Jak banky a exekutoři vyrábějí bezdomovce
Foto: archiv autora

Jak banky a exekutoři vyrábějí bezdomovce

15. 6. 2018

Nedá mi to, musím zde vypsat svůj dnešní příběh. Ráno jsem byl v internet bance a na účtu u banky MONETA Money Bank v plusu asi s dvanácti tisíci, odpoledne v mínusu třicet tisíc. Stát se to jiným lidem v mém věku, kteří s důchodem jen stěží vyjdou, a díky nemožnosti dát tolik peněz navíc vedle nájmu a dalších nutných výdajů, tak skončí pod mostem. Já to naštěstí bez ztráty kytičky přežiji.

Je to příběh, který začal před osmi lety, a to tím, že jsem podědil po otci vlek. Ale jen v závěti, nikdy jsem jej neviděl, nepřevzal, nepřehlásil. Otec dělal kapelníka velké dechovky, tak se na přívěsu vozila basa a bubny, a tahal jej každý z muzikantů, co měl na autě kouli. Žiji asi padesát kilometrů od svého rodiště, proto jsem nemohl mít o těchto událostech přehled.

A tak jsem za přívěs platil povinné ručení, ročně asi 140 Kč, dokud mi ta platba nevypadla změnou banky z počítače. A tu se ozvala Česká kancelář pojistitelů, že jim dlužím. Nedal jsem se, až to došlo k soudu. V té době jsem z otcovy pozůstalosti získal doklad, že ještě před obdobím, kdy ČKP nárokuje pojistné, a to v mimořádné denní sazbě, otec tento přívěs jako bouraný a nepojízdný prodal za pět set korun na díly. Odhlásit jej již nestihl, protože byl v nemocnici, odkud se už nevrátil. I když jsem u soudu doložil kupní smlouvu na těch pět set, a je to i v zápisu z jednání, soud to nezajímalo, a že prý se platí sankční pojistné za evidované vozidlo, i když nejezdí, nebo dokonce neexistuje. No co, žijeme v Česku, lepší to už nebude. Kopie tohoto dokladu i zápis z jednání soudu v mé složce u soudu to potvrzují, ale musel jsem přesto zaplatit dvanáct tisíc cca, včetně poplatků. Jsem si jistý, že jsem vše tehdy zaplatil. Uběhlo pět let a nic. Předpokládám, že existuje nějaká promlčecí doba, kterou případně já navrhnu , a soud schválí.  Až letos z jara přišla výzva od exekutora znova na patnáct tisíc, sedm dluh a ostatní jejich režie. Hledat zpětně pět let ve výpisech z banky se mi nechtělo, tak jsem tomu nechal volný průběh.

Následovalo oznámení od ČSSZ, že mi budou z důchodu měsíčně strhávat 1600.- Kč až do zaplacení. To nařízení platí nadále a začnou se srážkami od příští výplaty, takže až od července. No co, zažil jsem i horší případy, nejde o život, tak jsem to nechal běžet. Dnes ráno došla SMS z banky, že došel na účet důchod a jsem tam normálně v plusu. Zjistil jsem ale nějaké stovkové rozdíly, a na online bance jsem důvod nenašel, tak jsem zašel přímo do banky. Tam jsem se dozvěděl, že mi exekutor obstavil účet, a milá banka mi jako osmiletému bezproblémovému klientu zesplatnila jednorázově kontokorent 15 tisíc a to už 30. května. Paní to odůvodnila tím, že kontokorent jsou vlastně jejich peníze a nechtějí, aby je exekutor zabavil, no, když tomu nesmyslu věří??? Takže odpoledne součtem už zpětně čtrnáct dní dlužím třicítku a mám zablokovaný účet.

Já vím, řeknete si, že to je běžný postup a na chudáky dlužníky musí být přísnost, ale vysvětlete mi, proč budu platit dvakrát, jednou okamžitou srážkou z účtu a po druhé srážkami z důchodu ? Tuto blokaci a dluh měli v bance dobu, ale při běžném pohledu v internet bance nebylo nic znát, mají na mne telefon i mail, šlo to napsat zprávou na internet bance a nic. Peníze jsem nepotřeboval, kartu jsem naštěstí nepoužil ani na platbu nebo výběr.

