V Nizozemsku architekti nemuseli krotit fantazii, a tak si uskutečňovali sny
Rotterdam - Stadsdriehoek. FOTO: Pavel Haž

V Nizozemsku architekti nemuseli krotit fantazii, a tak si uskutečňovali sny

4. 5. 2022

Při svých výpravách do evropských zemí jsme my Češi často zaraženi a překvapeni, co nového z architektonického hlediska můžeme obdivovat. Snad je to dáno tím, že u nás za posledních třicet, respektive padesát let toho vzniklo jen velmi málo.

A že většina nových staveb u nás potvrzuje pouze nepominutelný vliv železobetonové lobby.

Pokud se chcete žasnout, co všechno je možné postavit, navštivte Nizozemsko. A podle hesla Amsterdam je krásný, tak proč zůstat jen tam, vydejte se za dobrodružstvím.

Naše první zastávka bude ve městě Zaandam. Toto sídlo sedmdesáti tisíc obyvatel se nachází cca 12 km severovýchodně od hlavního města. Země je protkána kvalitní železniční sítí, a tak i do Zaandamu dorazíte pohodlně vlakem. Pěší promenádou od nádraží se po 200 metrech ocitnete před objekty, které architekti označují za samu hranici kýče. Stojíte před komplexem hotelu Inntel. Autoři projektu doslova přejali podobu tradičních stavení tohoto regionu a vystavěli z nich dvanáctipatrovou věž. Hotel má 160 pokojů, wellnes centrum, turecké lázně, bar s vyhlídkou v posledním patře a kongresové centrum.

Autorem projektu z roku 2006 je Wilfried van Windem z delftského ateliéru. On sám přiznává inspiraci obrazem Clauda Moneta známým pod názvem  Modrý dům z  roku 1871. Avšak na budovách hotelu Inntel, který se stavěl v letech 2008-2010 a na budovách přilehlého malého náměstí, jsou použity čtyři odstíny zelené barvy, tak typické pro tento kraj. Okenice a rámy dveří jsou potom jasně bílé. Ceny ubytování jsou zde na Nizozemské poměry příznivé, jsou závislé na termínu pobytu.

Další možnost, jak ukázat svoje nápady, dostali architekti ve druhém největším městě Nizozemska. Avšak tato šance byla v Rotterdamu vykoupena tragickými následky druhé světové války. Město bylo prakticky zničeno a k jeho obnově docházelo postupně. Na jednom z velkých náměstí bývalé staré přístavní čtvrti se vylouply hned tři interesantní budovy.

První z nich je městská tržnice Markthal ve tvaru podkovy, otevřená v roce 2014. Když vstoupíte z úrovně chodníku, najdete v mumraji gastronomický ráj. Indická, asijská, italská, pákistánská, francouzská kuchyně a její oblíbené pochoutky okamžitě vtáhnou návštěvníka a zlákají jeho chuťové pohárky. Dál tady najdete ovoce a zeleninu, maso a ryby ze všech koutů světa, stejně tak jako koření a ostatní potřebné ingredience na přípravu domácí hostiny. Není nic co byste tady nenašli, vždyť Rotterdam je největší přístav Evropy. Šikmo přes náměstí plné stánků s nabídkou zboží všeho druhu váš zrak zaujme budova ve tvaru ořezané tužky.

Další architektonickou lahůdkou tohoto prostoru je soustava 38 krychlových domů. Jde o projekt navržený Pietem Blomem. Byly postaveny v letech 1978 -1984. Většina je obývaná běžnými nájemníky, jeden je otevřen k prohlídce a v některých mohou přespat i turisté.

Poslední návštěvu potom věnujeme městu ´s-Hertogenbosch, ležícímu 80 km jižně od Amsterdamu. Název města znamená „v lesích vévody“. Obyvatelé dlouhý název většinou zkracují na Den Bosch. Ostatně, s tím se v Nizozemsku setkáte často. Takže, když někdo mluví o Amsteru, má na mysli Amsterdam a když mluví o Damu, rozhodně myslí Rotterdam.

Snad nejznámějším rodákem Bosche je malíř Hieronymus Bosch, jehož velkolepou sochu najdete v centru města. V samotném středu staré části stojí katedrála, největší v Nizozemsku.  

Ani moderní architektuře nezůstalo město Bosch nic dlužno. Na okraji se v zeleni skrývá malé sídliště, které jakoby přistálo z budoucnosti. Kulatými stavbami vznášejícími se na jedné noze by nepohrdli ani hrdinové seriálu Návštěvníci. Kdo ví, třeba je tento výstřelek jednou z cest jak zajímavě bydlet...

Prostě hrdinové od rýsovacího prkna dostali v Nizozemsku zelenou a své fantazie se nebáli.

 

 

 

 

 

architektura cestování Nizozemsko
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.