Tip na dovolenou - České středohoří
Foto: autorka

Tip na dovolenou - České středohoří

19. 5. 2020

Ten, kdo už mě jen trochu poznal, dobře ví, že moje srdce hoří pro naše krásné České středohoří. Tato poměrně rozsáhlá oblast naší zemičky zahrnuje území ohraničené od jihu Louny a Mostem a táhne se k severu přibližně mezi Lovosicemi, Litoměřicemi, Ústím nad Labem, Děčínem a Českou Lípou. Tok řeky Labe ji protíná a rozděluje na dvě části, z nichž každá má trochu jiný charakter. 

Procházím jej postupně na vlastní nohy po barevných nitkách turistických tras a propaguji zde na webu prostřednictvím článků i fotografií už drahnou dobu. Díky bohu je to kraj turistickým ruchem zatím příliš nezasažený a můžete se v něm toulat hodiny o samotě. Kdo se rád toulá z kopečka do kopečka, přírodou vkusně doplněnou sem tam nějakou tou hradní zříceninou, má jedinečnou příležitost strávit dovolenou právě zde. Kraj mně nejmilejší si dovolím přirovnat k cukrárně. V nabídce má bachraté indiánky, štíhlé špičky i rozvláčné kokosky. Jediné, co tu chybí, to jsou placaté laskonky.

Tak rozlehlé území se nedá zvládnout při týdenní dovolené a samozřejmě ani popsat v jediném článku. S ohledem na to se v této pozvánce budu věnovat části středohoří na jih od řeky Labe.

Za základ si vezmu Lovosice s příjezdem od Prahy buď autem po dálnici D8 či vlakem po trati Praha-Děčín. Ubytovat se můžete třeba v hotelu Lev. Až si ověříte na vlastní nohy, jak  dlouhé jsou Lovosice, vykoupete se v místním koupališti, dáte si zákusek v kavárně Zámeček a bez obtíží vystoupáte na přilehlou novotou vonící rozhledničku s výhledem na Labe, Radobýl za ním a Lovoš po proudu řeky, jistě se vydáte na nejbližší kopec - Lovoš. Cest nahoru vede několik, výběr z mapy ponechám na vás. Z vyhlídkové terasy na vrcholu si rovnou můžete udělat plán, kam se vydat dřív a kam až potom. Cílů máte na dohled tolik, že vám z toho půjde hlava kolem. Žádný není příliš  náročný a zvládne ho téměř každý. Z Lovoše se zpět do Lovosic můžete vydat cestou do Opárna, rovnou si tam prohlédnout zříceninu hradu Opárno a projít Opárenským údolím s půvabným Černodolským mlýnem (zde je restaurace i další možnost ubytování) do Malých Žernosek na vlak. 

Článek by byl příliš dlouhý, kdybych k jednotlivým místům přidávala podrobné popisy a navíc jsem o některých z nich již psala - stačí zalistovat na mém profilu. Vezmeme to tedy tak trochu zkratkou s odkazy na podrobnější popisy míst na konci článku.   

Uniknout vaší pozornosti by rozhodně neměla tzv. Švestková dráha. Dlouhá léta koleje zarůstaly býlím, ale máte štěstí. Právě na podzim loňského roku skončila rozsáhlá rekonstrukce celé dráhy z Lovosic do Obrnic u Mostu a vláček si to šupajdí mezi sady (odtud vžitý tradiční název) a proplétá se středohorskými vesničkami a kopečky. Můžete se v klidu kochat krajinou pohledem z okna. Nebo také můžete tu a tam vystoupit a:

- z Třebenic vystoupat do výšiny zříceniny hradu Košťálov a dál přes Sutom, zříceninu hradu Skalka, vrch Plešivec, zříceninu hradu Oltářík a Blešenský vrch dojít do Třebívlic a tam naskočit znovu do vláčku, 

- v Třebívlicích předtím nezapomeňte zajít na hřbitov s hrobkou poslední lásky J.W.Goetha Ulriky von Lewetzov a do muzea českého granátu,

- z Židovic se vydat kousek do vedlejších Hnojnic k raritě - kamenným sluncím,

- z Libčevsi vyběhnout na Kamýk, Vraník či magický Číčov a kochat se okolními vršky a vršíčky,

- ze Sinutce dojít na majestátní Oblík s nádherným rozhledem na Ranou, Milou, Srdov  a Brník,

- z Bělušic vylézt na Milou,

- konečná je v Obrnicích u Mostu. Byla by škoda nepodívat se na Hněvín a na slavný, kvůli těžbě uhlí přesunutý kostel Nanebevzetí Panny Marie (1975).