ALE, a teď přijde ta pointa a důvod, proč jsem to bral na lehkou váhu. Musím požádat soud o revizi jeho rozhodnutí, protože Ústavní soud rozhodl i se zpětnou platností, že pokuta od CKP se bude platit jen z provozovaných vozidel, takže předpokládám, že se mi veškeré výdaje vrátí. Jen musím najít nějakého právníka, který se bude chtít tímto případem zabývat.

U mne se stala spousta nepravostí, jak ze strany exekutora, tak i banky, ale to budu řešit až po opravném rozhodnutí soudu. A jen tak na doplnění, nesmí vás připravit o všechno, musí vám tam zbýt dvojnásobek životního minima, což je asi šest tisíc. Až druhý den, když jsem se bankéřky zeptal, byla mi ochotna tuto částku vyplatit, sama to nenabídla. V diskusi vás budu o dalším průběhu informovat.

A závěrem? Jediná obrana proti takovým praktikám je - Neplaťte co nemusíte, a nedejte se!

Můj příběh
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ludmila Krabsová
Stalo se nám něco podobného. Po přestěhování nám po půl roce banka přestala doručovat písemnosti ze staré adresy. A my jsme nezaplatili 140,- Kč ročně za přívěsný vozík. Vozík jsme pojistili u jiné pojišťovny, pojistku jsme platili, ale zapomněli zrušit starou pojistku. Po asi 8 letech přišel výměr a návrh na exekuci od soudu. 420,- Kč dluh a asi 7500 Kč poplatky exekutorovi. Zaskočilo nás to. Byl pátek večer, neměla jsem již kam zavolat. Nakonec jsem našla na internetu, že se jedná o promlčený dluh. Ale jakmile budeme reagovat, promlčený dluh znovu otevíráme. Že je potřeba napsat tzv. rozpor a doručit soudu. Jestliže ovšem budou náležitosti chybně, budeme muset zaplatit celou částku. Našla jsem na internetu právničku na stránkách emimino.cz. Celou věc za nás bezplatně vyřídila, napsala správně formulovaný rozpor. Soud dal za pravdu jí a navrhovatel, právník, který žil z neznalosti lidí, musel naší právničce uhradit celou částku, kterou vyměřil soud. Někdy je potřeba velice opatrně našlapovat, ale dá se ubránit. Nám se to podařilo.
ivana kosťunová
Aniž bychom to postřehli, některé zákony v průběhu let vlivem různých doplňku, pomalu zbavovaly obyčejného občana většiny jeho práv ve prospěch různých zájmových skupin.
Hana Rypáčková
Ano, tahle země vlastně není pro staré. Pokud jen trochu je už nebaví všechno si hlídat, lépe vložit starosti na bedra dětem. S rušením plateb se všichni ošívají, nic nejde bez placení , výpovědní lhůty, zálohy, zálohy... I po smrti manžela ještě odolávám , ale ze všech stran se řinou problémy.Stalo se mi s autem při koupi ojetého, že po dobu stání v bazaru nebylo placeno pojištění. Po určité době taky vyrukovali s dluhem, na mně , ale měla jsem doklady na uzavření pojistky od data , kupní smlouvu atd, neměli šanci. Ale mladí si už vše dobře ohlídají, naše generace si někdy ještě myslí, že stát je jako rodina.
ivana kosťunová
Bohužel je to běžná praxe - jsou známy případy, kdy firma kvůli obstavenému účtu zkrachovala. Banka jí totiž sesplatnila kontokorent 2 miliony. A to byl původní zákon změkčen. Dle původní verze mohl exekutor kvůli nesplacenému účtu za telefon dát zástavní právo i na rodinný domek.
Vladislava Dejmková
