Z druhé ruky. Věnovat použitou věc už není ostuda, ale móda
Ilustrační foto: Pixabay

Z druhé ruky. Věnovat použitou věc už není ostuda, ale móda

15. 11. 2022

Dát dříve jako dárek něco, co už někdo nosil či používal? To bylo považováno za ostudné. Doba se mění. Mnozí lidé naopak použité věci preferují před těmi novými.

Letošní Vánoce možná přinesou nové jevy, které bychom dříve považovali za vyloučené. Knížka, kterou už někdo četl, svetr, který už někdo nosil nebo kolo, na kterém už někdo jezdil, hrneček, z něhož kdysi někdo pil, mohou být dárky, jež udělají větší radost než nové věci.

„Vnučka se nesmírně zajímá o ekologii, pořád nám dělá přednášky o změnách klimatu, trochu mi tím až leze na nervy. Ale teď mě překvapila. Oznámila celé rodině, že si přeje, ať jí k Vánocům nedáváme nic nového, že nechce přispívat k zaneřádění světa dalšími věcmi a dala nám přímo seznam obchodů a webů s použitými věcmi, na kterých nakupuje. Přijde mi to sympatické,“ říká sedmašedesátiletá Michaela. Její muž naopak říká, že by se propadl studem, kdyby měl někomu darovat starou ohmatanou knihu nebo něco použitého. „Já si sice občas něco v sekáči koupím, ale nijak to neprezentuju. Ne že bych se za to přímo styděla, ale nemluvím o tom. Vnučka mi naopak vždy hrdě oznamuje, když má nějaký extra levný použitý kousek a je fakt, že většinou jde o kvalitnější oblečení, než to, co je k mání v levných řetězcích,“ doplňuje Michaela.

O tom, že prodej a nákup použitých věcí je nyní doslova v módě, svědčí velký nárůst různých obchodů, které se mu věnují. Existují průzkumy, podle nichž nyní více či méně často nakupuje takzvané věci z druhé ruky každá pátá česká domácnost. „Pryč je doba, kdy sekáče nabízely zboží vhodné spíše pro charitu. V moderních secondhandech nakoupíte kvalitní zboží. Lidé se totiž naučili věci točit,“ říká Dominik Gazdoš, zakladatel knižního secondhandu Knihobot.

Právě knížky jsou jednou z věcí, které lidé takzvaně z druhé ruky kupují často. Jejich cena roste a málokdo si může dovolit koupit všechny zajímavé tituly, které by chtěl. Takže lidé dávají do prodeje nové kvalitní knihy, často se v knižních sekáčích dají objevit i nedávno vydané novinky. Lidé si je prostě přečetli, prodají je a za utržené peníze si koupí knížky další.

„Velmi početná skupina lidí hledá věci s takzvaným příběhem. Je jim milejší hrabat se v použitém zboží a najít zajímavou starou vázičku či hrneček, než si koupit nové. Je v tom trocha romantiky, dobrodružství. Každopádně je pryč doba, kdy se lidé styděli za to, že nakupují v bazaru či sekáči. A setkávám se s tím, že mezi použitými věcmi vybírají i takové, které se chystají dát jako dárek. Někdo by se třeba urazil, ale znám hodně lidí, kteří se naopak vyžívají v hledání zajímavostí mezi použitými věcmi a takový dárek jim udělá radost,“ říká Miroslav Novák, který provozuje bazar už od devadesátých let.

„Některé věci z druhé ruky paradoxně koupíte dráž, než když byly nové, právě proto, že jinde už nejsou k sehnání. Omezená nabídka a roky často přidávají na ceně,“ vysvětluje Dominik Gazdoš.

Agentura STEM vypracovala pro neziskovou organizaci Klub svobodných matek průzkum na téma udržitelnost v oblasti nakupování oblečení. Vyplynulo z něj, že padesát šest procent lidí ve věku od osmnácti do devětadvaceti let kombinuje nákup nového oblečení s tím ze second handů. Starší generace mnohem častěji vyslovovaly názor, že preferují věci nové. Každopádně jde o náznak toho, že mladá generace zřejmě není ve všech směrech zhýčkaná a rozmazlená, jak se o ní často říká. Mnoho lidí preferuje nákupy z druhé ruky kvůli úsporám – prostě si nemohou dovolit utrácet za nové, drahé zboží. Jiné motivuje snaha chovat se zodpovědně – štvou je tuny odpadu, které se během Vánoc vyprodukují, nadprodukce zboží, ničení planety související s jeho přepravou z jednoho konce světa na druhý.

Trend nakupování použitého zboží má i své stinné stránky. Jednou z nich je poměrně čilý výskyt podvodníků na různých portálech, které nejrůznější bazarové věci nabízejí. Takže je třeba být ostražití a dodržovat zásady bezpečného chování na internetu, například nikomu neposílat číslo platební karty a podobně, pokud nejde o zavedený, prověřený obchod s dobrými referencemi.

Jinak ovšem jde o trend značně sympatický, zejména oproti minulým rokům, kdy se Vánoce měnily v hon za luxusem a rozhazováním peněz.

nákupy Vánoce vánoční dárky
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.