Jak šel čas aneb Osudy zámku Pravonín
FOTO: Martina Růžičková, rodinný archiv M. Růžičkové a zámku Pavonín

Jak šel čas aneb Osudy zámku Pravonín

9. 11. 2022

Když jsem objevila soutěžní téma „Jak šel čas“, hned jsem věděla, že budu psát o zámku v Pravoníně. Léta jsem sledovala jeho chátrání a nyní doufám v jeho záchranu.

Moje babička vyrůstala v obci Pravonín kousek od Blaníku. Když se vdala do Prahy, jezdili sem každé léto s manželem a posléze i se synem, mým tatínkem. I my tu trávíme mnohé ze svých volných dní.

Pohled na vesnici od jihozápadu.

Můj dědeček i tatínek byli nadšení fotoamatéři. Po obou mi zůstaly zajímavé fotografie. Oba samozřejmě pořizovali také snímky Pravonína a jeho okolí.

Pravonín se rozkládá na táhlé vyvýšenině mezi poli a lesy. Jeho centrem se táhne dlouhá náves, ozdobená kaštanovou alejí. Dominantou obce je kostel sv. Jana Křtitele, o kterém jsou první zprávy ze začátku 13. století. Jeho jádro tvoří románská rotunda oválného půdorysu, k ní přiléhají mohutná hranolová věž a apsida. V 17. století byl kostel barokně upraven a přistavěna sakristie. Vzácná památka naštěstí přežila vypálení vesnice švédskými vojsky za třicetileté války.

Nahoře kostel v 50. letech minulého století - dole v roce 2012.

Až do husitských válek patřil Pravonín premonstrátskému klášteru v Louňovicích pod Blaníkem, pak se tu již střídali světští majitelé a bylo jich velmi mnoho. V 16. století si Kekulové ze Stradonic poblíž kostela vybudovali tvrz. Ke konci 17. století byla tvrz opravena a rozšířena na menší zámeček. Ten pak nechal v 18. století tehdejší majitel staroměstský primátor Jan Václav Vejvoda ze Stromberka rozšířit a přestavět v barokním stylu. Na začátku století 19. byly provedeny úpravy pozdně barokní a klasicistní. Později pak došlo ještě k novorenesanční úpravě průčelí.

Zámek na pohlednici, která byla odeslána v roce 1943.

Zajímavostí v historii zámku je návštěva hudebního skladatele Richarda Wagnera, který tu jako mladík pobýval v roce 1832 na návštěvě u tehdejšího majitele hraběte Jana Pachty z Rájova a údajně se zamiloval do jeho dcery.

Zámek asi v 50. letech.

Po 2. světové válce byly prostory zámku necitlivě upraveny pro obecní účely. Velké místnosti byly rozděleny příčkami, některá okna a dveře zazděny. V objektu se usídlily např. národní výbor, pošta, klubovna SSM, knihovna. Zámecký park pohltilo JZD. Budova nebyla udržována, takže začala pozvolna chátrat. Zatékající voda narušila její statiku. Instituce se odtud postupně odstěhovaly a objekt byl ponechán svému osudu.

 

Kolem roku 1985.

Po roce 1990 byl zámek vrácen restituentům, ti ale neměli prostředky na jeho rekonstrukci, takže ho prodali. Pro další majitele byla rekonstrukce také příliš velkým soustem, takže zámek byl po delším chátrání opět na prodej.

Stav v roce 2017.

Svého kupce si již jako zoufalá ruina našel až na přelomu roku 2019/2020. Koupila ho kladenská firma Thermogas Profibau s. r. o. Přikládám odkaz na rozhovor s jejím majitelem panem Tomášem Fürstem, který se odhodlal k záchraně zámku: https://www.chateau.cz/cz/mizejici-pamatka-zamek-pravonin-bude-zachranen/.

Velice zajímavý je 3D model zámku ve stavu z roku 2020, objekt byl zaměřen laserovým skenováním a fotogrammatrií pro potřeby následných rekonstrukčních prací.  https://www.youtube.com/watch?v=0dsZdRQbFEE

 

Moc bych si přála, aby se rekonstrukci zámku podařilo dotáhnout do konce a zachráněná budova byla nějak zajímavě využita.

V galerii si můžete prohlédnout fotografie, které dokumentují stav zámecké budovy od dob 1. republiky až do dneška. Přidala jsem také několik historických i současných fotografií obce.

 

https://www.hrady.cz/zamek-pravonin-benesov

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pravon%C3%ADn_(z%C3%A1mek)

https://www.facebook.com/zamekpravonin

historie hrady a zámky Podzimní soutěžení 2022
Hodnocení:
(5.1 b. / 30 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.