Výstava prvorepublikových
časopisů bonvivána Kiliana

Výstava prvorepublikových
časopisů bonvivána Kiliana

7. 10. 2012

Památník písemnictví na Moravě připravil výstavu o brněnských prvorepublikových časopisech a nakladateli Bohuslavu Kilianovi. Právník, bonviván a milovník umění Kilian byl strýcem spisovatele Bohumila Hrabala. Letos uplynulo 120 let od jeho smrti.

Kilian (1892 až 1942) se do historie zapsal hlavně redigováním společenské revue Salon a vydáváním časopisu Měsíc i jeho německé obdoby Der Monat. Časopisy přinášely novinky ze světa módy, sportu, divadla, filmu, architektury i literatury. Velkoformátové sešity plné fotografií, ilustrací i nápadité reklamy jsou podle kurátorů výstavy i dnes velmi přitažlivé a zajímavé.

Kilianův životní styl a smysl pro humor byl často zdrojem inspirace pro spisovatele Hrabala. Oba se narodili na stejné adrese v Balbínově ulici v Brně-Židenicích. Kilian ovšem prožíval své nejúspěšnější roky ve vile v Obřanech. Scházeli se u něj slavní umělci, třeba malíř Josef Šíma, herec Oldřich Nový a spisovatel Rudolf Těsnohlídek.

Výstava se veřejnosti otevře ve čtvrtek 11. října a potrvá do konce roku. Zájemci ji najdou v benediktinském opatství v Rajhradě na Brněnsku, které je sídlem Památníku písemnictví na Moravě.

výročí výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.