Asi je lepší začít problémy řešit co nejdříve, samo se nic nevyřeší. Podobnou zkušenost jako je popisována měla i moje kolegyně. Bezdůvodně obstavený účet těsně před vánocemi jí nadělal hodně starostí.
Jitka Hašková
Je to velmi kruté, ale člověk se musí ozývat okamžitě kvůli každému desetníku. Mě se stalo před mnoha let, že mi nechtěli prodat mobil a kartu, protože jsem byla v registru dlužníků. Nakonec slečna našla možnost, že mi to prodala jako podnikatelce, protože jsem jako dlužník byla fyzická osoba. Přestože jsem mobil dostala, tak jsem začala pátrat, byla jsem si jistá, že jsem nikomu nic nedlužila, navíc s firmou, u které jsem měla mít dluh, jsem nikdy žádnou smlouvu neuzavřela. Na smlouvě bylo jenom moje jméno, nesouhlasila adresa ani datum narození, při zápisu do registru dlužníků jim stačí najít jméno, ale nestarají se, jestli je to opravdu ten člověk, který má dluh. Trvalo to asi 4 měsíce, než jsem dosáhla výmazu z registru dlužníků a musela jsem zaplatit asi 150 Kč za doporučený dopis s uznáním bez-dlužnosti.
Libuše Křapová
Mám s exekutory také svou zkušenost. První - koupila jsem dům a bývalý majitel (alkoholik) si neodhlásil platbu za TV. Jednou jdu z práce, otevřená branka na dvůr, na vjezdu cizí auto. Na čelní desce cedule jako hrom - Exekutorský úřad. Musela jsem JÁ platit a posílat ověřené papíry, že dům patří opravdu mně. Při tom stačilo kliknout na Evidenci nemovitostí. Druhá - u pokladny mi to nebere kartu. V okresním městě na pobočce mi úřednice sdělila, že mám na účet uvalenou exekuci. Nechápala jsem proč, všechny účty mám v pořádku, nikde nic nedlužím. Na Ex. úřadě mi sdělili příčinu - jeden z příbuzných měl exekuci a po mně zkoušeli vymáhat platbu. Vynadala jsem ji tehdy, co mi plíce stačily. Bylo jim zřejmě jasné, že na mně nemůžou, protože jen zablokli účet, na domě exekuce nebyla. Mimo jiné jsem jim připomněla právě toto - výroba druhotných a nevinných dlužníků. Protože samozřejmě z účtu neodcházely žádné nastavené platby a doma jsem žádnou hotovost neměla. Inkaso, telefon, poplatek za internet, splátka na půjčku - všechno stálo. Naštěstí tehdy vypomohli příbuzní a po měsíci mi účet odblokovali. Ale opět jsem musela já shánět papíry a obhajovat se. Samozřejmě žádná náhrada škody tady nepadá v úvahu.
Zuzana Pivcová
To je dost kruté, těžko si to umím představit, i když Ty jsi zaručeně z těch, co se jen tak nedají. Proti tomu nepatrnou situaci s dluhem jsem zažila v roce 1980. Šla jsem na půlroční stáž němčinářů do NDR v době, kdy jsem splácela půjčku na nábytek. Pracovnice školské správy v ČB mi poskytla informaci, že mi doma půjde část platu, tak ať půjčku nechám běžet. To však nebyla pravda, protože to se vztahovalo pouze na vdané s dětmi, a to já jsem nebyla. Nedostala jsem jako svobodná ani korunu, v NDR jsme dostávali nějaké marky kapesné. Spořitelna neměla z čeho strhávat , uspořeno jsem neměla. Kdyby mi nepomohla se svým rovněž učitelským platem sestra a jedna kamarádka, skončila bych už tehdy před soudem.
Dana Puchalská
To je dílo. Myslím, že lidí kteří mají tyhle problémy, a ne vlastní vinou způsobené je víc. Držím palce.
Mirek Hahn
Uff.... Držím ti palce, nedej se. Ta džungle bambilionu předpisů a norem je fakt peklo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...