Určitě je to jinak aneb Život s věčnými pochybnostmi
Ilustrační foto: pixabay.com

Určitě je to jinak aneb Život s věčnými pochybnostmi

16. 4. 2019

Žijí mezi námi a není jich málo. Věční zpochybňovači všeho. Jsou to lidé, kteří často používají výraz: Kdo ví, jak to je ve skutečnosti? Když vidí šťastný pár, jsou přesvědčeni, že je to jen falešná hra na lásku. Dovedou zpochybnit úplně všechno. Život v jejich blízkosti není nic moc.

Typický příklad? V jednom radničním zpravodaji v malém městě vyšel článek o lidech, kteří slaví sedmdesát let od své svatby. Devadesátiletí manželé v nich měli hezkou fotografii a v článku povídali o tom, že nikdy nepomýšleli na rozvod. Text četla jedna šedesátnice a komentovala ho slovy:
„Nesnáším podobné články. Celý život si zahýbali a hádali se a teď si na stará kolena hrají na hrdličky. Je to trapné.“
„Povídej, ty je znáš?“ reagovaly se zájmem její sousedky.
„Neznám. Ale tak to je jedno, ne? To je jasné.“
„Co je jasné?“
„Přece spolu nikdo nemůže žít hezky sedmdesát let. Na té ženské je jasně vidět, že je megera, a on je pod pantoflem. Leze to i z té fotky.“

Je to zvláštní, ale poměrně rozšířený povahový rys, který se u lidí, kteří ho mají, s přibývajícími roky často zvýrazňuje. Projevuje se v různých situacích. Některým zpochybňovačům se stačí dívat se v televizi na zprávy a mají materiálu až až. Pak je dlouze komentují stylem: No, to chci vidět, že tu dálnici dostavíte za tři roky. No, to chci vidět, jestli ty peníze opravdu půjdou na charitu, houby, někdo je rozfofruje. Že se na ty zprávy vůbec dívám, stejně všichni novináři lžou….

Nějaká známá osobnost se v televizi svěřuje se svým životem a  říká, že je se svým partnerem spokojená. Pochybovač: „No to určitě, řekneme si za rok, až se budou rozvádět...“

„Všimněme si, jak často lidé pochybují o štěstí nějakého páru, který spolu žije dlouhá léta,“ říká psycholožka Jiřina Prekopová. „Postarší manželský pár, který slaví zlatou svatbu, je pro mnohé důvodem k údivu a k pochybnostem. Lidé se ptají, kdo z nich byl větší tichošlápek, a hledají možné problémy,“ připomíná.

Psychologové se shodují v názoru, že zpochybňovačům nahrává současná doba, ve které žijí. Jednak přemíra informací, z nichž je většina negativních. Zároveň však také mnoho informací, které jsou záměrně stylizovány jako příjemné, obdivuhodné. Typickým příkladem jsou takzvané celebrity, které se veřejně svěřují se svým zdánlivě perfektním a šťastným životem, i když většina lidí ví, že ho skutečně z větší míry předstírají. Psychicky vyrovnanému člověku, který má nadhled, je to však jedno. Pousměje se nebo ho takové zprávy vůbec nezaujmou. Ovšem pro pochybovače je to skvělý materiál.

Zpochybňovači se dovedou projevit v různých situacích.

Jednu takovou nedávno zažili v jedné pražské rodině. Čtyřicetiletý vnuk oznámil prarodičům, že začal studovat vysokou školu: „Nikdy bych to do sebe neřekl, ale mám místo, na které maturita nestačí. Sice mi šéfové tolerují, že mám jen ji, ale cítím, že mám poslední šanci vysokou školu dodělat, že mi to ještě trochu myslí, že mám sílu. Rozhodně mě to časem může v kariéře posunout. Šéf mi naznačil, že by pro mě měl velmi důležitou vedoucí pozici, ale že je na ní požadováno vyšší vzdělání než mám.“ Sám o tom říká ještě toto: „Já myslel, že na mě babička s dědou budou hrdí. Kdyby mi kdokoli z rodiny řekl, že se ve čtyřiceti vybičoval studovat, podpořil bych ho, vyjádřil mu obdiv. Jenže oni řekli, že dnes udělá vysokou školu každý blbec, protože si ji prostě zaplatí. Podobně se chovají v různých situacích. Zpochybňují veškerou snahu, úspěch, všechno. Moje dcera jim ukázala vysvědčení se samými jedničkami. Řekli, že dnes se dětem ve školách dvojky nedávají, protože se učitelé bojí, že by jim rodiče přišli vynadat,“ vypráví čtyřicetiletý Ivan.

Za zpochybňováním může být skryto mnoho věcí. Nespokojenost s vlastním životem, se sebou samým. Začínající duševní porucha. Prostá únava životem, pocit, že člověk dnešní době nerozumí a vlastně ani porozumět nechce. Ale zároveň by bylo nefér spojovat tyto projevy jen s vyšším věkem. Zpochybňovači se vyskytují ve všech věkových kategoriích. A ať jim je třicet nebo osmdesát, zpravidla jsou to lidé, vedle nichž se dobře nežije.

psychika
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
Kdo nemá rád Jaroslava Duška, může se do Páté dohody zaposlouchat v krásném podání, již zesnulého, Petra Pelzera https://www.youtube.com/watch?v=HitV9_qk-Gk
Jitka Caklová
Zuzko, ano přidal, mám ji doma. Dokonce jsem ji i četla, stále se k ní vracím, ale řada lidí nepochopí a nemůže jim to mít nikdo za zlé, ani ty čtyři, natož pátou. Téměř každý by chtěl měnit ty druhé, ale začít u sebe, málo kdo dokáže.
Jarmila Komberec Jakubcová
Přiznám se tu Pátou dohodu neznám ale určitě si ji koupím. Pan Ruiz je moc moudrý člověk.
Zuzana Pivcová
Pokud si vzpomínám, tak moudrý pan Ruiz přidal ještě pátou dohodu: Nedůvěřuj, ale naslouchej. To se mi hodně líbí. Ve vztahu k jiným, ale hlavně vůči sobě samé.
Jitka Caklová
Dvě hodiny od A do Z, ale jen pro ty, co chtějí https://www.youtube.com/watch?v=HfUBw6eX3IY
Jitka Caklová
... po ní následuje druhá a ta je ještě lepší :-)
Jitka Caklová
https://www.youtube.com/watch?v=Im7bMNJFVzU
Jarmila Komberec Jakubcová
Nevytvářejme si žádné domněnky - to je název třetí dohody - kniha moudrostí starých Toltéků od Dona Miguela Rutze.
Jitka Caklová
Už Dylan Thomas, welsský básník a spisovatel 1914 - 1953, napsal, „Někdo mě nudí. Myslím, že jsem to já.“ "Podle sebe soudím tebe." A pokud nemám pochybnosti sama o sobě, tak ani nemám důvod mít je o druhých. Každý je svého štěstí strůjcem :-)
Zorka Horká
Jeden z největších pochybovačů René Descartes prohlásil °°Pochybování je počátek moudrosti.°° :-) Velký obdiv sebejistým, s těmi je asi život pohádkový..... Upřednostňuji zlatou střední cestu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%