Foto

Znechucený bankéř vydává
drsný příběh z Wall Streetu

19. 10. 2012

Ve Spojených státech vyjde kniha Grega Smithe, bývalého manažera banky Goldman Sachs, který letos na jaře vyvolal pozdvižení článkem kritizujícím poměry ve firmě. Napsal tehdy, že banka ztratila veškerou firemní kulturu a ovládla ji neúcta ke klientům. Nyní přiblíží další podrobnosti z nitra jedné z nejdůležitějších a po finanční krizi i nejkontroverznějších amerických bank.

Kniha nazvaná Proč jsem odešel z Goldman Sachs: Příběh z Wall Streetu vychází příští pondělí. První kapitola se ale již objevila v internetovém obchodě iTunes společnosti Apple. Smith v ní popisuje své potupné začátky ve firmě.

Během prvního týdne v Goldman Sachs dostal vstupní průkaz a firemní e-mailovou adresu. Každé ráno pak musel stejně jako další nováčci bojovat o to, aby získal stoličku, kterou pak celý den musel nosit sebou. V oddělení pro obchodníky jinak volné židle nebyly. Stolička tak byla v tradičně vysoce konkurenčním prostředí banky symbolem postavení, který ukazoval na to, že její majitel je zatím pouhý poskok bez stálé židle.

Nováčky také v Goldman Sachs čekala tamní verze výcvikového tábora. Dvakrát týdně jim jeden z partnerů firmy pokládal encyklopedické dotazy, od historie banky až po konkrétní akcie. Školení začínala v šest hodin ráno, a pokud na ně přišlo více lidí pozdě, následující den bylo zahájení posunuto o hodinu dříve.

Podle deníku The New York Times nelze z první kapitoly usuzovat na to, jaké další negativní věci Smith o Goldman Sachs zveřejní. Názvy dalších kapitol jako "Vítejte v kasinu" a "Obludnosti" ale naznačují, že banku opět z jeho pera nečeká příznivá publicita.

Z první kapitoly je také patrné, že Smith si během desetileté kariéry v bance buď dělal často poznámky, anebo má fotografickou paměť. Jedna pasáž prý vypadá, jako kdyby vycházela z přepisu skutečného jednání.

Autor v knize různě zachází se jmény. Celým jménem zmiňuje například Marka Mulroneyho, který je synem bývalého kanadského premiéra. U mnoha dalších osob se ale v knize objevují jenom křestní jména.

Smith v březnovém článku pro deník The New York Times mimo jiné uvedl, že v minulosti dobrá firemní kultura byla klíčem k úspěchu banky. Nešlo prý jen o vydělávání peněz, ale pokornou službu klientům. „Upřímně ale mohu říci, že prostředí (v Goldman Sachs) je nyní nejjedovatější a nejničivější, jaké jsem kdy viděl,“ napsal. Zmínil také například, že o klientech se v bance mluvilo jako o "blbcích". Přezíravé a arogantní chování vrcholových bankéřů bylo příkladem jedné z příčin, které měly předznamenat blížící se finanční krizi.

Goldman Sachs se proto nedávno ocitla v hledáčku veřejnosti – její šéfové museli nepravosti v oboru vysvětlovat i v americkém Kongresu. Komise pro cenné papíry a burzy také banku v roce 2010 obvinila z podvodu, když Goldman Sachs podle ní prodávala svým klientům produkty vytvořené z nekvalitních amerických hypoték a neinformovala je o tom. Banka pak dobrovolně a bez protestů zaplatila pokutu 550 milionů dolarů.

banky finance Wall Street
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.