Pusa Michaela Schumachera

Pusa Michaela Schumachera

16. 1. 2014

Dlouho jsem byl pod vlivem davu, který Michaela Schumachera nemá rád. Pak jsem u televizoru pochopil, že takových závodníků nebesa moc nerozdala. Dostal mě jeho výkon ve Velké ceně Maďarska 1998.

Na divanu mi seplo to, co píšu výš. Tenkrát u Budapešti se svou formuli nejel, ale doslova létal. Pocítit to, poznat to skrzeva televiziní obrazovku, to se nestává každý den, byl to pro mě velmi silný zážitek…

Fotografie Michaela (i ty ostatní) je z mé milované Monzy, v září 2006. Autodromo di Monza, už jen ten zvuk slov, když to povíte nahlas… Schumi se loučil. S kariérou. S Itálií. S Ferrari. S tifosi… Bylo narváno jako při Velké ceně. Tehdy jsem pracoval v Deníku Sport a ze severu Itálie jsem měl přivézt hodněstránkovou fotoreportáž do pátečního magazínu Volno. Kolegové z celého světa. Tlačenice. Lokty. Vřískot fanoušků i formulí. Než Michael tu svou rudou raketu nakopl, aby udělal pár koleček pro své arrivederci, políbil ji. Jen jednou. Jako já stihl jen jednou zmáčknout spoušť.

Teď je Michael v umělém spánku. Po prosincovém pádu na lyžích. Pořád na něj myslím a přeju si, aby byl zase v pořádku. Byl nejen fenomenální závodník. Díky své profesi jsem mu byl několikrát nablízku a stačilo pozorovat jeho chování, reakce, stisk ruky či pohled do očí. Je to citlivá a zároveň silná bytost.

fotografie fotografování
Autor: Redakce i60
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martin Straka
...děkuju Miroslave, černobílou mám nejraději, nedávno jsem dokončil svou první knihu - fotografie a její příběhy - a i v ní budou obrázky černobílé. Na pultech by měla být v dubnu, květnu. Jsem Ňikoňák, objektivy mám od širokoúhlého, přes 50, 70-200 až po pevnou 300mm/2,8. Vše Ňikkor. Dělávám besedy o všech svých světech, tak třeba se někde potkáme a rád povyprávím víc. Nejdřív to bude S-Klub, Valašské Meziříčí, 300114. Díky moc, Martin... Ps A samozřejmě děkuju velmi vespolek.
Miroslav Štorch
Dobrý den, zajímalo by mne jaké teleobjektivy používáte, protože i fotografové mají vyhrazený prostor dost daleko. Hloubka ostrosti u záběru s kolem je velmi dobrá, tak to byl asi zase širokoúhlý objektiv ? Černobílé dokumentární snímky působí úplně jinak než barevné reportáže. To publikujete záměrně černobílé snímky ? Díky za odpověď.
Iveta Balážová
Opravdu moc hezké fotografie
Zuzana Pivcová
To je velké umění, zachytit třeba jen v několika stěžejních okamžicích celou důležitou akci. Lepší, než ji celou natočit na video. A stejné umění je, dát fotografiím v případě potřeby i správný podtext, v němž se odráží nejen smysl té fotky samotné, ale i osobnost jejího tvůrce, jeho přístup k danému okamžiku. A to Vy, jak se zdá, dokonale umíte.
Martin Straka
...děkuju, Beato. To je moc milé. Pěkný večer & víkend, Martin...
Petr Václavek
ANo, souhlas, Martine. Pěkný den
Zuzana Pivcová
To se ale dělá třeba i v atletice, že v běhu na dlouhou trať vede peloton na špici někdo, kdo maká na svého lepšího kolegu, kterému pak ve správnou chvíli uvolní místo. Pokud dala stáj pokyn, asi to pro ni bylo lepší řešení.
Martin Straka
...děkuju Petře, je vidět, že se o závody zajímáte. Pro mě jsou jednou z několika mých vášní, co se mi staly i prací. Váš příměr - trans - je velice přesný. Ale i Libor má kus pravdy. Michael měl v kariéře momenty, co zůstanou k diskusi, ale jak jsem už říkal, tedy psal, jeho Osobnost v tomto prostoru patří k těm Nej. No, a jak už to u takových lidí bývá, není vždy jen růžově kladné, díky, Martin...
Petr Václavek
Také vítám témata pro pány (nechť se dámy nezlobí). V automobiovém sportu je psychické,ale i fyzické (byť to tak nemusí někomu připadat) vypětí enormní. Navíc tam není čas přemýšlet (kam vstřelit míč, jako u fotbalu) mnohdy ani desetiny sekundy. Závodníci jsou v jakémsi adrenalinovém transu, a proto v tu chvíli si neuvědomují zdánlivé unfair jednání. Ostatně, Schumi není jediný, kdo předjel kolegu na příkaz veedení stáje, takové případy se udály v každém seriálu F1. Toliko ke komentáři pana Neumanna.
Martin Straka
Dobré ráno a poděkování za diskusi. Víte, Libore, jasnějasně, že MS semtam šel za hranu. Nicméně jeho um a spol. jsou výjimečné. A navíc, kdo z hokejistů a dalších někdy nefaouloval... Ovšem děkuju za názor. Martin

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...