Penzisté si příští měsíc přilepší v průměru o 700 korun. Průměrný důchod bude v září činit 18 048 korun
Ilustrační foto: Ingimage

Penzisté si příští měsíc přilepší v průměru o 700 korun. Průměrný důchod bude v září činit 18 048 korun

31. 8. 2022

Všem vypláceným důchodům se od zářijové splátky zvýší procentní výměra o 5,2 procenta. Důvodem v pořadí již třetí valorizace v tomto roce je vysoká inflace. Důchody se tak zvýší v průměru o 700 korun. Navýšení se bude týkat téměř 3,5 mil. vyplácených důchodů.

Mimořádná valorizace se opět týká všech druhů důchodů, tedy starobních (včetně tzv. předčasných), invalidních, vdovských, vdoveckých i sirotčích. Každý důchod je tvořen ze základní výměry a procentní výměry. Základní výměra je pro všechny důchody stejná a v rámci mimořádné valorizace se nezvyšuje. Procentní výměra se však stanovuje individuálně. Při červnové mimořádné valorizaci se zvýšila procentní výměra o 8,2 %, kdy důchody v průměru vzrostly o tisíc korun. Nyní se procentní výměra zvýší o 5,2 % a toto navýšení náleží ode dne splatnosti zářijové splátky důchodu.

V září bude průměrný důchod v České republice činit 18 048 korun, což je o zhruba 7 300 korun více, než v roce 2012.

Výdaje státu na dávky důchodového pojištění se za posledních pět let zvýšily zhruba o sto miliard korun. Zatímco v roce 2018 činily 433,84 miliardy korun, v roce 2021 to bylo 530,5 miliardy korun. V letošním roce do konce července tyto výdaje přesáhly 337 miliard korun.

Přehled valorizací penzí od roku 2013:

valo.png
                                                                                                 Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí

 

Další navýšení důchodů čeká penzisty v lednu přštího roku, kdy by díky valorizaci měli mít v průměru o 850 korun více. „Letos se zvyšují všechny důchody, tedy nejen starobní, ale například i invalidní a sirotčí, celkem třikrát. Už teď víme, že jejich příjemci mohou s dalším přidáním počítat v lednu. Všichni ti, kteří pobírají některý z důchodů, tedy nejen senioři, jsou velmi zranitelnou skupinou, na kterou rostoucí ceny citelně dopadají. Našim cílem je ohroženým skupinám pomoci zvládnout inflaci, a právě valorizace důchodů je správný a účinný krok,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Od ledna 2023 se rovněž zavádí takzvané výchovné. Tomu z rodičů, který převážně pečoval o dítě, se zvýší starobní důchod o 500 Kč za každé vychované dítě. Ženám, které důchod už pobírají, se výměra zvýší v závislosti na počtu vychovávaných dětí automaticky.

 

 

 

důchody penze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.2 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.