Šmejdi lákají peníze přes podvodné platební brány
Ilustrační foto: Pexels

Šmejdi lákají peníze přes podvodné platební brány

14. 12. 2022

Prodávali jste někdy něco na inzertních serverech? Potom si mohli podvodníci vyhlédnout i vás a vylákat z vás podvodem peníze. Přesto, že se jedná o celkem nový druh podvodu, setkáváme se s ním stále častěji.

Podvodníci získají z inzerátu vaši e-mailovou adresu nebo telefonní číslo a kontaktují vás prostřednictvím aplikací WhatsApp nebo Messenger s předstíraným zájmem o koupi inzerovaného zboží. Během konverzace vás navádějí k tomu, abyste uhradili poplatek za přepravu zboží, kterou kupující (tedy podvodník) zajistí, a to přes platební bránu jimi domluveného dopravce. V odkazu na falešnou platební bránu, který vám ve zprávě zašlou, po vás chtějí vyplnit citlivé údaje o platební kartě včetně PIN, případně přístupové údaje do online bankovnictví včetně hesla a bezpečnostního kódu z autorizační SMS. A neštěstí je hotovo!

Díky získaným údajům se podvodník dostane do vašeho online bankovnictví, kde provede převod finančních prostředků na svůj bankovní účet, nebo na základě zjištěných údajů z platební karty provede její tokenizaci a následně v bezkontaktním bankomatu vybere z vašeho účtu peníze.

 

Ukázka podvodné platební brány:

brana.png

 

Podle Michala Čarného, generálního ředitele společnosti Mastercard pro Česko a Slovensko s rostoucím objemem online transakcí, který ještě zesílil během pandemie covidu, úměrně roste i počet pokusů o podvody. „Pro většinu útoků platí, že jsou vedeny v co největším rozsahu a bývají obvykle automatizované,“ uvádí Čarný. „Objevují se ale i sofistikované útoky, kdy se útočníci snaží co nejvíce napodobit obvyklé lidské chování nebo se pokouší nakupujícího zmanipulovat či uvést v omyl,“ uvedl Michal Čarný pro Seznam Zprávy. Obecně ale podle šéfa Mastercard platí, že platby kartou jsou v současnosti historicky vůbec nejbezpečnější. Je to proto, že dnes funguje celá řada nástrojů založených na datech a umělé inteligenci, které jsou schopny identifikovat a předejít zneužití karet kdekoliv na světě.

 

Jak podvodné platební brány poznat a jak se jim bránit?

1. Pokud na inzerát reaguje cizinec, zbystřete.
2. Buďte na pozoru, když kupující požaduje nestandardní způsob dopravy nebo způsob platby. Příkladem je zajištění jeho platby „přepravní společností“, která peníze uvolní, až bude zboží na cestě, nebo platební brána, která vyžaduje údaje z platební karty prodávajícího.
3. Nereagujte na požadavky kupujícího, že zaplatí přes neznámé služby různých nebankovních platebních společností nebo v kryptoměně.
4. Nepřistupujte na platbu nedoplatků, přeplatků či kaucí a nikam nezadávejte své platební údaje, například číslo karty. Kupující má platit vám, ne vy jemu.

 

Zdroj: Česká bankovní asociace a Seznam Zprávy

Jako užitečný návod, jak rozpoznat podvodné útoky, může posloužit Kybertest, který připravila Česká bankovní asociace. V něm si každý může vyzkoušet svou zdatnost v kybernetické bezpečnosti.

 

 

 

 

Česká bankovní asociace peníze šmejdi
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.