Neprofesionalita, plnění pokynu nadřízených, nebo hloupost? Výsledek: ponížená stařenka
FOTO: Jana Mesarčová

Neprofesionalita, plnění pokynu nadřízených, nebo hloupost? Výsledek: ponížená stařenka

28. 3. 2022

Vagon regionálního spoje integrované dopravy. V prostoru jedné čtyřsedačky seděla nepřehlédnutelně upravená žena a žoviálně, ne zcela tiše a nenápadně, jak praví bonton hromadného cestování, telefonovala.

S nohou přes nohu a afektem kudrnaté blondýny ve středním věku zřetelně dávala na vědomí, že není českou občankou, ale že v jejím písemném projevu bychom našli písmenka z azbuky.

Přistoupila baběnka. S otevíráním dveří do vagonu měla problém, ale poradila si. Opíraje se o hůl zasedla na protější volnou čtyřsedačku naproti té, kde seděla cizinka. Byl to příslib, že nebude svou neohrabaností a stářím nikoho obtěžovat. Odložila si opatrně svršek, hlučnější spolucestující přes uličku přešla rychlým pohledem a v moudrosti s milým úsměvem se zahleděla do oknem otevřeného okolí regionální trati. Vyzařovala z ní vyrovnanost, klid a pokora.

Tu se ozvalo: „Přistoupili – kontrola cestovních jízdenek!“ Ve vagonu to zašustilo, jak cestující hrabali v kabelkách a podobných zavazadlech a lovili z nich své peněženky či různorodá psaníčka se zipy a knoflíčky s uloženými časovými lístky, potvrzeními a podobně. Když při kontrole přišla na řadu cizinka, předložila do prostoru od těla krátkým posunkem ruky zavřený pas, na který průvodčí (asi pětatřicátník) reagoval tak, že započatý předklon, kterým se u předchozích kontrolovaných našinců snažil ověřit platnost jízdních lístků či příslušných kartiček, nedokončil, záhy se narovnal a následně přes uličku přistoupil k baběnce.  

Baběnka podala průvodčímu kartičku, kterou zřejmě dokládala svůj pokročilý věk. Kartičku průvodčí pozorně kontroloval, jako by o platnosti pochyboval. „Kam jedete?“, zeptal se průvodčí. Baběnka odvětila a průvodčí ji za to odměnil: „Tak si doplatíte 12 korun!“ Třesavým pohybem paže stařenka z žilnaté pěstičky vysypala do dlaně nastavené průvodčím cinkavé mince, a při tom se dívala přes uličku na spokojeně unuděnou cizinku, která se, na rozdíl od ní, při kontrole otevřením pasu k ověření nároku na bezplatnou jízdu  obtěžovat nemusela. Možná mladý průvodčí svou empatií intermezzo v mysli baběnky zaznamenal, neboť rychle uškubl lezoucí lístek z přenosného terminálu a prchal ze sedací části vagonu asi v obavě z něčích dotazů k jeho právě předvedenému dvojímu přístupu při kontrole jízdenek, tedy dotazů, proč naše stařičká občanka, jistě platící mnoho let daně a zanechavši za sebou naší zemičce nemalou přínosnou osobnostní stopu, mohla být kontrolována předpisově, a cizinka, jejíž projev nenasvědčoval zoufání si z hybridní války, byla zkontrolována povrchně a  nedůsledně (spíše nekontrolována)? 

Baběnka hrdě z vlaku vystoupila. A já věřím, že by mi nerozporovala výrok: "Velkorysí být můžeme, ale ne hloupí."

