Nebudu si barvit vlasy. Rozhodnutí, které mnohdy vyžaduje velkou dávku odvahy
Ilustrační foto: Pexels

Nebudu si barvit vlasy. Rozhodnutí, které mnohdy vyžaduje velkou dávku odvahy

12. 10. 2022

Rozhodnutí přestat si barvit vlasy vyžaduje trpělivost, odhodlání a sebejistotu. Nejen kvůli tomu, že dlouho trvá, než nabarvené části odrostou, ale i proto, že se žena často setká s nepochopením svých blízkých.

Budeš vypadat stará! No to je otřesné, jak už máš velkou šedou pěšinu. Lidi si řeknou, že nemáš na kadeřníka. To jsou věty, které slyší ženy, jež se rozhodly dopracovat se ke svým přirozeně prošedivělým vlasům. Přesto jich přibývá. Sdružují se na sociálních sítích, vzájemně se podporují, sdělují si dojmy. Všechny mají jasný cíl – vydržet. Vydržet ty zdánlivě nekonečné měsíce či roky, než všechna pracně nanášená a draze zaplacená barva odroste.

„Rodinní příslušníci často nechápou, proč se žena přestala barvit. Diví se tomu. Říkají jim, že budou vypadat staře, neupraveně, nepěstěně. Některé ženy slyší i to, že je partneři opustí a najdou si mladší partnerku,“ říká česká fotografka Remi Doe, která nosí své přirozeně prošedivělé vlasy, fotí ženy, které se rozhodly ke stejnému kroku a spolupracuje se skupinou Stříbrovlásky. Právě v ní se tyto dámy začaly sdružovat. Je to ukázka toho, že už nejde jen o módu, kterou razí některé zahraniční herečky. Trend pronikl do Česka.

Donedávna jsme jen překvapeně koukali na snímky zahraničních krasavic, které se náhle začaly objevovat prošedivělé, případně úplně šedivé. Příklad? Herečka Andie McDowellová, která říká: „Hodně v mém rozhodnutí udělala doba covidová, v karanténě jsem přestala s barvením na hnědou. Zpočátku odrosty nebyly hezké a ptala jsem se na názor mých dcer. Nyní říkají, že šedivé kadeře jsou drsňácky husté.“

Stejné rozhodnutí před časem udělala herečka Jane Fondová. „Trvalo mi to dlouho, až po osmdesátce mi došlo, že je lepší dopřát vlasům přirozenost. Konec promarněného času u kadeřníků, utracených peněz i chemikálií,“ říká nyní v četných rozhovorech na toto téma.

Potíž je v tom, že kdo se k takovému kroku rozhodne, čeká ho dlouhá cesta. Když už je žena šedivá a navíc má krásný odstín šedé barvy, často slyší pochvaly. Jenže za tím se skrývají měsíce, kdy se na sebe ani nemohla podívat do zrcadla, protože si připadala neupravená, špinavá. Doba, kdy se šedivá pěšina zvětšuje a konce vlasů jsou stále obarvené, bývá očistcem. Zejména, když byly vlasy dlouhou dobu barvené na hnědo či na černo. V tomto směru mají cestu k šedinám blondýnky výrazně jednodušší. Některé ženy se nechají na cestě k šedivění rovnou ostříhat na krátko, jiné zkracují jen konce a trpělivě čekají, až odstřihnou i poslední obarvené zbytky.

„Ty, které vydrží, obvykle časem začnou své přirozeně šedé vlasy nosit s hrdostí. Okolí pak jejich spokojenost a sebevědomí cítí,“ říká fotografka Remi Doe.

Ale je třeba být připravena na to, že každá, kdo se k takovému kroku odhodlá, dříve než pochvaly uslyší pochybovačná slova.

Tady je ukázka, že ty, které přesto setrvají u svého plánu, pak mohou inspirovat ostatní.

 

vlas1.png

vlas2.png
                                                                                                                                              FOTO: Pexels

 

 

 

 

Inspirace pro ženy móda vlasy
Hodnocení:
(4.9 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.