Oslava 140 let trvání dráhy Hulín - Bystřice pod Hostýnem
Všechny fotografie: Anna Potůčková

Oslava 140 let trvání dráhy Hulín - Bystřice pod Hostýnem

6. 6. 2022

Bystřice žije! Tak takové heslo má již asi 3 roky město Bystřice pod Hostýnem pro své různé kulturní a sportovní akce. Jednou z těchto akcí byla dne 4. června 2022 oslava 140 let trvání železniční tratě Hulín - Bystřice pod Hostýnem.

A byla to oslava velkolepá, na níž nechyběly ani koláče nabízené návštěvníkům této akce drážními zaměstnanci.

Na vlakovém nádraží vyhrávala k dobré náladě dechová kapela skládající se z žáků LŠU Bystřice p./Hostýnem aby zabavila čekající na příjezd parního vlaku s parní lokomotivou "Skaličák". I když tyto jízdy nejsou levné tak o jízdy parními vlaky je obrovský zájem o čemž svědčily plně obsazené vozy. Tyto vozy byly vyrobeny ve 40tých letech minulého století, takže jejich stáří bylo okolo 80 let. Lidově se těmto vozům říkalo "Rybáky". Tažené byly parní lokomotivou 433001 "Skaličák", která byla vyrobena v r. 1948. Tato lokomotiva sloužila až do r. 1978 a nyní je deponována v Brně.

Někteří cestující a obsluhující personál tohoto vlaku byli v dobových kostýmech a na člověka dýchla historie cestování a bylo to nostalgické a romantické zároven. Však se také na nádraží sešlo velké množství diváků. A to nejen v Bystřici pod Hostýnem, Hulíně ale také v Holešově, kterým vlak projížděl. Holešov leží na této trati, tak je logické, že zastávka byla také tady. 

Součástí této oslavy byla také výstava jiných historických lokomotiv a vozů. Byl tu i stánek, u kterého se prodávaly pohlednice se starými lokomotivami a vozy a různé železniční suvenýry. Této velkolepé akci přálo také počasí které mělo příjemné teploty okolo 22°C a byt i chvíli malinko pršelo, tak za chvíli bylo po všem a dokonce se ukázalo i sluníčko.

Po skončení akce, kterou dopoledne zakončila dechová kapela z LŠU a hráli opravdu moc hezky, svižné písničky, že některým nohy jely i když to vůbec vidět nebylo, což byl i můj případ jsem odjela domů na oběd a odpoledne jsem šla na jinou akci v Bystřici pod Hostýnem ale o tom bude zase druhý článek. Zkrátka v Bystřici to žije! 

cestování města a obce
Hodnocení:
(5.1 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.