tom, jaký je momentálně režim, podle toho se pak ten dotyčný posuzuje.
Miroslav Plát
nejhezčí filmová role paní Bohdalové bylo její patolízalství k Miloši Zemanovi při jeho předchozí prezidentské volbě. Ponechám stranou její patolízalství k panu Dvořákovi, bolševickému kádrováku v české televizi. Jiřinka ví kam se vrtnout
Marie Doušová
Paní Jiřina Bohdalová je velká a nadaná herečka a má talent , který se jí nemůže upřít. Měla jsem to štěstí, nebo smůlu , že jsem se s ní setkala na natáčení tehdy Matesa, a byla jsem překvapená, jak byla arogantní a nepříjemná. Řekla jsem si , že se třeba špatně vyspala, ale už jsem poznala , že role které umí bezvadně zahrát jí v životě někdy nesednou. Přesto ji přeji hodně zdraví a ještě hodně let na televizní obrazovce. Umělkyně je jednička.
Jitka Caklová
Víte co paní Kosťunová, citovat mě klidně můžete i zpochybňovat můj názor, v tom zase já cítím Vaši nevraživost vůči mé osobě (už delší dobu). Talent J. B. ke ztvárňování rolí jsem nezpochybnila a samotný talent ještě není zárukou všeho ostatního, co k životu patří. Žádnou nevraživost v tom nevidím, ale Vy jste se projevila naprosto trefně :-)
Jana Kollinová
Ještě doplním při pohledu na titulní fotografii k článku, J. Bohdalová je krásná!!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.