To všechno se dá v švestkové dráze zvládnout s pomocí vláčku motoráčku. 

Kdo má rád výhledy na řeku, do sytosti si je může užít při pozorování zákrutů Labe z turistické cesty, táhnoucí se ve svazích nad ním prakticky od rozhledny Radejčín, přes Doerellovu vyhlídku, Dubickou vyhlídku, Mlynářův kámen, Skalky, Moravanský vodopád, Vaňovský vodopád až k zámečku Větruše v Ústí nad Labem.

Milovníci hradních zřícenin by si neměli nechat ujít ani Sukoslav (zvaný též Kostomlaty pod Milešovkou) a Ostrý. Zde, resp. ve vsi Kocourov pod ním, je rovněž možnost ubytování s restaurací. A odtud už je to co by kamenem dohodil ke královně Českého středohoří, větrné hoře Milešovce (837 m). 

Turistických cílů je v Českém středohoří nepřeberné množství a není mým cílem je vyjmenovat všechny. Z vlastní zkušenosti vím, že kdo jednou k těmto nenapodobitelným horám a jejich "panoramatům" přičichl, zjistí, že jejich vůně je silně návyková, a určitě se vrátí. A možná bude postupovat jako já, kopeček po kopečku, jedna trasa po druhé. Přeji vám šťastné vykročení pravou nohou.

Související články:

Velký Lovoš a malá Kybička

Stezkou Ulriky von Levetzov krajem českého granátu

Okružní výlet Českým středohořím

Zřícenina hradu Ostrý a Milešov

Zříceniny hradů Oltářík a Košťálov

Oblík, Srdov a Brník

Výlet na Ranou

Výlet na Číčov

Kostomlaty pod Milešovkou a Sukoslav

Labské vyhlídky a Vaňovský vodopád

Hrad Házmburk

Tipy na dovolenou 2020
Hodnocení:
(5.1 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ilona Erika Kolář
Moje srdce také bije pro České středohoří. Neumím se představit, že bych neviděla na krásné pohádkové kopečky.
Alena Tollarová
Děkuji za vaše komentáře. Kdyby se mi podařilo někoho do Českého středohoří i nalákat, byla by to pro mě největší odměna.
Hana Práglová
Tyto končiny jsou určitě krásné.Já jezdila jen do Klapý pod Házmburkem k příbuzným na meruňky...
Olga Štolbová
Alí díky. Tolik krásných míst jsem v životě nestihla vidět a už asi nestihnu. Naštěstí máme tebe a České středohoří, možná pár výletů s někým z íčka bychom ještě zvládly, nebo zvládli? To kdyby se přidal některý íčkař.
Marie Ženatová
Díky Alenko za obsáhlý článek a nádherné fotečky krásným míst - pro mne dost neznámých.
Zdenka Jírová
České středohoří je opravdu krásné, Napsal o tom i Karel Hynek Mácha, který považoval Středohoří za nejhezčí část Čech. Rád sem jezdil, psal básně i maloval to, co viděl. V Litoměřicích i zemřel.
Soňa Prachfeldová
Ach jo, musím vymyslet jiné pozvání. Ale hezky nás zveš, tohle vše mám prochozené, kromě rozhledny v Lovosicích.
Jan Zelenka
Aleno, ve znalostech Českého středohoří tě zde těžko někdo překoná. Je to velice rozsáhlá oblast a jsem moc rád, že jsem velmi dobře poznal Třebenicko a jeho okolí - Sutom, Vlastislav, Teplá, Podsedice, Dlažkovice a také Lovosicko - Lovoš, Oparenské údolí, atd. Otec se narodil v Třebenicích a matka ve vedlejší Lkáni. Škoda, že zmizely květnové Slavnosti květů, v tradičně ovocnářském kraji se v obchodech prodávají jablka pochybné kvality z Polska a Holandska, mohl bych pokračovat dál. Ale naše kopečky, ty zůstaly, ty na prodej nejsou. Když jsem si přečetl článek, tak jsem zjistil, že mnoho míst vůbec neznám. Ale tvé články je dokáží krásně přiblížit. Za to dík.
Alena Vávrová
Díky íčku a Tobě, Ali, se mohu do čarokrásného Středohoří stále vracet, byť jen virtuálně. Za to díky! Krásný článek a fotky.
Martina Růžičková
Parádní pozvánka! Moc se mi líbí přirovnání krajiny k cukrárně :-).

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%