Můj příběh
Hodnocení:
(4.3 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jindřich Berka
Dobrý den, trochu mi to zavání závistí. Ukrajinka si jede zadarmo, na pas. Já raději budu platit a budu doma v bezpečí. Ke slevě je třeba doložit doklad. Já vždy vytahuji okamžitě i OP, že jsem důchodce. Je to povinnost. Chování lidí nezměníte. Já jako vrchní rada jsem na kontrole vždy všechny nejdříve pozdravil, představil jsem se, předložil služební průkaz a sdělil, co budu kontrolovat. Jindra
Jana Šenbergerová
Vynechám-li jakékoliv postranní úmysly a domněnky, pak mám nejblíž k těmto příspěvkům: Miloslava Richterová 29.3.2022 16:25 a Jana Mesarčová 28.3.2022 21:44. Možná to není ten správný postoj k věci, ale je můj, i když už vyjádřený někým přede mnou.
Ilona Erika Kolář
Paní Řezáčová, mýlíte se. Naši manažeři by vám to vysvětlili. Opravdu tyto dvě fráze jsou přísně zakázány.Navíc se musí vždy při vstupu do vozu pozdravit. Nelze tam vlézt a zařvat: kontrola jízdenek či, což je ještě nejhorší varianta: přistoupili. To je dáváno jako odstrašující příklad. Co se týče bezplatné přepravy Ukrajinců, nevím, zda nebudou nějaká další opatření, protože je této situace silně zneužíváno.
Hana Řezáčová
Paní Ilono, to je v podstatě to stejný - kontrola jízdenek či předložte jízdenky, u obou vět lze říct prosím , proto nechápu, co se na tom NESMÍ říkat ... Ale je to fuk, příště si lépe všimnu :-) K článku: Starší paní cestující jistě nebyla překvapená, že má předložit jízdní doklad a doplatit a určitě chápala dočasnou výjimku pro slečnu na druhém sedadle a, proto, že to byla baběnka a né baba, a hlavně vzhledem k okolnostem, jí to nezáviděla, ale přála ...
Libuše Křapová
Ilono, dík za objasnění. U nás myslím také říkají jen Přistoupili? nebo Kontrola jízdenek. Ale zase je pravda, že nikdy neslyším, kyž průvodčí do vagonu vejde, zachytnu ji vždycky až v akci. A možná proto slýchám jen tu krátkou verzi u vedlejších sedadel. Ale už ani nepatuji, kdy jsem naposledy zažila nepříjemného průvodčí, ať kluka nebo holku. Vždycky jsou ochotní a poradí.
Ilona Erika Kolář
Představte si, paní Rezacova, že např. : Dobrý den, připravte si prosím k předložení jízdní doklady a průkazy na slevu. V předpisech jsou doporučená znění. Já navíc jezdila na dohodu jako vlakvedoucí a zkoušky dělám pořád, takže pokud máte ještě nějaký dotaz, v pohodě odpovím.
Hana Řezáčová
Jejda, paní Ilono, a jak se to teď teda říká? Já jedu vlakem jednou za rok (naposledy v září) a mám pocit, že vždy průvodčí řekne: "kontrola jízdenek", pak ještě požádá o doklad na slevu, tedy občanku ...
Miloslava Richterová
Dva roky covidu nejezdím vlakem, ale do té doby "Přistoupili?" bylo u nás normální. Článek se mi líbí, vede k zamyšlení nad naším chováním, následně nad postoji v příspěvcích. O starých lidech s úctou, prosím.
Ilona Erika Kolář
Také nevím, co je cestovní jízdenka, to slyším po 32 letech u Českých drah opravdu poprvé.
Ilona Erika Kolář
Jelikož je to moje práce, takže žádná paní povídala pro případné hnidopichy. Ukrajinci nemusí mít statut úprchlíka k bezplatným neomezeným jízdám jim stačí ukrajinský pas. Po předložení pasu se jim vydá tzv. evidenční lístek za 0 Kč, pokud jedou do ciziny, tak na hranice, dále si je obvaví příslušná železnice (také bezplatně). V případě komplikací a nejasností se má přistupat k Ukrajinským cestujícím ohleduplně, na nic se nevyptávat a vyhovět jim. První dny války se odbavovali Ukrajinci pouze ve vlaku, po cca týdnu se vydávají evidenční lístky i u os. podladen. Každá pokladní u nás vydá průměrně za směnu 50 - 100 evidenčních lístků, docela často si jdou pro evidenční lístky do Německa (Drážďany, Berlin) a odpoledne nebo druhý den zpět. Věštšina si nechává vystavit evid. lístky i zpět. Souikromí dopravci také odbavují zdarma, nevím, zda vydávají někaké doklady za nula. Jízdenky DUK jsou také zdarma. Takže nemusí mít zádný statut uprchlíka, stačí jen pas, v nouzi občanka. Cestující postupovat u babičky postupovat naprosto standartně, přesně podle předpisu. Jen mi nesedí ta úvodní řeč: "Přistoupili - kontrola cestovních lístků.". Tato fráze se NESMÍ používat již několik dlouhých let!!! Možná ještě někdo ze staré školy, když si to neuvědomí, ale z těch mladých, to ani náhodou nehrozí, protože tuto frázi ani nemohou znát.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.