Tip na dovolenou: Pozvání do Jáchymova
Foto: https://www.mestojachymov.cz

Tip na dovolenou: Pozvání do Jáchymova

17. 5. 2020

V Jáchymově jsme byli před několika lety s přítelem na týdenním léčebném pobytu. Ze všech lázeňských měst, v nichž jsme pobývali, se mi tam líbilo nejvíc. Proto jsem si ho vybrala jako soutěžní příspěvek. 

Byli jsme ubytováni ve čtyřhvězdičkovém hotelu Radium Palace. Jediné, co mi kazilo potěšení z krásné budovy a všeho, co nabízela, byl vstup do pokoje prostřednictvím karty. Jsem dost konzervativní, dala bych přednost zámku a klíči. Člověk nikdy neví, kdy se elektronika porouchá. Zaujalo nás, že mezi zahraničními hosty hotelu převažují Arabky. Ve svých dlouhých hábitech a se zahalenými hlavami byly nepřehlédnutelné.

Absolvovali jsme radonové koupele, odpočinek v solné jeskyni. Radonové kúry mají významný protizánětlivý a analgetický efekt. Přinášejí pacientům dlouhodobé zmírnění bolesti, zlepšují hybnost pohybového aparátu, prokrvení a celkově zvyšují odolnost organismu.

Projeli jsme se vláčkem. Prošli jsme si město, objevili příjemnou cukrárnu. Navštívili jsme muzeum umístěné v Královské mincovně. Jeho stálá expozice je věnována dějinám města. Poprvé jsme si vyzkoušeli nordic walking, který se nám zalíbil. Autem jsme se vydali na Boží Dar a Klínovec, kde jsem byla naposled jako malá holka, navíc v zimě. Autobusem jsme se zajeli podívat do nedalekých Karlových Varů. V informačních materiálech jsme si přečetli mnoho zajímavého o lázních i celém městě. 

Jáchymov je velice hezké, příjemné město. Leží v hlubokém údolí Krušných hor, které jsou od nepaměti známy svým nerostným bohatstvím. Po objevení velkého naleziště stříbra se proměnila v roce 1516 původní osada v hornické město. V roce 1520 bylo králem prohlášeno svobodným horním městem. Brzy se zde začaly razit stříbrné mince. Podle názvu města Sankt Joachimsthal se vžil na evropských tržištích název Thal – Thaler a následně tolar; posléze dolar.

Uranová ruda zde byla známa již z dob těžby stříbra pod názvem „pechblende” (smolinec). V polovině 19. století začala její průmyslová těžba. Důl Svornost je nejstarším uranovým dolem na světě. Z rudy byly ve státní továrně vyráběny „uranové barvy”, které využívaly hlavně porcelánky a sklárny.

Na počátku lázní byl silný pramen vody, který vytryskl na dole Svornost v roce 1864, když horníci dobývali rudu v půlkilometrové hloubce. Po objevu manželů Curieových se ukázalo, že voda, která postupně zatopila šachtu, má léčebné účinky.  O lázeňství se hovoří v Jáchymově od roku 1906, kdy vznikly malé privátní lázně. Brzy nato převzal lázně do své péče stát. První lázeňská budova byla otevřena v roce 1911. O rok později následoval hotel Radium Kurhaus – dnešní Radium Palace. Patřil k nejlepším v Evropě. Proto se v něm léčily především významné osobnosti politického, průmyslového a kulturního života. Jáchymovské radonové lázně byly první na světě.

V souvislosti s objevením štěpení atomového jádra uranu, vypuknutím druhé světové války a použitím první atomové bomby se Jáchymov stal místem těžby strategicky významné suroviny. Lázeňství se obnovilo v mezinárodním měřítku až počátkem 60. let, po ukončení těžby uranu.

K nejzajímavějším památkám, které návštěvníka upoutají na první pohled, patří kostel sv. Jáchyma, první luteránský kostel v Čechách, tyčící se nad městem. Postaven byl v letech 1534 -1540. Po ničivém požáru v roce 1879 byl přestavěn v pseudogotickém stylu podle návrhu stavitele Josefa Mockera. Špitální kostel pochází z roku 1516. Je nejstarší dochovanou stavební památkou města. Ze zalesněného svahu shlíží na lázně nepřístupná kaple sv. Anny. Pozoruhodná je jistě i štola č. 1. Je dlouhá cca 250 m; byla průzkumně hloubena v 50. letech minulého století. Pro veřejnost byla zpřístupněna v roce 2008. Nachází se v ní také malá expozice důlní techniky. Tu jsme si ale neprohlédli. Má klaustrofobie by jistě velmi protestovala.

