Pražský Ungelt hledá odpověď na otázku, k čemu je dobrá krása
Jiří Hána a Radek Holub. FOTO: Jan Malíř

Pražský Ungelt hledá odpověď na otázku, k čemu je dobrá krása

14. 10. 2021

Pražské Divadlo Ungelt během covidové přestávky nezahálelo a připravilo několik premiér. Dvě z nich, Dobrou noc, mami a Slepice na zádech se již divákům představily. Další z nich je ve finále.

V sobotu 16. 10. 2021 se na kamenné scéně Divadla Ungelt odehraje premiéra inscenace Zpívat jako Gigli. V režii Marka Němce se v ní představí Radek Holub, Jiří Hána a Monika Zoubková. Hra Zpívat jako Gigli autora Toma Murphyho je vrcholným dílem irského moderního dramatu. Zábavným a originálním způsobem zkoumá, proč – zvláště dnes – tak moc potřebujeme krásu (v tomto případě zpěv operního pěvce Beniamina Gigliho). Její vůbec první uvedení na českém jevišti je událostí pro všechny, kteří milují typicky irskou kombinaci groteskního humoru a filozofie.

Titul přibližuje umělecký šéf Pavel Ondruch: "Tom Murphy zemřel v požehnaném věku osmdesáti tří let v roce 2018. Přestože je obecně považován za největšího irského dramatika 20. století, na české jeviště se zatím dostal pouze jeden jeho text – Bailegangaire aneb Město beze smíchu. Uvedení jeho vrcholného dramatu o dvou mužích, kteří ve světě plném materialismu hledají trochu duchovna a krásy, je proto také splacením dluhu tomuto velkému dramatiku. Zároveň to je i pocta českému překladateli Julku Neumannovi, který tuto svou oblíbenou hru přeložil těsně před tím, než zemřel. Když se od nás dozvěděl, že ji nasadíme do repertoáru, zajásal nejen proto, že to bylo asi tři týdny potom, co zemřel Tom Murphy a důvod znovu ho přivést na české jeviště byl o to větší, ale také proto, že Julek Neumann věřil, že je Gigli pro Ungelt naprosto ideální.

Tehdy nám o hře napsal: „Je to jedna z mála moderních her s katarzí, a jako všechno, co Tom psal, s katarzí nečekanou a o to více očišťující. I proto nad textem okamžitě zajásal režisér (a také herec) Marek Němec, o němž jsme věděli, jak moc miluje irskou současnou dramatiku, která z Murphyho vychází."

Pro Marka Němce se jedná již o druhou režijní spolupráci s Divadlem Ungelt. V roce 2017 zde premiérově uvedl existenciální tragikomedii Život podle Jonesových v hlavních rolích s Vandou Hybnerovou, Lucií Štěpánkovou, Miroslavem Táborským a Ladislavem Hamplem. Stejně tak se o první setkání s Ungeltem nejedná ani v případě Radka Holuba a Jiřího Hány. První jmenovaný zde několik let exceloval společně s Františkem Němcem ve strhujícím psychologické dramatu Expres na západ.

Jiřího Hánu mohou diváci v Ungeltu současné době vídat i v inscenaci Kdokoli může dělat cokoli, která vznikla na základě dramatizace humoristického románu Betty MacDonaldové.

Na přiblížení nadcházející premiéry Pavel Ondruch čtenářům portálu i60.cz, který je mediálním parnerem divadla Ungelt, vzkazuje:

„O hře Zpívat jako Gigli se říká, že se nedá moc číst, že ji musíte vidět a slyšet. A je to pravda. Každý den na zkoušce sleduji, jak malou fantazii jsem při čtení měl, hra má v sobě ohromný potenciál. Koho by napadlo, že text o hledání ztracené spirituality může být tak vtipný, tak plný energie? A ty herecké příležitosti…! Úlohy, které Murphy nabízí Radkovi Holubovi a Jiřímu Hánovi nemají obdobu. Tohle je herecké Mount Everest. Ve výšinách se pohybujeme i tématy, o kterých hrajeme. K čemu je dobrá krása? Ptá se ústřední postava vyhořelého podnikatele, která je posedlá zpěvem italského tenoristy Beniamina Gigliho. Přímé odpovědi se jí nedostane, ale nepřímou odpověď dává Murphy vyzněním svého mistrovského kousku. Krása vše osmyslňuje, povznáší nás, zachraňuje naši duši i lidství. Přesně o tom je zrovna v současnosti třeba hrát…“

divadlo kultura
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.