Když vaří muž: Boršč z hovězí kližky, morkových kostí a zeleniny
Ilustrační foto: pixabay.com

Když vaří muž: Boršč z hovězí kližky, morkových kostí a zeleniny

5. 2. 2021

Stalo se již dlouholetou tradicí, že v únoru vařím bořč. Jelikož mě manželka jen nerada pouští do kuchyně, využiji den, kdy opouští na celé dopoledne byt z důvodu návštěvy lékaře, a vrhnu se nadšeně do práce.

Celá kuchyň je brzy zaplněna talířky s  různými ingrediencemi a já postupuji přesně podle mého receptu:

SUROVINY
hovězí kližka, morkové kosti, sádlo, cibule, česnek, mrkev, celer, petržel, branbory, hlávkové zelí, červená řepa, rajský protlak, pepř, bobkový list, ocet, cukr, smetana.

POSTUP
NA 5-tilitrový hrnec cca 1 kg hovězího libového masa uvaříme v "papiňáku " společně s dvěmi morkovými kostmi. Maso odblaníme a nakrájíme na kostičky. V hrnci zpěníme na sádle 2 velké, nadrobno nakrájené cibule a dusíme do zlatova. Postupně přidáme nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu (cca 6 mrkví, 2 petržele a polovinu celeru), 5 - 6 brambor a jakmile směs změkne, doplníme ji zelím nakrájeným na nudličky, osolíme a přidáme koření (5 zrnek černého pepře, 3 listy bobkového listu). Doléváme hrnec vývarem a doplníme připraveným masem. Nezapomeneme ani 5 - 6 stroužků prolisovaného česneku a při občasném míchání přidáváme nakonec celý obsah sklenice s červeným zelím včetně nálevu a rajčatový protlak.

Pak bořč dochucujeme octem a cukrem podle chuti. Teprve potom, co nám vývar a šťáva ze zeleniny přestane stačit, doléváme do hrnce horkou vodu. Potom nastává ta nejtěžší chvíle v přípravě tohoto skvělého pokrmu, když se musíme přímo " nadlidsky " ovládnout a hrnec odneseme do chladného sklípku, kde zůstane s pootevřenou poklicí ležet do oběda příštího dne.

Odpočatý bořč podáváme se lžící zakysané smetany a po jeho konzumaci máme břicho jako "v pokojíčku".  Tento pokrm plný vlákniny, minerálů a vitamínů je vhodný pro 6 osob, ale dá se konzumovat i další dny s tím, že je den ode dne lepší!

Někoho možná překvapí ty brambory, ale ujišťuji Vás, že ty naše ze zahrádky tam pasují skvěle. Není to ruské ani UK jídlo, je to prostě "Bořč starého Soukupa"!

 

 

 

 

 

gastronomie recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Šimková
Mňam, nechcete mě pozvat?
Jitka Mošovská
Pardon, pane Václave chyba se jménem.
Jitka Mošovská
Pane Jaroslave, tak to je bomba, také jej vařím, znám ho totiž od Ukrajinky na všechny způsoby. Například s vepřovými žebry, nebo nožičkami.
ivana kosťunová
I když brambory také nedávám, není to zásadní problém, a klidně tam mohou být. Ale toho masa by měly být dva druhy.
Alena Vávrová
Jen co koupím hov. maso a červ. řepu, tak se do něj dám. Už jsem o něm totiž přemýšlela.
Jana Šenbergerová
Také ho občas uvařím. Trochu jinak, ale ten váš by mi určitě také moc chutnal. Z toho, jak píšete, dýchá zaujetí pro věc a jistota, že váš mlsný jazyk nedovolí uvařit něco, co by nechutnalo skvěle.
Václav Soukup
Omlouvám se za chybu, je to řervená řepa, jak je uvedeno v přehledu surovin !
Jaroslav Kolín
Paní Lenko, má, ale proti gustu žádný dišputát. Brambory ne. | Je zajímavé, kolik zemí se uchází o původ boršče. Teď s tím přišla Ukrajina (chce chráněný název), ale narazila na Rusy a Bělorusy a navíc se ozvali i Poláci se svým barščem. Ale ať už boršč pochází odkudkoliv, je to dobré jídlo.
Lenka Hradecká
Boršč vařím, dávám také brambory. Nemá být v receptu sklenice červené řepy místo červeného zelí?
Vladislava Dejmková
Každý, kdo vaří boršč, má na to pravděpodobně svůj recept. Mě překvapily ty brambory, ale proč ne? Jinak ho dělám dost podobně. Vždycky je v kuchyni binec, když ho vařím. A pak velký svátek pro ty, kteří ho jedí. Potvrzuji, že druhý a další den, když se pěkně rozleží, je lepší.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.