Vánoce ve znamení šetření? Ale kdeže, to Češi neumějí
Ilustrační foto: Ingimage

Vánoce ve znamení šetření? Ale kdeže, to Češi neumějí

1. 12. 2022

Vánoce bez dárků? Většina Čechů si to nedovede představit a zdá se, že o šetření a strachu z budoucnosti se spíše jen mluví. V poslední době proběhlo několik průzkumů snažících se zjistit, jak se lidé v krizi postaví k vánočnímu utrácení.

Nebudu nikomu kupovat vůbec nic. Tuto větu říká naprosté minimum Čechů. Téměř dvě pětiny Čechů letos plánují za Vánoce utratit méně než před rokem, devět procent naopak více. Přes sedmdesát procent je rozhodnuto, že se při pořizování dárků vejde do deseti tisíc korun. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Ipsos, který si u ní zadala investiční platforma Portu. Výsledky takto okomentoval analytik Filip Louženský: „Zajímavé je, že i když statisticky mají podle údajů ministerstva práce muži o devatenáct procent vyšší příjmy než ženy, obě skupiny plánují utratit téměř na chlup stejně. Jen asi jedno procento ve prospěch mužů.“

Že sice Češi plánují úspornější chování, ale neznamená to, že by si Vánoce nechtěli užít a omezili nákupy dárků úplně, potvrdil i další průzkum, který provedla agentura STEM/MARK pro společnost Home Credit. Vyplynulo z něj, že sice většina Čechů deklaruje při nákupech vánočních dárků šetření, ale ve skutečnosti to znamená, že třicet procent lidí chce nakoupit dárky do deseti tisíc korun a čtyřicet tři procent do pěti tisíc.

Šetření se má projevit podle průzkumu v tom, že lidé méně plánují pořizovat elektroniku, nicméně nadále zůstanou nejčastějším dárkem knihy a kosmetika.

Podobné různorodé a poměrně nevyjasněné přístupy k letošním Vánocům jsou znát v mnoha rodinách. „Mladí pořád mluví o tom, jak je vše drahé a jak obtížně vycházejí s penězi, ale teď z dcery vylezlo, že už má nakoupené dárky za přibližně deset tisíc. No to já bych si dovolit nikdy nemohl a ani nechtěl. Já už z těch jejich nářků byl tak vedle, že jsem jim málem nabídl něco z mých úspor, aby utáhli náklady na energie. Ale když teď vidím, že mají na utrácení za blbosti, vzal jsem zpátečku,“ říká třiasedmdesátiletý Milan.

Méně drahé, méně kvalitní, ale ve větším množství. To je filozofie tohoto roku při pořizování dárků.  Další průzkum agentury Ipsos potvrdil, že roste zájem o levnější varianty dárků, přičemž třetina Čechů jich plánuje koupit do deseti, dvě pětiny více než patnáct. Jen dvacet devět procent lidí uvedlo, že plánuje koupit méně než pět dárků. Závěr průzkumu jasně uvádí, co bude pro letošní Vánoce typické: Lidé sice chtějí šetřit, ale stále nakupují, takže výsledkem je, že utrácejí za zboží  nižší ceny, ale pořizují ho více kusů. Zkrátka, nakupují drobnosti, často zbytečnosti.

„Naše rodina je každoročně zavalena po Vánocích spoustou nepotřebných drobností. Nechápu, proč vždy dostanu několikery ponožky, co druhý rok hrnek na čaj, prostírání nebo deku. Nic z toho nepotřebuju, jsou to vyhozené peníze, ale děti a vnoučata prostě mají dojem, že mi na Vánoce něco musí dát. Letos jsem jasně žádal – přečetl jsem si kdesi, že my senioři mám více formulovat požadavky – ať mi donesou nějakou lahvinku a tyčku uheráku. Tvářili se divně, určitě bude několikero dalších ponožek,“ říká osmdesátiletý Přemysl.

„Já vždy přivítám jako dárek knihu a taky je ráda dávám. Pak si je půjčujeme s kamarádkami. Ovšem štve mě, že někdo knížku bere jako drobný dárek. Vždyť jsou nyní tak drahé, že mně přijdou jako dárek hodnotný. No rozhodně je kupuji raději, než nějaké nepotřebné fusekle či nekvalitní hadříky,“ vypráví jednašedesátiletá Jitka.

„Vánoce budou nejen nejdražší v historii, ale pro mnohé navíc nejchudší za uplynulou řadu let. Místo dárků bude třeba hradit naléhavější výdaje v čele s těmi za plyn či elektřinu,“ uvedl nedávno ekonom Lukáš Kovanda a ve stejném duchu mluvila většina jeho kolegů.

Zatím se to jeví tak, že možná nejdražší Vánoce budou, ale co do počtu ponožek, plyšáků a hrnečků nejchudší rozhodně ne.

 

 

nákupy peníze Vánoce
Hodnocení:
(5.2 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.