Podzimní Víťova rozhledna a Buková hora
FOTO: Alena Tollarová

Podzimní Víťova rozhledna a Buková hora

3. 11. 2021

České středohoří neoplývá velkým množstvím rozhleden, spíše spoléhá na romantické výhledy rovnou z kopců. Přece jenom pár jich tu je. Víťova rozhledna patří k těm novým.

Najdeme ji v části zvané Verneřické středohoří u Náčkovic. Turistům slouží od léta 2004. Je jen kousek od středohorské silničky, kde můžete zaparkovat auto a k rozhledně snadno a rychle dojít. Toto místo patří k mým oblíbeným a byla jsem tu několikrát. Je tu takový tichý kraj s malými vesničkami, loukami a pastvinami, jako stvořený pro toulání přírodou. Od Víťovy rozhledny vede dál po hřebeni neznačená cesta směrem k Bukové hoře se zdaleka viditelným vysílačem. Pokaždé se od rozhledny zasněně zadívám směrem k „raketě“ a zatoužím se k ní vydat. Toto přání se mi splnilo na samém konci října.

Za nezvykle na toto roční období krásného dne jsme se s kamarádkou na Bukovou horu vydaly. Na start výletu nás dovezl autobus. Ačkoliv slunko svítilo i příjemně hřálo, ve vzduchu se tetelil opar a výhledy na České středohoří se moc nekonaly. Nám to ale vůbec nevadilo a vykračovaly jsme si spokojeně podzimně zbarvenou přírodou. Zdálo se, že vysílač máme na dosah. Pokud byste se rozhodli pro tuto vycházku, vězte, že od rozhledny k vysílači to je 6 km. Cestu snadno zvládnou i děti, vede po hřebeni bez velkého převýšení.

Ze skalnaté vyhlídky jsme se pokochaly výhledem po proudu Labe směrem k Ústí nad Labem. Čekala nás cesta po úbočí hory dolů do Zubrnic. Vybraly jsme si zelenou turistickou značku a vydaly se dolů po svahu. Buková hora, vysoká 683 m, má přiléhavý název, cesta vedla podzimně barevným bukovým lesem. Spadané listí nám šustilo pod nohama a slunko prosvítalo skrz zbylé listy, úporně se zatím držící na větvích. Prošly jsme zaniklou obcí Velké Stínky, ze které mezi stromy zůstalo pár kamenných náznaků, že tu stály domy a v nich žili lidé. Do dnešních dnů je u ní stará lípa, památný strom, značně poznamenaný stářím. Vysílač už jsme dávno měly nad sebou a pokračovaly stále dolů. Doslova nás přimrazil výjev mezi stromy. Zaniklá samota Mauerschin. Mezi nádhernými stromy se vynořila jako výjev z hororu. Zeď s dírami po oknech a dveřích a za ní ve stínu jen pár rozvalin … Nemohly jsme se odtrhnout a jen neochotně jsme se pustily dál.

Náš výlet skončil dole pod Bukovou horou v Zubrnicích. Zubrnice vám možná nebudou neznámé. Je tu totiž vesnický skanzen – Muzeum v přírodě a také Zubrnická museální železnice s malým železničním muzeem a tratí, na níž se točil známý film Páni kluci.  

cestování Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.