Beskydská pivní stezka otevírá ve velkém stylu, nejstarší pivovar seznámí návštěvníky s Rothschildem, na dámy čekají „ženská piva“
Kohutka. FOTO: DM Beskydy - Valašsko

Beskydská pivní stezka otevírá ve velkém stylu, nejstarší pivovar seznámí návštěvníky s Rothschildem, na dámy čekají „ženská piva“

22. 4. 2023

Dnes se v Beskydech rozbíhá sezóna „pivní stezky“. Jde o turisticky atraktivní trasu, která propojuje malé i velké pivovary, historické i nedávno otevřené várnice. Vše je přitom provázáno tak, aby se návštěvníci dostali do hor, k historickým místům a lokálním zajímavostem Beskyd.

„Letos se do zahájení sezóny Beskydské pivní stezky poprvé zapojí speciálním programem a nabídkou deset pivovarů. V minulých letech zahajovaly sezónu jen jednotlivé aktivity, letos tedy nabízíme velký start,“ avizuje ředitelka Destinačního  managementu turistické oblasti Beskydy – Valašsko Monika Konvičná.

Propojené turistické trasy, cyklostezky a tipy na výlety se zastaveními v pivovarech a minipivovarech a gastro zážitky vytvořily Beskydy poprvé v roce 2017. Od loňska už mají v součtu zhruba 700 kilometrů. Beskydské pivovary a pivovárky produkují okolo 100 druhů piva a v mnoha ohledech jsou inovátory – například v kombinování bylinných limonád s pivem nebo v pojmenování piv a pivních speciálů. Třeba Minipivovar Kohutka ve Vyšních Lhotách nabízí Ciompovu 11°  se jménem po místním štamgastovi, který se podílel i na tvorbě receptury piva. Pivovar Koníček ve Vojkovicích pro změnu vybudoval pivní sklípek ve stylu sklípků z jihu Moravy.

Ilustrační foto-Monika Konvičná.jpg

 

„K letošním novinkám patří takříkajíc větší zapojení žen. Jednak v Pivovaru Ogar v Kunčicích pod Ondřejníkem vaří pivo i paní podsládková Iva, jednak se objevuje škála piv pro dámy. Z pomyslné soutěže piv pro ženské mlsné jazýčky zatím nejlépe vycházejí višňová nebo třešňová piva a také čokoládová nebo medovo-ořechová. Tyto speciality nabízí třeba pivovárky Koníček ve Vojkovicích nebo Morava ve Frýdku-Místku,“ naznačila Konvičná, že Beskydská pivní stezka zdaleka není určena jen mužům či typickým konzumentům piva.

Na mapě stezky nesmí v Beskydech chybět ani největší či nejstarší zdejší producenti. Největší Pivovar Radegast si na startovací sobotu 22. dubna připravil v Nošovicích rozšířenou degustaci i „Volbu sládků“ – ochutnávku speciálů uvařených v jeho sesterských pivovarech. Více než 300 let starý Rožnovský pivovar, který je také součástí Beskydské pivní stezky a více než důstojně na ní reprezentuje Valašsko, letos otevírá historická pivovarská humna z doby Rakousko-Uherska se zajímavými artefakty z dané doby. Návštěvníci se tu potkají i s „Rothschildem“.

Beskydská pivní stezka ani zdaleka není jen o putování od pivovaru k pivovaru. Na trasách jsou vždy zajímavá místa. Turisté mohou na pivní stezku vyrazit podle svých preferencí a kondice, pěšky i na kole, k dispozici jsou totiž i chutná místní nealkoholická piva, případně možnost ubytování. Náročnost cest je různá – od jednotlivých kilometrů až po desítky kilometrů. Mapa Beskydské pivní stezky a informace o atraktivitách na jednotlivých trasách jsou dostupné na beskydyportal.cz a v beskydských informačních centrech. Od půlky května v nich budou k dispozici i nové tištěné mapy, které budou motivovat k soutěži o pobyt v Beskydech.

 

Eva Kijonková

 

 

Beskydy cestování turistika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.3 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Kočandrlová
Paní E.R. Máte pravdu,když se alkoholik či gambler nebo narkoman sám přihlásí do léčení,tak ho obvykle přijmou.... Nezávidím jim to,ale : nikdy jsem nebyla někde na léčení zdarma v lázních a zřejmě ani nikdy se už nedostanu,neb jsem zdravá,po doktorech nelezu. Takže vlastně moje nevybrané peníze ze zdrav.pojištění si užívá někdo jiný už asi 31 let. Já chodím jen k zubaři.
Anna Potůčková
Pivo mezi mé oblíbené nápoje nepatří. Ale komu chutná a jeli pito s "Mírou" tak at si dá i třeba za mě. Jestli během roku nějaké vypiji tam na to by mě stačilo mých 10 prstů na ruce. Ale když jsem čekala svoji mladší dceru tak přiznám se, že tehdy jsem jej pila snad místo mléka. Jen tehdy jsem na pivo měla chutě.
Hana Práglová
To je věc názoru. Já mám pivo ráda, chutná mi, zažene žízeň.. Je - li možnost ochutnat takové, které dosud neznám, ráda tak činím..
Lenka Kočandrlová
Pivo mi odjakživa smrdělo,bylo nechutné a hořké, na jednom školním výletě mě spolužák polil v busu a musela jsem celý den v tom smradu a s hnusnou skvrnou na bílé šatovce absolvovat celý výlet - tím pádem zcela zkažený. Pro mne je pivo fuj.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.