Výlet do Panenského Týnce a k menhiru u Klobuk
Všechny fotografie: Alena Tollarová

Výlet do Panenského Týnce a k menhiru u Klobuk

23. 4. 2022

Obě místa jsou sice dosti známá, ale jsou tak zajímavá, že neuškodí si je připomenout. Jak menhir, chcete-li kamenný pastýř, tak nedostavěný kostel Panny Marie jsou místa přímo mystická, nabitá pozitivní energií.

To si můžete vyzkoušet sami na sobě, pokud se vypravíte na pomezí Středočeského a Ústeckého kraje, přesněji okresů Kladno a Louny.

Panenský Týnec leží při dálnici D7. Najdete tu torzo nikdy nedokončeného gotického kostela. Při vstupu do prostoru a pohledu vzhůru mezi holé zdi se vás možná, podobně jako mě, zmocní závrať. Pohled k nebesům bere dech. Traduje se, že v prostoru kněžiště proudí ze země pozitivní energie a místo je i vyhledáváno snoubenci k uzavření manželství. Já se přiznám, že jakkoli je pro mě toto místo přitažlivé, žádnou zvláštní energii tu necítím. Ačkoliv, kdo ví, možná zrovna ona je příčinou toho, že se sem ráda vracím. Na nedokončený kostel, sužovaný různými pohromami včetně jeho vypálení za husitských válek, navazuje klášter klarisek Anežského kláštera, zničený v průběhu husitských válek. Ten byl opraven a sloužil jako letní sídlo. Po zrušení řádu přešel do soukromých rukou a byl přestavěn do podoby zámku. Dnes v něm sídlí obecní úřad. V době mé návštěvy fičel nepříjemný studený vítr, a tak přišel vhod stánek s horkou griotkou a kávou .

Jen asi 7 km odtud, a přece už v jiném kraji i okrese, stojí v poli u silnice mezi Klobuky a Telci zkamenělý pastýř. Kdo ví, jak dlouho už shlíží na krajinu kolem? Možná ho vztyčili Keltové, kteří tu kdysi žili. Vyznačen je ve vojenské mapě z roku 1764-68. Menhir z rezavě hnědého železitého křídového pískovce je nejvyšším menhirem v ČR . Je vysoký cca 3,5 m (z toho 70 cm je zapuštěno v zemi) a váží 5 tun. Pamatuji dobu, kdy k němu vedla od silnice jen vyšlapaná pěšina v poli. Později byla kolem něho postavena dřevěná palisáda, dnes už jaksi podléhá zubu času. Pro mě je to takové tiché místo k rozjímání. Poslední výlet k menhiru o Bílé sobotě byl doslova vnuknutím, kdy jsem zatoužila se ho dotknout. Otevřenou krajinou se za slunečního svitu proháněl studený vítr a menhir - zkamenělý pastýř byl na dotek příjemně teplý a zahřál moje smysly. 

Když už budete v této krajině, opředené bájemi a pověstmi i událostmi skutečně historickými, neměli byste vynechat i několik dalších míst v nejbližším okolí. Doporučuji vám vydat se z Klobuk přes Vrbičany do Vraného. Na kraji Vraného jsem v zatáčce u silnice na malém vršíčku objevila krásnou kapličku sv. Rozálie. Těšila jsem se, že si projdu křížovou cestu v ohradní zdi kolem kostela, k mému zklamání se mi nepodařilo otevřít bránu.

Budete-li pokračovat z Vraného do Peruce, narazíte u silnice na monumentální pomník. Jedná se o památník postavený v roce 1913 ke stému výročí setkání vojsk rakouského císaře, ruského cara a pruského krále. V tažení proti Napoleonovi tu 20. srpna 1813 provedli velkou vojenskou přehlídku před bitvou u Lipska.

Od pomníku už máte pouhé 3 km do známé Peruce. Kdo by neznal pověst o setkání knížete Oldřicha s Boženou, peroucí prádlo na potoce? Tisíciletý dub odolal do dnešních dnů všem nástrahám a mohutné kořeny ho drží při životě. Výlet můžete v Peruci zakončit prohlídkou zrekonstruovaného zámku a Muzea české vesnice.

Jako bonus se vám při cestě od Oldřichova dubu do Loun otevře výhled na jedinečné panorama Českého středohoří od lounských kopečků přes Milešovku a Lovoš až po Házmburk.

cestování Do stovky 2022 Tip na výlet
Hodnocení:
(4.9 b. / 27 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.