Iva Janžurová: Humor je hrozná dřina, a to nejenom fyzická, ale i psychická
Ivau Janžurová. FOTO: Blanka Borová, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org

Iva Janžurová: Humor je hrozná dřina, a to nejenom fyzická, ale i psychická

30. 8. 2021

Na pohovce Jožky Kubáníka - tak se jmenuje pořad, který každou sobotu od 15.00 hodin vysílá Český rozhlas Zlín. Jeho autor a moderátor Josef Kubáník v něm zpovídá známé i neznámé osobnosti s laskavostí, nadhledem a vtipem.

Na rozhovor s hereckou legendou paní Ivou Janžurovou jsem se moc těšil, dlouho jsem se na něj připravoval, ale málem k němu nedošlo.Byla totiž zrovna ta největší vedra a paní Ivě se během natáčení jednoho připravovaného filmu udělalo špatně a neměla na povídání se mnou sílu.

„Já vím, že jsem vám rozhovor slíbila, ale nezlobte se, není mi skutečně dobře,“ omlouvala se Iva Janžurová. Dohodli jsme se tedy, že to zkusíme a pokud by to nešlo, interview ukončíme a zkusíme jej naplánovat na příště.  

Ukázalo se ale, že paní Janžurová miluje svoji profesi a své diváky natolik, že jen jsem položil první otázku, už jsem uslyšel její typický smích, a nakonec jsme si povídali téměř půl hodiny. Žasnul jsem, jak paní Iva poctivě nad každou odpovědí přemýšlela, jak důkladně formulovala každé slovo a hned v úvodu mi potvrdila teorii, kterou herci často opakují, a to, že humor není žádná legrace.

“Ano, s tím souhlasím víc, než kdo jiný. V každém rozhovoru, který se věnuje tomuto tématu, si stěžuji, že humor je hrozná dřina, a to nejenom fyzická, ale i psychická, protože smýšlet o každém gagu je dlouhá, až vědecká chvilka,” prohlásila paní Janžurová a vzápětí prozradila i něco ze své herecké kuchyně. Když jsem se totiž kolegům pochlubil, že ve vysílání přivítám právě paní Janžurovou, začali jsme se spolu přít, jestli je Iva Janžurová herečkou, která má všechno včetně gagů důkladně promyšleno, nebo jestli přijde na zkoušku nebo na plac a najednou to tam bez dlouhých příprav zkrátka spontánně je. Co na to paní Iva odpověděla?

„Dlouho, hlavně ve svých hereckých počátcích, jsem těžila ze svého instinktu a z chuti být směšná, což je důležitý předpoklad pro to, vzbuzovat v lidech smích. Ale pak jsem se dozvěděla, že každý gag má svá matematická pravidla, a hlavně u divadelních komedií jsem si to ověřovala a našla jsem v tom velké dobrodružství své profese. Moc mě bavilo ten gag vytvářet, ale šlo to dál i v představení s diváky, protože až divák mi tou odezvou dával buď za pravdu, nebo mě naopak pokáral, že tomu tak není. A to je velice zábavné a důležité a dobrodružné a má to v sobě velmi vážnou úvahu o tom, co je to herectví a co je to dělat legraci,”prohlásila hvězda komedií Což takhle dát si špenát, Pane, vy jste vdova, Zítra to roztočíme, drahoušku, či úspěšných seriálů Arabela, Létající Čestmír a dalších.

A co Iva Janžurová odpověděla na otázku, zda se nám v současné době dostává komediálních hereček? „Já mám slabý přehled. Dnes je tolik médií a tolik věcí, které nestíháte vidět. Právě točím s Aničkou Fialovou a zrovna dnes jsem si říkala, že má dobrý smysl pro komediální hraní, jenom nevím, jestli se jí dostane těch příležitostí ukázat to publiku. Protože já jsem měla mimořádné příležitosti, mně přálo štěstí moc,” přiznala Iva Janžurová a svěřila se i s jedním koníčkem. „Slíbila jsem, že ještě napíšu jednu komedii, ale nemám to ještě úplně hotové. Je to taková moje hračka, i když nejsem v tom úplný začátečník, protože s mým mužem jsme autorské komedie uváděli. Třeba více než tisíckrát jsme hráli komedii Vrátíš se ke mně po kolenou. To tedy byla původně hra pro šest lidí, ale pak jsme to zeštíhlili na dva, protože jsme se s tím chystali do Ameriky a řekli nám, že šest lidí neuživí,” smála se slavná herečka. Před několika týdny se představila v hlavní roli komedie Pusťte mě ven!, kterou uvádí Divadlo Kalich.

 

Josef Kubáník pro portál i60.cz

 

Herec a moderátor Josef Kubáník zpovídá známé i méně známé osobnosti ve svém pořadu Na pohovce, který každou sobotu od 15.00 hodin vysílá Český rozhlas Zlín. Ivu Janžurovou, ale také herce Jiřího Lábuse si pozval Josef Kubáník do svého pořadu na téma humor. Celé povídání o humoru si můžete poslechnout na webu Můj rozhlas, anebo v našem i60 Rádiu zde. Více o práci Josefa Kubáníka najdete na tomto místě.

 

 

herci osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.