Nizozemský De Haar není filmová kulisa, je to opravdový hrad
Nizozemský hrad De Haar. FOTO: Pavel Haž

Nizozemský De Haar není filmová kulisa, je to opravdový hrad

25. 4. 2022

Jarní měsíce jsou pro turistiku jako stvořené. A cestovatelům po dvouleté absenci zážitků se začínají nabízet návštěvy vskutku atraktivních míst. Jednou z destinací Čechy velmi oblíbenou zůstává Nizozemsko.

Tato země skrývá nekonečné množství překvapení. Jedním z nich je hrad De Haar, ležící cca 20 km od centra čtvrtého největšího holandského města Utrechtu. Po krátké cestě typickou rovinou se před vámi vztyčí hrad, připomínající kulisu z dobrodružných filmů.

První zmínka o De Haaru pochází z roku 1391. Poté byl hrad v roce 1482 vypálen. Procházely kolem měj bitvy i války. Ta druhá světová poničila především rozlehlý park, jehož vzácné dřeviny sloužily jako otop obyvatelům širokého okolí.

Svoji současnou podobu získal celý komplex během rekonstrukce v letech 1892 až 1912. Celková přestavba byla uskutečněna podle návrhů a záměrů slavného architekta Pierra Cuyperse. Hrad byl v té době plně elektrifikován, má vlastní generátor, ústřední topení na páru a velmi moderní kuchyni. Nyní má objekt celkem 200 pokojů a třicet koupelen. Prohlídková trasa vás provede pouze zlomkem interiéru. Je zde nespočet uměleckých děl, nejstarší obraz pochází z 15. století.

De Haar (3).jpg

                                                                                                                         FOTO: Pavel Haž

 

Hrad který patří mezi dvacet nejvýznamějších hradů světa (počítá se k nim například i Spišský hrad) navštívilo i mnoho celebrit jako třeba Brigitte Bardotová či Gregory Peck.

Historické budovy obklopuje nádherný park ve stylu francouzkého Versailles. Je v něm několik tisíc stromů, různá vodní díla, malý zoopark a zákoutí vhodná k odpočinku.

Vstup do hradu a parku je zpoplatněn. Před návštěvou tohoto místa se přesvědčte, že zde není žádná organizovaná akce, protože pak jsou vstupy mnohem vyšší. V parku je rozmístněno množství unifikovaných stanů, v nichž při těchto akcích předvádějí svoje výrobky regionální řemeslníci a obchodníci.

Před odjezdem do Nizozemska zkontrolujte zůstatek na svém kontě a rozhodně si vemte platební kartu. Platba kartou má v této zemi prioritu a potkáte se s tím, že jí budete muset platit i na toaletě.

 

cestování hrady a zámky Nizozemsko
Hodnocení:
(4.6 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.