Originální Mozartovy koule
FOTO: autorka

Originální Mozartovy koule

19. 10. 2016

Poprvé jsem se s touto cukrovinkou seznámila těsně po sametové revoluci, když k nám začali jezdit na návštěvu přátelé z Lince a přiváželi jako pozornost několik různorodých balení Mozartových koulí společně s Lineckým koláčem (dortem). Jednalo se o  průmyslově vyráběné sladkosti ve zlatém obalu s nápisem Echte Mozartkugeln nebo Echte Salzburger Mozartkukgeln. Netušila jsem, že kromě nich existují mnohonásobně dražší, modrostříbrné ručně dělané originály, které se smějí prodávat pouze v Salzburgu.

Saltzburg

Mozartovu kouli vymyslel v roce 1890 rakouský cukrář Paul Fürst a původně se jmenovala Mozartův bonbon. Na světové výstavě v Paříži získal zlatou medaili, ovšem pozapomněl na patentování svého vynánezu, čehož využili ostatní salzburští cukráři. Okopírovali postup a začali vyrábět Mozartovy koule jako na běžícím pásu. Po dlouhých soudech uspěli Fürstovi potomci a jedině jejich výrobky mohou oficiálně užívat výraz Original Salzburger Mozartkugeln. Dodnes je vyrábějí ručně a následně prodávají ve svých třech cukrárnách. Originály se mohou dostat ještě v  cukrárně Schatz  nebo Josef Holzermayr, kde jsme je koupili i my a kam mě nasměroval při návštěvě Salzburgu můj syn. Zatímco u průmyslově vyráběných koulí vychází cena za jednu dvacet až třicet centů, originální kulička nikdy neklesne pod jedno euro. Je zahalena do modrostříbného obalu  a musí se zkonzumovat do šesti až osmi týdnů. Strojově vyráběné koule dle podobné receptury v Salzburgu produkuje firma Mirabell a  balí je do zlatého pláště s nápisem Echte Salzburger Mozartkugeln. Déle vydrží, jsou jediné kulaté a chuťově nejsou vůbec špatné.  Pokud je zakoupíte v tovární prodejně na okraji města, budete mile překvapeni cenou. Třebaže se jedná o druhou jakost, jsou v pořádku, mají pouze nepatrně poškozený obal a vyjdou mnohem levněji než v luxusních salzburgských obchodech. Dále kuličky vyrábějí i jiné rakouské a německé společnosti, např. Heindl, ovšem ty jsou chutově někde jinde, třebaže se pyšní názvem Echte Mozartkugeln.

Pohled z hradu

Před necelým měsícem jsme si z Mozartova rodného města přivezli šest originálních kuliček, zbývají už jen dvě. Kdo by chtěl okusit tuto delikatesu, má jen dvě možnosti. Zajet si pro ně nebo si je nechat  přivést. Nedají se totiž objednat  ani po internetu.  

 

 

cestování gastronomie
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ilona Erika Kolář
Zuzka P.: já měla pravou kouli až teď při návštěvě Slazburgu.:) Ivana K.: to je pravda, hořické trubičky vyrábí kde kdo a různých kvalit. Označené originály bych uvítala. Alena T.: mně také chutnají kulaté zlaté od Mirabell. Helenka V.: možná budeš návštěnou Salcburgu zklamaná, město se komplet opravuje. Všude jsou lešení a jeřáby. Měli jsme problém vyfotit něco bez stavebních strojů. Určitě si zajděte na hrad. Také tam jezdí mají jednu zvlášnost. Jezdí tam obojživelné vozidlo, napůl autobus, napůl parník. Kymácivým krokem vstoupí po široké cestě přes kameny do řeky a tam nastartuje motory. Já na to koukala jako blázen. Nestačila jsem to ovšem nafilmovat. Jana S.: ano, dělají se i podomácku podobné koule. Někde mám na ně recept. Marie S.: já mám ráda všechny, protože mě chutná všechno sladké.:) Naďa Š.: ve Vídni jsme byli také před vánocemi a koule (nepravé) tam prodávají také. Hanka R.: já mám ráda všechno sladké, mlsat na hřitově, to je zajímané. :) Eva K.: do Vídně bych se ještě chtěla podívat někdy v létě, vždy jsem tam buď jen projížděli a nebo jsem tam byla v zimě.:)
Eva Krausová
Ilonko, zajímavý článek. Přínosem je to, že originál jsou modrostříbrné, to jsem nevěděla. Rakousko je mi blízké, někdy bych chtěla navštívit Vídeň třeba.
Hana Rypáčková
To je pro mne novinka, koule jsem ochutnala přímo v Salzburku /mlsala jsem na hřbitově-teď se mi to vybavilo/, ale já moc o sladké nestojím, modré nebyly-asi zlaté .Poučné...
Naděžda Špásová
Taky jsem tuto pochoutku ochutnala, ale originál to určitě nebyl. V Salzburku jsem nikdy nebyla a asi ani nebudu. Ale v Rakousku jsme kdysi byly s dcerou před vánocemi, byla to Vídeň.
Marie Seitlová
Pěkný článek a připomenutí výborné originální dobroty ze Salzburku. Před léty jsem je ochutnala, jsou výborné. Mám ráda i ty nepravé.
Jana Slavíková
Hezký článek, připomněl mi jeden druh nepečeného cukroví - kousek nugátu obalím pistáciovou hmotou (marcipán zpracovaný s mletými pistáciemi), uválím kuličku a zchlazenou ji namočím do hořké čokolády. Jsou to takové Meinekugeln a všem chutnají.
Helena Votíková
Koncem listopadu jedeme do Salzburgu, tak je pro nás článek správně načasovaný. Super. Ilonko dík za tip.
Alena Tollarová
Vůbec jsem nevěděla, že pravé MK mají obal modrostříbrný! Párkrát jsem v Salzburgu byla a vždy jsme si koule koupili - ty červenozlaté. Také tip na koupi v tovární prodejně je cenný. Vzpomínám si, že jednou, když jsme byli s průvodkyní, tak ta nám říkala, bychom nekupovali koule, které jsou "zploštělé", ale jen ty opravdu kulaté.
ivana kosťunová
Historii této cukrovinky jsem neznala, odteď si vždy u darovaných |Mozartových koulí budu všímat obalu. Ale ty ve zlatých obalech, které jsem zatím ochutnala, byly výborné. Líbí se mi originál recepty s historií a tradicí. Tak mě napadlo, že u nás by to mohly splňovat Hořické trubičky.
Zuzana Pivcová
Lahůdku sice znám, pravou jsem měla od rakouských historiků v archivu, ale historii vzniku a výroby jsem neznala, tak jsem si ji se zájmem přečetla.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.