Na velmi hezkých a přehledných webových stránkách města najdete i tipy na zajímavé výlety. Mne zaujalo Údolí mlýnků. Každoročně v květnu ožívá při již tradiční akci Otevírání mlýnků. Místní obyvatelé i lázeňští hosté sem instalují nové, doma vyrobené, mlýnky, aby jim po celý rok bez přestávky klapaly.

Lázně organizují léčebné a rekreační pobyty. V rámci léčebných především radonovou kúru. Rekreační pobyty se specializují i na pobyty s dětmi. Lázně nabízejí rovněž zajímavý program – koncerty, filmová představení, besedy, vycházky a zájezdy. Ubytování poskytují čtyři hotely, jeden komplex a čtyři penziony. Po koronavirové pauze lázně přijímají nové objednávky. Pobyt lze nastoupit od 8.6.2020.

 

Zdroje:

https://www.laznejachymov.cz/
https://www.mestojachymov.cz/
https://www.laznetravel.cz/lazne-jachymov
 

Fotografie:

Č. 1, 2, 4, 8, 9: autorka
Č. 3: https://www.laznejachymov.cz/doprava/
Č. 5: https://www.mestojachymov.cz/spitalni-kostel/d-2624/p1=2109
Č. 6: https://www.mestojachymov.cz/mesto-a-okoli/gs-1003/p1=2129
Č. 7: https://www.mestojachymov.cz/kostel-sv-jachyma/d-2639/p1=2109

 

města a obce Tipy na dovolenou 2020
Hodnocení:
(5.2 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
nina hor
Dobrý den, To moc doporučuji. My jsme tam byli teď (tedy kousek tu https://www.honourandgrace.com/cs/ ) A do Jáchymova jsme se šli projít a bylo to moc pěkné :)
Soňa Prachfeldová
Jednou jsem tam zajela, ale blíže Jsem město nepoznala. Lázně s léčivými prameny jsou v Západních Čechách všechny v krásné krajině.
Martina Růžičková
Jáchymov neznám. O to více mě článek o něm zaujal. Snad se tam někdy také podívám. Díky za pozvání :-).
Věra Ježková
Děkuji vám. :-) Ano, je v kopci, jak už to v horách bývá. A právě to je na něm také zajímavé; pohled od kostela sv. Jáchyma na celé město. Lázeňská část je menší než v jiných lázních, které jsou více propojeny s městem. I to se mi líbilo. O politických vězních jsem nepsala záměrně; o naučné stezce jsem nevěděla.
Alena Tollarová
Tvůj tip jsem využila ještě dříve, než jsi o něm napsala. Brzy se chystáme sice ne přímo do Jáchymova, ale do jeho těsné blízkosti. Jáchymov si určitě taky projdeme.
Jitka Hašková
Jáchymov je krásný. Byla jsem tam na jednodenním výletě, když jsme s kamarádkou byly na týdenní dovolené v Abertamech. Dělaly jsme hodně výletů do okolí.
Dana Hošková
Díky za pěkný a zajímavý článek. Do Jáchymova bych se ráda podívala jako turistka, ne jako klientka lázní.
Naděžda Špásová
Kolem Jáchymova jsem jednou jela. Lázně jsou hodně známé, nevím ale, jestli bych tam jela na pobyt. Na výlet určitě ano. :-)
František Matoušek
Díky za představení lázní Jáchymov. Nikdy jsem tam nebyl, ale od jedné své kolegyně jsem získal popis lázní, jako místa nahoru a zase dolů. Byla tam asi tři neděle na léčebném pobytu a jak mi řekla, byla ráda že ji to končí. Tak nevím. Nabyl jsem tedy dojem, že se ji tam nelíbilo (bylo to asi před 20 lety). Podle fotografií to vypadá na hezké místo.
Marie Novotná
K této pozvánce se připojím.Bydleli jsme v chatě Lesanka nad Jáchymovem.2x. Kamarádství do dnešního dne ,i když už tam nepracuje.Klid a pohoda.Město jako takové je v dolní (lázeňské ) části nádhera.Avšak horní ,muzeum dolu aj.byl obraz bídy.Rozsypané a vybydlené domy.Snad už je to lepší.Ale okolí a výlety ať na německou stranu ,nebo jen v okolí Jáchymova byly super.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%