Promiňte, pane profesore!

Promiňte, pane profesore!

11. 8. 2015

S přibývajícím věkem moje noční můry nabývají jiných podob, jsou záludnější a spolu s těmi z mládí vytvářejí nežádoucí součást mojí existence. Dodnes mě děsí sen, kdy nemohu ukončit studium a jakousi nadpřirozenou autoritou jsem nucena vystoupit ze svého já a omluvit se za chyby, kterých jsem se dopustila.

Veřejná gramatická prezentace není příjemná, ale očišťuje. Jsem přesvědčena, že pan profesor češtiny střeží všechny své studenty i z "onoho světa" a nedovolí jim klidně spát, pokud v písemném projevu udělají hrubou chybu. S hrůzou se snažím obstát, usiluji o nápravu, zařazuji se do fronty dalších chybujících a čekáme před kabinetem na přezkoušení. Moje gramatické chyby však mají vlastní život, zlomyslně zalétnou k Jadranu a poté, mnohem silnější, vstupují opět do mých neklidných snů. Je nevyšší čas revitalizovat nejen sebe, ale i "torzo" vědomostí.

Součástí procesu obnovy  je návštěva několika po sobě jdoucích představení v Krušnohorském divadle. Figarova svatba, la Traviata, Růžové brýle s paní Maciuchovou, koncerty mladých zahraničních umělců a další. Po premiéře Figarovy svatby se ukazuje, že můj problém bude mnohem složitější, to když přítelkyni překvapím otázkou, proč chyběla jedna ze známých árií. Pro jistotu zanotuji co mám na mysli, a při pohledu na nadzvednuté obočí a chápající úsměv přijímám doporučení k návštěvě představení Lazebníka sevillského.

Ještě několikrát, při setkáních s přáteli, opakuji nesmyslný hybrid cikánského barona, Lazebníka sevillského a Figarovy svatby, dnešním jazykem by se dalo napsat napříč uměleckým spektrem, skrývá to absenci vědomostí, až přítelkyni dojde trpělivost a při jednom ze zmatečných vyprávění nevydrží a velmi, velmi důrazně mě usměrní  pokynem "zapomeň konečně na cikánského barona!" No jo, to se řekne, ale melodie zůstává v mysli a při nejbližší příležitosti opět zaútočí.

Po vstřebání dostupného literárního minima se cítím připravená na konfrontaci s češtinou a možná i s literaturou, to díky zhlédnutí čtenářského deníku, který s láskou uchovává přítelkyně více jak padesát let od ukončení společného studia. „Jak jsi bláhově sebevědomá, seniorko,“ šeptá pan profesor jedné noci, uloží mi několik diktátů a posléze, uspokojen výsledkem testů, uzavře bránu mezi realitou a snem a já mohu usnout „na vavřínech“ do chvíle, než se objeví profesor matematiky, ale s tím si rozumím a ráno se probouzím svěží a dobře naladěná.

Pro tentokrát!

Můj příběh škola
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dagmar Bartušková
Opr.mne
Naděžda Špásová
Občas se mi o škole zdává. Dodnes vzdávám hold své učitelce ( už bohužel nežije) na češtinu, která byla strašně hodná, měla mě ráda a díky ní se za své znalosti z tohoto jazyka vůbec nemusím stydět.
Hana Rypáčková
Mě vyhodil profesor od zkoušky z mineralogie, když jsem místo boraxová perlička řekla boraxová kulička.Křičel, že myslím na k...e svého kluka .. Musela jsem přijít znova-nedal mi známku a pak vychladl.Na rozdíl ode mne na to zapomněl.(To si pamatuji takovou dobu). Blbnu docela ráda a vypouštím, co k životu nepotřebuji.
Dagmar Bartušková
Zlatá bula sicilská - to byla ostuda! Při vyvolání jsem ji /pečeť/ zaměnila za zlatou nádobu vykopanou na Sicílii. Košický vládní program jsem umístila do Bratislavy a při geometrii jsem u tabule označila jeden úhel pravý a druhý levý. A to jsem z učitelské rodiny. Po řádné domácí domluvě mi bylo řečeno, že myliti se je sice lidské, ale já musím pořádně zabrat, jinak že ze mě nic nebude!!! A tak jsem se chtě nechtě musela ponořit do učení a chlapci šli na chvíli na vedlejší kolej". Na srazu ZŠ, kterému schválně říkáme "abiturienťák", se podobným příhodám "prázdných makovic" s chutí zasmějeme.
Zuzana Pivcová
Někdy o sobě takřka pochybuji, zda mám vůbec všeobecné vzdělání. :-)) Ale co se týče snů trapičů, tak se mi pravidelně vrací rekvalifikační státnice z češtiny (po studiu jsem ji nikdy neučila), kdy se ostatní baví o tom, co se zkouší a co nastudovali, zatímco já nevím, o čem je řeč. Splést si árii? Ale, vždyť řada lidí ani neví, že vůbec ty opery či operety existují. Jde jen o úhel pohledu. :-)
Květoslava HOUDKOVÁ
Myslím, že každý může najít ve svém vzdělání nějakou mezeru (já v chemii, fyzice doslovně "děsné díry"). Šok jsem zažila: Skončení 8.tř (ČJ za 1) a první ročník stř.školy jsem z Čj sotva prolezla! Ale paní profesorka si nás "vzala pod křídla". Dala nám taková poučení - já opět 1-2 a pamatuji si dodnes (pomohla jsem tím i svým dětem). A zase např., když čtu nějaké údaje, znějí mi v uchu slova prof. statistiky: "Statistika je přesný součet nepřesných čísel". Člověk něco neví - internet ví vše - proč se rmoutit?
Zdenka Jírová
Jano, nesmíš být k sobě tak kritická, Byla jsi vždy výborná studentka. Není nutné se hroutit, protože jsi si spletla operu. Já bych zase "bouchla" určitě při geometrii nebo zeměpise.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.