Perla Krušných hor - Cisterciácký klášter v Oseku
Všechny fotografie: Soňa Prachfeldová

Perla Krušných hor - Cisterciácký klášter v Oseku

10. 6. 2022

Modli se a pracuj! (Ora et Labora). Tak zní heslo cisterciálského mnišského řádu, který vznikl roku 1098 ve francouzském Citeaux, latinsky Cistercium podle milníku staré římské cesty.

Cisterciáci věrni své řeholní kázni budovali kláštery zejména v odlehlých a nehostinných končinách, aby se vzdáleni světskému pokušení mohli soustředit na svou práci a víru. Stali se z nich schopní zemědělci, kteří osídlovali a zvelebovali osiřelá místa západní a střední Evropy.

Legenda praví, že v místě, kde měl původně stát osecký klášter, měl své místo prastarý dub. Cisterciáčtí mniši z úcty k Bohu a jeho dílu nedovolili strom pokácet a stavbu kláštera raději posunuli o kus dál. Osecký  klášter zažíval bouřlivý rozkvět, pak dobu temna, kdy byl vypleněn a vypálen husitskými vojsky a mniši byli povražděni.

Na přelomu 17. a 18. století nastal zlatý barokní věk. Pod vedením litoměřického  architekta Octaviana Broggia prošel impozantní barokní přestavbou jak  konvent, tak kostel.  Byla zde zřízena klášterní lékárna, hospitál, manufakturní výroba a klášterní zahrady ve stylu zámeckých francouzských zahrad. To vše zásluhou osvícených opatů Laurentia a po něm opata Benedikta.

Po roce 1945 museli cisterciáci klášter opustit, vystřídali je salesiáni až do roku 1950, kdy komplex zabral stát a zřídil zde internační tábor. Více než 200 mnichů, kněží a noviců bylo deportováno do věznic a odsouzeno k nuceným pracím.

Cisterciáci se vrátili do Oseka až v roce 1989 a v roce 1991 získali oficielně zpět klášter, kdy se stal opatem Bernard Thebes. V roce 1992 se v klášteře konal 14.světový kongres Asociace sv.Benedikta a při té příležitosti byl založen Spolek přátel kláštera Osek. Jeho členové pocházejí z celého světa a mají jediný úkol - ze všech sil pomáhat oseckému klášteru, aby i další generace mohly obdivovat nádherné dílo, které přetrvalo na věky. Od roku 1995 je klášter prohlášen kulturní památkou České republiky.

Přímo v prostorách Cisterciáckého kláštera v Oseku obnovili tradici pivovarnictví a opět vaří pivo a to pod původním názvem Ossegg - pivo cisterciáckého opatství.

Ubytovat se lze v místním kempu, či penzionu Horal a pak už jen odtud podnikat výlety do Krušných hor.

Osecký klášter je nádherný a rovněž výlety do okolí jsou nezapomenutelné.

 

Zdroj: Použityy informace z Infocentra Osek

 

 

 

cestování Do stovky 2022 Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.