Moje oblíbená zpěvačka: Hana Hegerová
Fotokoláž: M.Měchurová

Moje oblíbená zpěvačka: Hana Hegerová

31. 1. 2022

Těžko vybrat z hudby, kterou ráda poslouchám tu nejoblíbenější. Je ale pravda, že když je mi ouvej a mám nějaký splín nebo trápení, tak si vyberu z fonotéky LP nebo CD naší nejznámější šansoniérky Hany Hegerové.

Hana Hegerová, rozená Carmen Mária Štefánía (Beatrix) Farkašová, (20.10.1931 Bratislava, 23.3.2021 Praha)  byla slovensko-česká zpěvačka a herečka, označovaná za nekorunovanou královnu česko-slovenského šansonu. Zahraniční kritici ji nazývali Velkou dámou šansonu, Edit Piaf z Prahy nebo také Šansoniérkou se slovanskou duší.

Uznání sklidila i v německy mluvících zemích. Od roku 1961 vystupovala v pražském divadle Rokoko, později v divadle Semafor, kde hrála a zpívala v pásmech o Zuzaně a v Dobře placené procházce. S kolegy ze Semaforu si zahrála ve filmu Kdyby tisíc klarinetů.  

V letech 1967-1968 hostovala v pařížské Olympii. 

Na svých albech spolupracovala hlavně s dvojicí Petr Hapka a Michal Horáček. Z této spolupráce vzniklo album Potměšilý host.

V 70. a 80. letech minulého století byIi jejími hlavnímI textaři Pavel Kopta a Pavel Vrba. Posledních dvacet let  kariéry ji na koncertech doprovázel skladatel a hudebník Petr Malásek. Zemřela 23. 3. 2021 v  Praze ve věku 89 let.

Zdroj: Wikipedie

Bohužel jsem nenavštívila žádný z jejích živých koncertů, nějak mi to uteklo, a už to nedoženu. Můj manžel byl v mládí se školou na představení v Rokoku, a celý život na tento zážitek vzpomíná. Máme doma její LP, CD i DVD z koncertu s Petrem Maláskem.

Zavedli jsme u nás takový rituál, hlavně přes zimu - zatopíme v krbových kamnech, otevřeme sedmičku růžového, pustíme si oblíbenou Hanu a někdy při tom i usneme.

Pro nás je to ale PANÍ ZPĚVAČKA!

 

 

hudba Zimní soutěžení 2022 zpěvačka
Hodnocení:
(5 b. / 30 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.