Karel Gott
FOTO: Karel Sedlecký, commons.wikimedia.org

Karel Gott

14. 7. 2019

Seděla jsem na dřevěné lavici vedle táty v letním kině. Bylo mi nějak kolem deseti let a estráda k výročí osvobození, která zrovna běžela na pódiu, mě nesmírně nudila. Rozhlížela jsem se po okolí, jestli neuvidím někoho z kamarádů, když mě táta vzal za rameno.

"Dobře poslouchej a tohohle kluka si zapamatuj. Ještě o něm hodně uslyšíme." Zbystřila jsem pozornost a opravdu. Hubený kluk na podiu zpíval způsobem, který jsem nikdy předtím neslyšela. Měl neobvyklý přednes a nádherný hlas. Co tehdy zpíval, už si nepamatuji.

Mohla to být třeba tato píseň:

 

Sedmdesátá a osmdesátá léta nám představují Karla Gotta jako hotového profesionála. Kombinací neobyčejného talentu, pracovitosti, osobního kouzla a velkého pracovního nasazení se napevno usadil na vrcholu naší hudební scény a setrvává tam prakticky dodnes. Jeho koncerty u nás i ve světě jsou vyprodané a Karel sklízí úspěchy na všech frontách. V hudbě, muzikálu, filmu. Z jeho největších hitů tohoto období mě vždy zahřeje u srdce píseň "Když jsem já byl tenkrát kluk" - krásný text , melodie a procítěný přednes.

 

< p> 

V těchto dnech Karel Gott slaví své jubileum. Bez nadsázky mohu říci, že je to náš nejvýznamnější zpěvák dvacátého století, a možná naši následovníci za dvěstě - třista let na otázku, kdo byl nejvýznamnějším umělcem dvacátého století, budou odpovídat "Karel Gott". Nebo třeba jako devatenácté století bylo nazýváno stoletím páry, dvacáté století bude nazýváno stoleletím Karla Gotta.

Už nyní pro cizince jsou symbolem Prahy Vltava a Karel Gott. To spojení se mi tak zalíbilo, že jsem je zařadila jako závěrečnou dnešní nahrávku.

 

 

Karlu Gottovi přeji k narozeninám hlavně zdraví, hodně energie, láskyplné publikum a ještě hodně zajímavých hudebních počinů.

 

Karel Gott osobnosti
Hodnocení:
(4.9 b. / 28 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Chodorová
Paní Ivano, děkuji za Váš výstižný článek. I já jsem měla to štěstí, že jsem se s Karlem Gottem několikrát potkala, a to nejen na koncertě, nebyl problém ho potkat třeba v plzeňských ulicích, kde jsem já prožila své dětství a mládí. Některé zážitky jsem popsala v mých článcích tady na portále. Přeji Karlovi k jeho významnému jubileu hlavně hodně zdravíčka, životní pohody a spokojenou rodinu.
ivana kosťunová
V mém dnešním článku asi řádí nějaký duch. Já jsem si přidělila dvě hvězdičky( občas se mi to stává, ale to si jich dám rovnou pět !) Píseň ! Když jsem já byl tenkrát kluk" jsem umístila na "videa" a přidala ještě jednu, která by měla být dnes připomenuta " Krev toulavá"
Alena Tollarová
Bezvadné připomenutí dnešního oslavence. Já jsem sice vyložená "gottovka" nebyla, ale přesto ho uznávám jako profesionála s nezaměnitelným hlasem a mnohé písničky jsem si taky pobrukovala.
Zuzana Pivcová
Jsem ráda, že si Karla Gotta pamatuji vlastně takřka od samého začátku jeho kariéry. Protože jsem měla ráda kantilény, v mládí jsem obdivovala jeho lyrické posmutnělé písně. Pak se repertoár i zpěvák sám pozvolna měnil, ale konkurenci u nás opravdu nenašel. Kdysi v raném mládí jsem mu psala a on mi přátelsky a vlastnoručně odpověděl. Také jsme ho viděly se souborem Apollo v Praze, to byl pro nás z maloměsta zážitek. Přeji mu hodně klidu a sil do zbývajícího života a radost z vlastních dětí. Tobě, Ivano, moc děkuji za parádní článek.
Hana Nováková
Děkuji za článek, i já se připojuji s gratulací. Jak řekl Ondřej Soukup: Karel je solitér, který se rodí jednou za 100. A měl svatou pravdu. Jako zpěvák i jako člověk je obdivuhodný.
Elena Valeriánová
I mě jste potěšila. Od školních let jsem Karla Gotta milovala. Byl a je to pro mě hlas č. 1 a opravdová hvězda. Na živo jsem ho viděla 2x. Poprvé když mi bylo asi 16-17 let v letním kině v Jeseníku. Byl to takový "chcípáček hubený", ale když začal zpívat nebylo větší hvězdy. Podruhé jsem na jeho koncertě byla před "pár" lety v Olomouci. Hala vyprodaná, natěšené obecenstvo, které tento úžasný zpěvák nezklamal. Hodně štěstí a zdraví mu přeji.
Ilona Erika Kolář
Ivanko, proč sis nadělila jen dvě *? Zasloužíš si jich nejméně pět.
Blanka Macháčková
Jako vždy, aktuální a mohu říci že profesionální. Jsi šikulka, článkem si mě potěšila.
Dana Puchalská
Hezký článek Ivano. Ať si každý říká co chce, Gott je prostě jenom jeden. Měla jsem možnost ho poznat osobně - mimo narvané sály. Je to neskonale slušný pán a umí( na rozdíl od těch současných zpívajících rychlokvašek) obyčejně a lidsky poděkovat a pozdravit. A nemá žádné manýry co mají ostatní. A že by na ně nárok určitě měl. Možná je to jen můj subjektivní názor,ale je tomu tak.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...