Také máte rádi lidovou architekturu?
Všechny fotografie: Marie Měchurová

Také máte rádi lidovou architekturu?

22. 11. 2022

Já moc. Začalo to kdysi dávno v jihočeské vesničce Holašovice. To jsem ještě neměla digitální fotoaparát, fotili jsme na kinofilm nebo na "diáčky". Na náves plnou krásných statků a domků s ozdobenými štíty a půlkulatými vraty nikdy nezapomenu.

Když jsem nedávno procházela svůj fotoarchiv, našla jsem tam hodně záběrů na lidové stavby napříč naší krásnou zemičkou. Teď bych se ráda s Vámi o fotografie z Čech, Moravy i Slezska prostřednictvím tohoto článku podělila.

Začneme na Plzeňsku. Letos v červnu jsme strávili týdenní dovolenou v městečku Starý Plzenec a okolí. První dvě fotografie jsou právě z tohoto místa. Zajímavé je, že žluté průčelí domu zůstalo zachované, ale jsou k němu přistavěné nové budovy.

Starý Plzenec

Starý Plzenec

Když jsme se vraceli z výletu z nedalekého Manětína, uviděla jsem z autobusu krásný statek, a k mé radosti se mi podařilo rychle vytáhnout mobil a tuto stavbu zvěčnit na památku. Na internetu jsem se dočetla následující informace o Kumberku, jak se toto zajímavé místo jmenuje:

Zemědělské hospodaření začalo na statku v Kumberku před více jak 100 lety v r. 1912. Prvním statkátřem byl Václav Pretl. Statek obhospodařoval 140 ha zemědělské půdy a 40 ha lesa. Živočišná výroba byla zaměřena na chov ovcí. V roce 1931 převzal hospodaření jeho zeť Jaroslav Vykoukal. Součástí statku byl i lihovar, ve kterém se vyráběl líh z brambor. Statkář byl s celou rodinou 2x násilně vystěhován, nejprve za II. světové války nacisty a zavřen do koncentračního tábora, podruhé v r. 1950 komunisty. V politickém procesu byl odsouzen a uvězněn na 15 let vězení v uranových dolech. Resistučního vrácení majetku se již, bohužel, nedožil. Po roce 1989 se rodina na statek vrátila a dne 1.1.1991 zde začal hospodařit Jaroslav Vykoukal mladší.

Statek Kumberk 2

Statek Kumberk

Kousek výš na sever jsme v roce 2021 dvakrát navštívili krásný kraj okolo Berounky ve Středočeském kraji. Týden jsme prožili v obci Srbsko, která leží mezi Berounem a Karštejnem. A pár nezapomenutelných dní o 6 km dál v Řevnici na setkání íčkařů. Následující fotografie nám tento kraj nad Berounkou připomínají:

Starý dvůr ze Srbska

V Srbsku

Opravené obydlí z Tetína vysoko nad řekou Berounkou

Tetín

Tato roubenka se nachází nad pravým břehem řeky Berounky ve vesnici Skryje nedaleko hradu Křivoklát

U Berounky

Když jsme vyrazili z Dobřichovic na Karlštejn, procházeli jsme malebnou vesničkou Mořinka, ve které byla přímo líheň starých selských stavení

Náves v Mořince

 Mořinka 2

 

Teď se přesuneme do Severočeského kraje do Českého Švýcarska: První dvě fotografie jsou z vesničky Jetřichovice nedaleko Děčína pod Jetřichovickými skalami, třetí je z Mezné a na čtvrté je lidová stavba uprostřed Hřenska.

Jetřichovice

Jetřichovice 2

Roubenka v Mezné

 Hřensko

 

V Ústeckém kraji ve Šluknovském výběžku na rozhraní Českého Švýcarska a Lužických hor u německých hranic leží obec Doubice. Je to vyhledávané turistické místo plné lidových staveb.

Doubice

Doubice 2

Doubice 3

Když se posuneme trošku na východ, dostaneme se do Harrachova, kde je tato malá chaloupka:

V  Harrachově

Nesmím zapomenout na náves ve Starých Splavech, kde stojí soubor dřevěných roubených usedlostí ze 17. - 19. století:

Staré Splavy

 

Tyto dvě lidové stavby stojí pod Troskami v Českém ráji.

Pod Troskami 2

Pod Troskami

 

V Orlických horách jsme byli před lety na zimní dovolené v Orlickém Záhoří.

Další zasněžená

Zasněžená chaloupka

Perníková chaloupka

 

Pomalu se blížíme na Moravu. Když jsme přejížděli na elektrokolech při akci i60 EKOLO 2017 z Čech na Moravu, zaujala mě tato usedlost blízko zámku Žleby. Musela jsem si ji vyfotografovat i s mým kolem a potom šlápnout do pedálů, abych peleton dohonila.

Hezká usedlost

Ještě jedna chaloupka z této akce - chaloupka u Sečské přehrady.

Modrá chaloupka

 

A už jsem na Moravě v Jeseníkách, v Rejvízu. Z tohoto místa jsou dvě násedující lidové stavby:

Rejvíz

Rejvíz 2

U nás na Valašsku se lidovým chalupám říká dřevěnice. První dřevěná chaloupka je z valašských pasek nad Zlínem. Druhá je v Velkých Karlovic, třetí kousek od Bumbálky.

Nad Zlínem

Velké Karlovice

Valašská chaloupka

 

Na Jižní Moravě, podle mě, žádné typické chalupy nenajdeme, ale hemží se to tam malovanými a barevnými sklípky. První je z Petrova a zbylé dva ze Zaječí.

Barevný sklípek

Barevné  sklípky

Modrý sklípek

4 km od Holešova, ve vesnici Rymice se zachovaly staré lidové stavby s doškovými střechami a dřevěný větrný mlýn

Chaloupky Rymice

 Došková střecha

Větrný mlýn

Ještě malá chalouka z Bílých Karpat:

Bílé Karpaty

 

Na závěr malý domeček z drážního domku, který si na hlavní trati mezi Chocní a Brandýsem nad Orllicí upravil nějaký kutil k bydlení. Foceno z rychlíku.

Lidová tvořivost

 

Na titulní fotografii k článku je jihočeský statek, který jsem zachytila při jízdě autobusem směrem na Lipno. 

fotografování města a obce
Hodnocení:
(4.9 b. / 27 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.