VIDEOSERIÁL: Jak se nenechat podvést od "šmejda" na telefonu
Ilustrační foto: Ingimage

VIDEOSERIÁL: Jak se nenechat podvést od "šmejda" na telefonu

18. 6. 2021

Šmejdi stále okrádají seniory. Od triků s předraženými hrnci či zájezdy však přešli k sofistikovanějším metodám, jak vytáhnout z kapes důvěřivých starších lidí peníze. V poslední době se zaměřují hlavně na platební karty.

Jak vypadá takový útok šmejda na seniora?

Například se vydávají za pracovníka banky, který zavolá vytipovanému seniorovi a sdělí mu, že došlo k podezřelým transakcím na jeho účtu. Když senior "pracovníkovi banky" sdělí, že žádné transakce na svém účtu neprováděl, šmejd doporučí zablokovat platební kartu. "Můžete to udělat buď přímo na pobočce, anebo vaši kartu zablokujeme hned teď po telefonu," sdělí šmejd seniorovi. Možností zajít na pobočku tak šmejdi znejistí seniora - dávají mu prostor ověřit transakce přímo v bance.

Jenže senioři se často rozhodnou zablokovat kartu hned a do telefonu nadiktují šmejdovi všechny potřebné údaje z platební karty. Ty pak šmejd využije například k nákupu přes eshop.

Česká spořitelna se rozhodla varovat seniory před těmito praktikami zlodějů a natočila edukativní video, ve kterém na triky šmejdů upozorňuje starší generaci.

"Studenti na videu sehráli scénku podle skutečného případu, který se stal. Chceme tak názorně ukázat starším důvěřivým lidem, aby dbali na bezpečnost a nikdy nesdělovali údaje ze své platební karty někomu cizímu po telefonu, byť se vydává za úředníka banky či nějaké státní instituce," vysvětluje Andrea Hutková z České spořitelny, která scénář pro video připravovala.

Na video se můžete podívat zde:

 

peníze šmejdi
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.