Místo, kam se ráda vracím: Kolín
FOTO: Věra Ježková

Místo, kam se ráda vracím: Kolín

23. 4. 2021

Do královského města Kolína jsem začala jezdit asi před dvaceti lety se svým přítelem, který má k němu silný citový vztah. Brzy jsem si toto město na Labi, ležící asi 60 km východně od Prahy, oblíbila.

Nejvýznamnější památkou Kolína, tvořící jeho dominantu, je chrám svatého Bartoloměje, jehož stavba započala v polovině 13. století. Krásné je Karlovo náměstí s radnicí, mariánským sloupem a barokní kašnou. Pokaždé nás přilákaly i pestrobarevné trhy s květinami, ovocem a zeleninou i různými půvabnými výrobky.

Kouzlo má židovská část města se synagogou, která patří k nejstarším a nejcennějším památkám svého druhu na území Čech. Starý židovský hřbitov je jedním z nejstarších židovských hřbitovů v Čechách. Byl založen asi v první polovině 15. století a užíván do roku 1887.

Krásný pohled na město se otevírá z věže Práchovny a z vodárenské věže.

V pekařství Hankovec poblíž Karlova náměstí mají báječné křupavé rohlíky. Za virologicky příznivých okolností lze uvnitř posedět třeba u kávy a výborného zákusku. V prodejně ryb naproti Bille nabízejí úžasné dobroty. Moc mi chutnalo v hostinci Stoletá. Posezení na terase restaurace U Tří pírek na náměstí zpříjemňuje pohled na řeku.

Několikrát jsme byli s přítelem na slavnostech Kmochova Kolína, kterými žilo celé město. Hudba, roztomilé mažoretky, pohodová nálada. Velmi mě potěšilo setkání s medvídky pana Pojara, kteří se potkali u Kolína.

S přítelem a jeho U3V jsem se zúčastnila exkurze v hydroelektrárně, továrně Draslovce a lisovně řepkového oleje BIOENERGO. Ve Starém Kolíně jsme byli ve výrobně a prodejně kysaného zelí.

Půvabná je Kolínská řepařská drážka; jedna z mnoha, které vznikaly v Polabí na přelomu 19. a 20. století.

V nedalekých Němčicích se nachází ve světě ojedinělý, víceúčelový areál celodřevěného vigvamu, jehož výška je 23 m. Má certifikát o zápisu do České knihy rekordů. Několikrát jsem se tam velmi dobře naobědvala. Poblíž Kolína se nachází místo slavné bitvy, k níž došlo 17. června 1757. Leží mezi vrchem Bedřichov s rozhlednou a Křečhoří, kde je památník bitvy. Z Kolína je to pouhých 21 km do malebné Kouřimi s proslulým skanzenem.

Od přítele jsem dostala zámeček se svým monogramem. Připevnila jsem ho na lávku spojující pravý břeh Labe s Kmochovým ostrovem. Abych se do Kolína zase vrátila.

Pokud se budete chtít dozvědět o Kolínu víc, můžete si otevřít např. jeho webové stránky https://www.mukolin.cz/cz/o-meste/ nebo mé dva články: https://www.i60.cz/clanek/detail/27176/bartolomejske-navrsi-v-koline; https://www.i60.cz/clanek/detail/26111/nad-bitevnim-polem.

 

Místo, kam se rád/a vracím - to je téma naší soutěže. Napište o místě, které je vašemu srdci blízké, na které se rádi vracíte. Popište, co je na tom místě zajímavého, čím vás okouzlilo, co je v jeho okolí k vidění, jak se na toto místo lze dostat. Více info o soutěži najdete zde.

 

 

cestování Soutěž - Místo, kam...
Hodnocení:
(5.1 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Děkuji moc. :-)
Alena Velková
Výborná inspirace na výlet. Děkuji.
Hana Nováková
Věro, děkuji za krásné přiblížení mého rodného města
Dana Puchalská
Věrko, přes Kolín jsem často jezdila , moji přátelé bydlí pár kilásků od něj. Ale nikdy jsem si město po drobně neprohlédla.
Věra Ježková
Moc vám děkuji za krásné ohlasy; jsem ráda, že vás Kolín zaujal. Karel bude mít radost. :-) Fotografické festivaly neznám. Pokud vím, tiskárny v Kolíně jsou. Vít Rakušan se o rozkvět Kolína a jeho okolí velice zasloužil.
Soňa Prachfeldová
Moc hezky přiblížení krásného města i s fotkami. Člověk si opravdu dokáže velmi oblíbit určitá místa ,kam se velmi často vrací a nikdy na ně nezapomene.
Marie Ženatová
Kolín je skutečně krásné královské město. Navštívila jsem jej před mnoha a mnoha roky, když jsem společně s naším souborem zpívala na Kmochově festivalu - byl to jedinečný a překrásně obohacující a tehdy pro mne i nevšední zážitek...*
Eva Mužíková
Zase jsem díky Tvému článku bohatší. Kolín jsem nikdy nenavštívila a už asi nenavštívím. I když fotky budov nejsou u mne ty, které vyhledávám, Tvé jsem si prohlédla ráda, povedly se.
Rostislav Mraček
Děkuji za připomínku Kolína. Před lety jsme tam prožili nádherné chvíle na Kmochově festivalu, okolních památkách i při běhu na Kolínské 14. Mají tam fantastický swingový orchestr! Jedinečným průvodcem po městě nám byl starosta Vít Rakušan. Hned prohledám rodinnou kroniku a začtu se do tehdejšího zápisu o Kolíně.
Helena Přibilová
Kolín i blízkou Kouřim jsem před lety navštívila, ale do obou těchto měst bych se ráda vrátila.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.